Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η αποσυναρμολόγηση του συστήματος Υγείας στην Σουηδία

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Τι μας λέει για τα αποτελέσματα του συστήματος Υγείας στην πανδημία η Στατιστική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και δημοσιεύει η εφημερίδα DN;

-Η θνησιμότητα, λόγω κορονοϊού, στις ηλικίες 50-60 χρονών για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα είναι κατά 280% μεγαλύτερη από αυτούς που έχουν εισοδήματα μεταξύ 3-4000.

-Μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ξένες ρίζες η θνησιμότητα είναι 253 νεκροί ανά 100.000 ενώ για τους αυτόχθονες είναι 143 ανά 100.000.

-Μεγάλο ποσοστό και μεταξύ των ανθρώπων με χαμηλή μόρφωση.

-Στην Σουηδία υπολογίζεται το 19,4% των ανθρώπων είτε ντόπιοι είτε ξένοι να βρίσκεται στην χαμηλή κατηγορία εισοδημάτων, μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή περίπου 1.600.000 άνθρωποι.

Έκπληξη; Καθόλου!

Όλα πάνε μαζί. Κακές δουλειές, χαμηλά εισοδήματα, στριμωξίδι στα διαμερίσματα, στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜ Μεταφοράς, χαμηλή μόρφωση, έλλειψη χρόνου και χρήματος για πρωτοβάθμια περίθαλψη, κακή και ακατανόητη πληροφόρηση και πλημμελής περίθαλψη.

Οργάνωση, τοπική φορολογία

Οι 21 Περιφέρειες-Νομαρχίες της Σουηδίας είναι υπεύθυνες για την παροχή Υγείας με την μορφή Κέντρων Υγείας στην πρωτοβάθμια και Νοσοκομείων στην δευτεροβάθμια.

Το κράτος ενισχύει κατά περίπτωση με στοχευμένες όπως λέει ενέργειες για ερευνητικούς συνήθως στόχους.

-Για την παροχή περίθαλψης πληρώνει κάθε φορολογούμενος γύρω στα 10% του εισοδήματός του, κυμαίνεται κατά κάτι ανάλογα με την Νομαρχία, για να μπορεί να έχει περίθαλψη όταν χρειαστεί.

-Οι πάνω από 20 χρονών πληρώνουν και επίσκεψη, αλλού 15 αλλού 20 ευρώ είτε στα Κέντρα Υγείας είτε στα Νοσοκομεία.

-Αντίστοιχα πληρώνονται και τα φάρμακα έχοντας κάποιο όριο 120-150 ευρώ τον χρόνο και κατόπιν έχουν κάποια επιδότηση.

Η παροχή Υγείας διαφέρει από Νομαρχία σε Νομαρχία.

Το σύνολο των Νοσοκομείων στην Σουηδία είναι Ανώνυμες εταιρίες Δημοσίου με Διευθύνοντες συμβούλους, οικονομικούς και άλλους διευθυντές. Τα Δ.Σ των Νοσοκομείων αποτελούνται από εκλεγμένους με εκπροσώπηση ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η μόνιμη πολιτική των Διευθυντών και των Δ.Σ είναι να «βγουν» οικονομικά, να κρατήσουν τον προϋπολογισμό τους.

Είναι το Α και το Ω της γενικότερης Σουηδικής πολιτικής είτε «Δεξιάς» είτε «Αριστεράς» όπως συνηθίζουν να ονομάζουν τους Σοσιαλδημοκράτες.

sjukhus3

Οικονομικά και Υγεία

Ο προϋπολογισμός του συνόλου των Νοσοκομείων «μπαίνει μέσα». Οι αστάθμητοι παράγοντες των περιστατικών βαριάς ασθένειας με ακριβές θεραπείες αλλά και η χειροτέρευση έως και έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης με καταργήσεις και συγχωνεύσεις, η μετακίνηση όλο και περισσότερων στα αστικά κέντρα, η μείωση των κρατικών κονδυλίων, η αλλαγή στην φιλοσοφία της παροχής περίθαλψης έχουν καταστήσει ένα σχετικά αξιοπρεπές σύστημα Υγείας σε ένα κακέκτυπο του ένδοξου παρελθόντος.

Η πανδημία το απέδειξε περίτρανα.

-Το οικονομικό σύστημα της παροχής υπηρεσιών Υγείας που έτσι κι αλλιώς πληρώνεται από τους φορολογούμενους την δεκαετία του 90 με ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, σε μια τεράστια εκστρατεία ιδιωτικοποίησης των πάντων έφερε νέες ιδέες για την παροχή υπηρεσιών. Αυτή την φορά όμως για το κεφάλαιο.

