Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την εκλογή της στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σε σύνολο 294 βουλευτές η υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε 261 θετικές ψήφους από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και εκλέχτηκε από την πρώτη ψηφοφορία όπου απαιτούνταν 200 θετικές ψήφοι. «Παρών» δήλωσαν 33 βουλευτές, ενώ έξι ήταν απόντες.

Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», όπως επίσης η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ 25.

Απουσίαζαν από τη ΝΔ οι Αντώνη Σαμαράς -που με επιστολή δηλώνει ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε την Αικ. Σακελλαροπούλου- και ο Άγγελος Συρίγος που με επιστολική ψήφο ψήφισε υπέρ της Αικ. Σακελλαροπούλου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης που με επιστολική ψήφο ψήφισαν υπέρ της Αικ. Σακελλαροπούλου. Απουσίαζαν, χωρίς να στείλουν κάποια επιστολή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης που νοσηλεύεται και ο Νίκος Συρμαλένιος με επιστολή τους δήλωσαν πως αν ήταν στην Βουλή θα ψήφιζαν την Αικ. Σακελλαροπούλου. Από το ΜΕΡΑ25 απουσίαζε η Κων. Αδάμου λόγω αδιαθεσίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γνωστοποίησε στην Αικ. Σακελλαροπούλου ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που μετέβη για το σκοπό αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής στις 14 Μαρτίου του 2020, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Για όσους αρέσκονται στην αριθμητική, το απόλυτο ρεκόρ μέχρι σήμερα στις ψήφους το έχει η πρόταση του Κώστα Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2005: τότε ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος το 2000 έλαβε 269 ψήφους, επίσης από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων είχε λάβει και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ανέλαβε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ψηφιζόμενος από 233 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο