Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η αλήθεια για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση στο Σουηδικό “μοντέλο”

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Τα τρία τέταρτα του ανακυκλωμένου υλικού θάβεται ή καίγεται στην Σουηδία. Τα στοιχεία παραθέτει η εταιρία «Βιομηχανίες Ανακύκλωσης». Σε οικονομικά στοιχεία περίπου 4,2 δισσεκατομύρια ευρώ καταλήγουν στα σκουπίδια.

-Η Σουηδία είναι από τις χώρες που σημειώνει περήφανα πως έχει πετύχει μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης. Για παράδειγμα συγκεντρώνουμε τα δύο τρίτα του χρησιμοποιημένου πλαστικού και μόνο το 8% επαναχρησιμοποιείται. Το υπόλοιπο καίγεται ή θάβεται. Κοροιδεύει ο ένας τον άλλον, δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρίας «Βιομηχανίες Ανακύκλωσης» Anders Wijkman στην πρωινή καθημερινή Σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet.

-Μαζεύουμε μπουκάλια και κουτιά αλουμινίου, ξεχωρίζουμε τα οργανικά υπόλοιπα των φαγητών, ξεχωρίζουμε τα χαρτόνια και τα περιοδικά, αφήνουμε τα παλιά μας αυτοκίνητα στις μάντρες, αφήνουμε τα παλιά μας ρούχα στα second hand. Επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην συλλογή υλικών περισσότερο από κάθε φορά. Με λίγα λόγια όλη η κοινωνία ανακυκλώνει.

Έτσι νομίζουμε τουλάχιστον. Που πηγαίνουν όλα αυτά; Που καταλήγουν; Που επαναχρησιμοποιούνται;

tervinning1

Παραθέτει οικονομικά στοιχεία, αυτός ήταν ο στόχος της έρευνας, αποκαλυπτικά για την έλλειψη επαναχρησιμοποίησης των υλικών και την δημιουργία νέων πρώτων υλών. Σε 5,5 δισσεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο υπολογίζεται η μείωση της αξίας των υλικών λόγω «παλαίωσης». Είναι το 1,2% του προυπολογισμού της Σουηδίας. Μόνο το 1,3 δις επαναχρησιμοποιείται. Τα 4,2 δις πηγαίνουν χαμένα. Είναι χρησιμοποιημένα υλικά που καταστρέφονται, χάνονται, θάβονται ή καίγονται. Ένα μεγάλο ποσοστό υλικών όπως ατσάλι, πλαστικό, αλουμίνιο οχημάτων και χαρτιού και άλλων χάνει την αξία του λόγω της πρόσμιξης με άλλα υλικά.

-Τρια στοιχεία έχουν ελεγχθεί: πλαστικό, ατσάλι και αλουμίνιο. Ρούχα και τσιμέντο που υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό της έρευνας μόνο θεωρητικά μπορούν να προσεγγιστούν.

Από αυτά που έχουν ερευνηθεί το πλαστικό καίγεται κατά 84% και από το υπόλοιπο 16% το 8% δεν έχει καμιά αξία λόγω πτώσης της ποιοτητάς του και θάβεται.

Ατσάλι: χάνονται περίπου 2,9 δις ευρώ, το 50% της ποσότητας λόγω μη επαναχρησιμοποίησης

Αλουμίνιο: χάνεται αξία 300 εκατομμύρια ευρώ σχεδόν το 60% της ποσότητας.

Ρούχα: μόνο το 13% επαναχρησιμοποιείται.

tervinning 2

Η ανακύκλωση αλλά ιδιαίτερα η επαναχρησιμοποίηση είναι ένα από τα επιχειρήματα της αστικής προπαγάνδας και του «πράσινου» κινήματος για οικονομία των πρώτων υλών και άρα την προστασία του περιβάλλοντος. Οι δείκτες της ανακύκλωσης πιάνονται σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και αυξάνονται, αλλά οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος δεν επιτυγχάνεται. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών ακόμη και στην χώρα «πρότυπο» στον καπιταλισμό όπου ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός ενέργειας Mikael Damberg δηλώνει μετά την δημοσίευση της έρευνας πως δεν είχε ιδέα για το θέμα και θα επιληφθεί στο μέλλον.

 

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter