Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η απόγνωση του Κρετίνου

Γράφει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Μαύρες σκέψεις τύλιξαν τον Κρετίνο όταν άκουσε την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή για τη «Γυναικεία Υγεία- Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία».

Στην ανακοίνωσή του (31.3.2017) το υπουργείο Υγείας ανέφερε: «Την κάλυψη του κόστους του χαπιού της αντισύλληψης από τον ΕΟΠΥΥ, τόσο για τις ασφαλισμένες όσο και για της ανασφάλιστες γυναίκες στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Γυναικεία Υγεία- Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας: “Έχω κάνει ήδη μια διερεύνηση με τον ΕΟΠΥΥ και νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σύντομα στην ένταξη του χαπιού της αντισύλληψης στη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται και να αναλάβει φυσικά την ευθύνη της κάλυψης του ο ΕΟΠΥΥ και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους πολίτες. Νομίζω ότι το κόστος είναι διαχειρίσιμο. Το αντισυλληπτικό χάπι δεν μπορεί να θεωρείται σήμερα μια υπόθεση lifestyle. Είναι σημαντικό εργαλείο περιορισμού των εκτρώσεων και προφανώς η χρήση του πρέπει συνοδεύεται από μια καμπάνια ενημέρωσης και σεξουαλικής αγωγής που πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο”».

Ο Κρετίνος σκέφτηκε μήπως είναι ένα απ’ τα ψέματα της κυβέρνησης της για πρώτη φορά Αριστεράς, όπως είναι, πια, η συνηθισμένη πρακτική της. Θυμήθηκε, κιόλας, εκείνο το γέρο, που συνάντησε ότι ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης και είχε αρχίσει οι βάρβαρες περικοπές στις κοινωνικές παροχές.

Ο γέρος –συνταξιούχος δάσκαλος- μιλούσε με γνωστή του και διαρτυρόταν σε έντονο ύφος για αυτές τις περικοπές.

-Αχ! Τι να γίνει, μονολόγησε η κυρία.

Και ο γέρος ξέσπασε: «Εγώ δεν το δέχομαι. Με συγχωρείς για την αθυροστομία μου αλλά εγώ λέω: “Σημίτη δεν γ…μαι. Με γ..είς!”. Τουλάχιστον να δείξω ότι αντιστέκομαι και δεν το κάνω με τη θέλησή μου».

Τα μάτια του Κρετίνου άστραψαν, όταν σκέφτηκε πως οι ανακοινώσεις του υπουργού υγείας έγιναν στις 31 Μάρτη 2017. Δηλαδή την παραμονή της Πρωταπριλιάς. «Για κοίταξε που για πρώτη φορά η κυβέρνηση της για πρώτη φορά Αριστεράς θα είναι συνεπής και δεν θα πεί ψέμματα. Αφού έβαλε το κουαρτέτο για καθημερινό σύντροφο όλων των Ελλήνων, τώρα παίρνει και μέτρα αντισύλληψης» συλλογίστηκε με απόγνωση ο Κρετίνος.

Κι όταν διάβασε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σχεδιάζει το κόστος της αντισύλληψης να το μεταθέσει στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στις εισφορές των ασφαλισμένων, αναφώνησε με οργή: «Ε, όχι να πληρώνω και τα γ…σιάτικα των βιαστών μου!».