Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η γιορτή της ημέρας του Χριστόφορου Κολόμβου σημαίνει Σκλαβιά και Γενοκτονία.

 

   Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Κάθε δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου είναι η ημέρα του Κολόμβου στις ΗΠΑ.  Γιορτάζεται σαν ημέρα αργίας από το 1971. Κλείνουν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, γίνονται παρελάσεις, ομιλίες, θεάματα, τα εμπορικά έχουν εκπτώσεις και γενικώς είναι μια γιορτή περίπου σαν εθνική ημέρα.

Αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την επέτειο της απόβασης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική το 1492 και την «ανακάλυψη του νέου κόσμου» προς όφελος της ισπανικής μοναρχίας.20181009_175843

Πολλοί άνθρωποι στην χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο, μισοαστεία μισοσοβαρά αναθεματίζουν τον Χριστόφορο Κολόμβο που ανακάλυψε την Αμερική.

Αυτοί που δεν μπορούν να τον αναθεματίσουν όσο κιαν είχαν όλους τους λόγους είναι οι ιθαγενείς ινδιάνοι Arawak που δεν υπάρχουν πιά στις Μπαχάμες όπου πρωτοσυνάντησαν τον Κολόμβο.

Το 1516 ήταν 8 εκατομμύρια στις Μπαχάμες, στην Αιτή και στον Δομίνικο. Το 1555 δεν υπήρχε πια ούτε ένας.

Πέθαναν είτε απο σφαγή είτε από την εργασία μέχρι θανάτου είτε από τις ασθένειες, που έφεραν οι Ισπανοί αποικιοκράτες με πρώτο τον Κολόμβο, όπως από ευλογιά, γρίπη, ιογενή ηπατίτιδα και πολλές άλλες. Τα Ευρωπαϊκά τρωκτικά και ζώα που έφεραν μαζί τους οι Ισπανοί και οι υπόλοιποι, έφεραν βιβλική καταστροφή στο οικοσύστημα της Αμερικής, που είχε καταστροφικές συνέπειες στον εγγενή πληθυσμό.

Αυτοί που γιορτάζουν την απόβαση του Κολόμβου το 1492 (Columbus Day) είναι οι καπιταλιστές των ΗΠΑ που το επέβαλαν και στους υπόλοιπους κατοίκους.

Τι ακριβώς γιορτάζουν; Μας το λέει ο Μάρξ στο «Κεφάλαιο»: «η ανακάλυψη του χρυσού και του αργύρου στην Αμερική, το ξερίζωμα, η υποδούλωση και ο ενταφιασμός στα ορυχεία της, του αυτόχθωνα πληθυσμού, η αρχή της κατάκτησης και λεηλασίας των Ανατολικών Ινδιών, η στροφή προς την Αφρική σε ένα κυκεώνα εμπορικού κυνηγιού του μαύρου δέρματος, σηματοδότησε την ρόδινη αυγή της εποχής της καπιταλιστικής παραγωγής.» Γιορτάζουν επομένως την αρχή του καπιταλισμού, την αρχή της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Ταυτόχρονα γιορτάζουν την κληρονομιά της γενοκτονίας, της σκλαβιάς,του βιασμού και της λεηλασίας εκατομμυρίων ανθρώπων.

colombus3

Γιορτάζουν τον Κολόμβο, τον μεγαλύτερο δουλέμπορο της εποχής που έστειλε περίπου 5.000 σκλάβους, τους περισσότερους σκλάβους από οποιοδήποτε άλλον, στην Ευρώπη.

Στην αρχή πίστευε πως θα βρει πολύ χρυσό να πάρει μαζί του για τους βασιλιάδες της Ισπανίας. Έτσι έκοβε τα χέρια των ιθαγενών, στην Αιτή, όταν δεν μάζευαν την μηνιαία ποσότητα χρυσού που τους είχε καθορίσει και τους άφηνε να πεθάνουν από αιμορραγία.

Όταν όμως διαπίστωσε πως είχε υπερεκτιμήσει την ποσότητα χρυσού που υπήρχε στην περιοχή και είχε υποσχεθεί στους βασιλιάδες, άρχισε το δουλεμπόριο και την εμπορία ξύλου. Παράλληλα έβαλε τους ιθαγενείς να δουλεύουν μέχρι θανάτου στις φυτείες που άρχισαν να ιδρύονται. Έπεσε σε δυσμένεια και αντικαταστάθηκε με ακόμη πιο αιμοδιψείς εκπροσώπους του ισπανικού θρόνου.

Αργότερα οι ιθαγενείς  χρησιμοποιήθηκαν μέχρι θανάτου  στα ορυχεία χρυσού και αργύρου.

-100 castellanoes κόστιζε μια γυναίκα, σκλάβα του σεξ, όσο ένα αγρόκτημα, γράφει ο Κολόμβος. Η μεγάλη ζήτηση είναι στις ηλικίες 9 με 10 χρονών, προσθέτει.

colombus2

Ο Bartolomé de Las Casas, ένας Ισπανός παπάς διηγείται πως οι Ισπανοί καβαλούσαν τους ινδιάνους, είτε ήταν δέκα είτε είκοσι χρονών, σαν να ήταν άλογα,  και δοκίμαζαν πάνω στα κορμιά τους τις λεπίδες από τα ξίφη τους να δουν αν είναι κοφτερές κόβοντας ολόκληρες φέτες.

Πολλοί ιθαγενείς προτίμησαν την αυτοκτονία για να απαλλαγούν απο τα δεινά των Ισπανών. Εξοντώθηκαν οι ιθαγενείς με τέτοιο γρήγορα ρυθμό που αργότερα άρχισε η άλλη θλιβερή και απάνθρωπη ιστορία, η εισαγωγή τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων δούλων από την Αφρική για τις φάρμες των Αμερικάνων.

Αυτή ήταν η βάναυση κληρονομιά που άφησε ο Κολόμβος στους επόμενους σφαγείς τον Κορτέζ, Πιζάρο κλπ.

Ο Κολόμβος και οι υπόλοιποι σαν κιαυτόν είναι οι ήρωες του Καπιταλισμού και γιαυτό υπάρχει λόγος να τους γιορτάζουν. Καταλαβαίνουν οι καπιταλιστές ότι η σκληρότητα και η εκμετάλλευση που σημάδεψαν τον αποικισμό της Αμερικής ήταν για δικό τους όφελος. Το κυνηγητό για κέρδη και υπερκέρη δεν τους αφήνει να έχουν ούτε συνείδηση ούτε ηθική.

Αυτή είναι η κληρονομιά του Χριστόφορου Κολόμβου. Για το λόγο αυτό, οι μάζες των ανθρώπων που υποφέρουν από την εκμετάλλευση δεν έχουν κανένα λόγο να γιορτάσουν την ημέρα του Κολόμβου.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία