Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Αλ. Παπαρήγα σκιαγραφεί το πορτρέτο του Θάνου Μικρούτσικου – Το απόγευμα στην ΕΡΤ

Το απόγευμα στις 16:00 από την ΕΡΤ1, θα μεταδοθεί η εκπομπή «Οι Ελληνες – Θάνος Μικρούτσικος» στη μνήμη του έλληνα συνθέτη που πέθανε το περασμένο Σάββατο. Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της εκπομπής:

Η δημοσιογράφος Σοφία Τσιλιγιάννη φιλοξενεί τον Θάνο Μικρούτσικο, έναν συνθέτη με περισσότερα από 30 χρόνια δημιουργίας και μεγάλες επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο συνθέτης μιλάει τη ζωή του και το πλούσιο συνθετικό έργο, για τα μουσικά έργα σημεία αναφοράς, τη δισκογραφία, τις διεθνείς επιτυχίες, τα συμφωνικά έργα, την όπερα, τη μουσική για το θέατρο, που τον καταξίωσαν ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, καθώς και για την προσφορά του στα πολιτισμικά και πολιτικά πράγματα της χώρας. Παράλληλα, μιλάει για το χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον δίσκο «Σταυρός του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ενώ στη συνέχεια σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από τις συνθέσεις του δημιουργού, καθώς μας μεταφέρει στα μουσικά μονοπάτια με τις ερμηνείες «Kuro Siwo» σε στίχους Νίκου Καββαδία, «Μη φύγεις» σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, «Ρόζα» σε στίχους Άλκη Αλκαίου, «Ανεμολόγιο» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη, «Μικρές Νοθείες» σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου.

Επίσης, προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από διάφορες εκφάνσεις της ζωής του Θάνου Μικρούτσικου, με προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Το πορτρέτο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού σκιαγραφούν ο διευθυντής ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ και η πολιτικός Αλέκα Παπαρήγα.

Η εκπομπή μεταδίδεται ως αφιέρωμα στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου.