Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η απορία μας…

Σχόλιο Αλέκος Χατζηκώστας // 

Κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα Documento (14/11) το “HOTDOC HISTORY” με θέμα «30 χρόνια από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού».

Σ’ αυτό οι αρθρογράφοι καταθέτουν τις απόψεις τους. Δεν θα τις σχολιάσουμε. Αυτό όμως που «χτυπά στο μάτι» είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά (π.χ στην ενδεικτική βιβλιογραφία που προτείνουν ή με τη μορφή άρθρου) στα όσα το ΚΚΕ εδώ και χρόνια συλλογικά έχει επεξεργαστεί. Να θυμίσουμε ότι το ΚΚΕ ξεκίνησε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 1995 και συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια (με σταθμό το 18ο συνέδριο του) μία τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να εμβαθύνει στις αιτίες νίκης της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Μία προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και που συχνά «δείγματά» της παρουσιάζονται σε αρθρογραφία ή σε ειδικές εκδόσεις.

Μάλιστα το ίδιο το ΚΚΕ στο 18ο συνέδριο του τόνιζε: «..Γνωρίζουμε και δεχόμαστε ότι η μελλοντική ιστορική μελέτη, από το Kόμμα μας και διεθνώς από το κομμουνιστικό κίνημα, σίγουρα θα φωτίσει περισσότερο τα ζητήματα της πείρας της EΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών. Aναμφίβολα, θα προκύψουν και ζητήματα συμπλήρωσης, βελτίωσης και εμβάθυνσης κάποιων εκτιμήσεών μας. Άλλωστε, η ανάπτυξη της θεωρίας του σοσιαλισμού – κομμουνισμού είναι αναγκαιότητα, ζωντανή διαδικασία, πρόκληση για το Kόμμα μας και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, σήμερα και στο μέλλον…»

Από αυτή την άποψη χρέος κάθε αρθρογράφου αν ήθελε πραγματικά επιστημονικά και ουσιαστικά ν’ ασχοληθεί με το όλο ζήτημα , ήταν να «σκύψει» πάνω σ’ αυτές -έστω και ασκώντας «πολεμική»- και όχι να τις «προσπερνά σφυρίζοντας αδιάφορα»…

che guevara 008