Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

H αθυρόστομη φράση του Χάρρυ Κλυνν και ο Β. Ζισκάρ Ντ’ Εστέν (BINTEO)

Ηταν το 1974 όταν έρχεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Valery Giscard d’ Estaing. Στο αεροδρόμιο τον Γάλλο πρόεδρο είχε υποδεχθεί ο πρωθυπουργός και με επίσημη αυτοκινητοπομπή κατευθύνονταν προς την Αθήνα. Στην Πύλη του Αδριανού είχε στηθεί εξέδρα με δάφνες για την είσοδό του στην Αθήνα. Ο Γάλλος πρόεδρος, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο πλευρό του, ανέβηκαν στην εξέδρα και μπροστά στο μικρόφωνο απηύθυνε, ο καθένας με τη σειρά του, χαιρετισμό στον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί με ελληνικές και γαλλικές σημαίες και την ιαχή να κυριαρχεί «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία»! Πρώτος πήρε τον λόγο ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν και με την ερασμιακή προφορά του απευθύνθηκε στον κόσμο με εκείνο το αξέχαστο: «Φιλόι μοϋ αγαπημενόι, σας χαιρετώ!». Ακολούθησε με την σερραϊκή χαρακτηριστική προφορά του ο Κων/νος Καραμανλής.

Το τι ειπώθηκε ξεχάστηκε, όμως την επίσκεψη απαθανάτισε ο Χάρρυ Κλυνν με το δικό του τρόπο. Το ‘κανε σύνθημα, το «Φίλοι μου αγαπημένοι», εκπομπή, επιθεώρηση, με τους δύο φίλους να μιλούν την ίδια γλώσσα, αλλά πώς!

Αυτό που πραγματικά έγραψε είναι η αθυρόστομη λαϊκή ρήση «Ο κόσμος καϊγετάϊ κάϊ το μοϊνί χτενιζετάϊ» που απέδωσε με ερασμιακή προφορά ο Χάρρυ Κλυνν μιμούμενος τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν;.