Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η αριθμητική των πολιτικών εξελίξεων

Διαζύγιο στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με έναν τρόπο που δείχνει να βολεύει τους σχεδιασμούς και των δύο πλευρών. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανεξάρτητα απ’ τους πιθανούς συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα και τα παζάρια που θα εξακολουθήσουν να γίνονται αυτές τις ημέρες, η τύχη του λαού δεν πρόκειται να αλλάξει και γι’ αυτό δεν πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Από τη μία ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει εξασφαλίσει, με τη βοήθεια βουλευτών των ΑΝΕΛ, την πλειοψηφία στη Βουλή για τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες, ψήφο εμπιστοσύνης και επικύρωση Συμφωνίας των Πρεσπών, και από την άλλη ο Π. Καμμένος που προσπαθεί να κρατήσει αλώβητο το γόητρο στο κοινό που απευθύνεται σχετικά με το αποκαλούμενο Μακεδονικό.

Όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης και τους 151 βουλευτές που χρειάζεται η κυβέρνηση φαίνεται να έχει σημαντική βοήθεια από βουλευτές των ΑΝΕΛ. Φάνηκε από την αποστροφή του Πάνου Καμμένου όταν είπε πως «εγώ, η κ. Κόλλια Τσαρουχά και ο κ. Κατσίκης θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση» που σημαίνει πως ήδη ο πρωθυπουργός μπορεί να μετρά στην δική του κυβερνητική πλειοψηφία τους υπόλοιπους 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ:  την Ε. Κουντουρά, τον Β. Κοκκαλη – στους οποίους σημειωτέον επιτέθηκε ο κ. Καμμένος – τον Θ. Παπαχριστόπουλο και τον Κ. Ζουράρι.

Την εκτίμηση ότι συνολικά τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Εγώ, ο Κώστας Ζουράρις, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης» εκτίμησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «88,6».

Οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ μαζί με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τον αριθμό των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο 149, με το Μαξίμου να αναζητά μόλις δύο ακόμα βουλευτές, εκ των οποίων η μία είναι βέβαιο πως θα είναι η κ. Παπακώστα. Η κρίσιμη ψήφος, πιθανότατα θα προέρχεται από το βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν μετά από αυτή την εξέλιξη την «αριστερή» επαναφορά και να να ξεδιπλώσει πλέον «πιο καθαρά» και το κεντρικό του αφήγημα περί «κεντροαριστεράς», αποδευσμευμένοι από έναν αμιγώς δεξιό εταίρο. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι σχετικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

Σε ένα χρονικό σημείο, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ΑΝΕΛ θα βρεθούν εκτός Βουλής, ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσει, όπως ήδη το έκανε με τις δηλώσεις του, να πάει σε εκλογές, έχοντας το επιχείρημα πως άφησε την «καρέκλα» για τη Μακεδονία. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και η πρόταση που απηύθυνε προς τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, με την οποία απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Περαιτέρω παραμονή στην κυβέρνηση θα εξέθετε ανεπανόρθωτα και τον ίδιο και  θα εξαέρωνε οριστικά το κόμμα του. Πλέον, αποχωρώντας έχει την ευχέρεια να «ανεβάσει τους τόνους» προσπαθώντας να επαναπατρίσει ψήφους, αφού «αποδεσμεύτηκε από την κυβέρνηση των Πρεσπών» και να συνδεθεί εκ νέου με ένα κοινό, που από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ήρθε η συμφωνία των Πρεσπών, αποχώρησε μαζικά από το κόμμα του.

Όσον αφορά τα υπουργικά στελέχη, τα οποία δεν είναι εκλεγμένα μέλη της Βουλής, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Μαυραγάνης, έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του, ενώ η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, έχει ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα έχει επιβεβαιώσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.