– Έφυγε από την φιλοσοφία της εξυπηρέτησης της Υγείας των ανθρώπων και έγινε εργαλείο εξυπηρέτησης της οικονομίας και της κερδοφορίας.

-Ότι δεν κρατάει τον προϋπολογισμό του παραχωρείται στους ιδιώτες εργολάβους της Υγείας. Ήδη το 20% των θεραπευτηρίων το διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρίες.

Πως όμως θα κρατηθεί ο προϋπολογισμός όταν δεν αρκεί η φορολόγηση και τα έσοδα από τις επισκέψεις ούτε οι όποιες κρατικές ενισχύσεις;

Αντιλαϊκά εργαλεία

sjukhus4

Η οικονομική μέθοδος, αμερικάνικης προέλευσης, που λέγεται

«New publik management» και περιέχει το λογιστικό σύστημα DRG, σε πρόχειρη μετάφραση, διαγνωστική ομαδοποίηση, ξεκίνησε την δεκαετία του 90 και έχει πλέον επικρατήσει σε όλες τις Νομαρχίες.

-Έχει χιλιάδες παραμέτρους, παράγοντες, κωδικούς, στατιστικές, εξισώσεις και κοστολόγια.

-Ομαδοποιεί τους ασθενείς κάθε Νομαρχίας και Νοσοκομείου και τους χωρίζει στατιστικά σε κλειστής ή ανοιχτής περίθαλψης, ανάλογα με τον υψηλό κίνδυνο, την ηλικία, τα φάρμακα που θα χρειαστούν, πόσες εγχειρήσεις, πόσες θεραπείες και το ετήσιο κόστος.

-Έτσι τα πρωτόκολλα υγείας έχουν και την αντίστοιχη κοστολόγηση.

Οι ανάγκες πάνε περίπατο και υπερισχύει η οικονομία. Δεν υπάρχει πια ο ασθενής και οι ανάγκες του αλλά η οικονομική παρακολούθηση της ομάδας που θα χρειαστεί νοσηλεία για την ίδια ασθένεια.

Το σύστημα είναι φρικτό και απάνθρωπο. Ακριβές θεραπείες και φάρμακα εγκαταλείπονται και πρέπει να πληρωθούν από τους ασθενείς αλλιώς αφήνονται στην μοίρα τους. Η ηλικία, ο βαθμός επιβάρυνσης, τα υποκείμενα νοσήματα αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Πλήθος περιστατικών αναφέρονται καθημερινά στα ΜΜΕ για καθυστερήσεις ασθενών με καρκίνο και άλλες βαριές ασθένειες που καταλήγουν μετά από αναμονή ακόμη και ενός χρόνου για νοσηλεία ανάλογα με την Νομαρχία.

Οι αιτιολογίες των υπεύθυνων είναι ειλικρινείς, «ορθολογιστικές» και απροκάλυπτες. Το μότο είναι «Δεν υπάρχουν χρήματα» άσχετα αν το σύστημα Υγείας πληρώνεται από την τοπική φορολογία και από τις τσέπες των εργαζομένων.

Προτεραιότητα του κεφαλαίου

Η εγκατάλειψη του συστήματος Υγείας έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που έχει βάλει η αστική τάξη της Σουηδίας.

Όπως αναφέρει και το ΚΚ Σουηδίας

«Τα συστήματα που δημιουργήθηκαν στη μεταπολεμική περίοδο αποσυναρμολογούνται και υφίστανται σημαντικές αλλαγές.

Οι ανάγκες και τα περιθώρια του σουηδικού καπιταλισμού δεν είναι τα ίδια όπως ήταν κάποτε.

Τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που απαιτούνταν προηγουμένως για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και για την εξασφάλιση της αναπαραγωγής του εργατικού δυναμικού προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνεται στον ολοένα και πιο σκληρές αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Προκειμένου να αυξηθεί η εισροή κεφαλαίων, ανοίγονται τομείς που προηγουμένως μονοπωλούνται από το κράτος: τα σχολεία και η υγειονομική περίθαλψη ανοίγεται στις ιδιωτικές εταιρείες που με ταχύτητα μονοπωλούν τους εν λόγω κλάδους και τροφοδοτούν με δισεκατομμύρια δημόσια χρήματα στα ιδιωτικά μονοπώλια».

Το σύστημα Υγείας και η λογική του λειτούργησε και στην πανδημία όταν στην Στοκχόλμη γινόταν διαλογή ασθενών που καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Με αυτό τον τρόπο η αστική τάξη αδιαφορεί και τιμωρεί την εργατική τάξη. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του καπιταλισμού. Ακόμη και στην μοναρχία της “ευημερίας”.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;