Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου βάλθηκε να ξεριζώσει την ιστορική μνήμη

Σχολιάζει ο Δημότης Νέας Ιωνίας //

Στην Καλογρέζα σαν περνάς
ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
γιατί σε τούτα τα λιθάρια,
έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια…
(Επίγραμμα του Γιάννη Ρίτσου που βρίσκεται στην αναθηματική πλάκα
έργο της γλύπτριας Αφροδίτης Λιτή)

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με εντολή της δημοτικής αρχής Νέας Ιωνίας, ξεριζώθηκαν τα 22 κυπαρίσσια που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο, για να συμβολίζουν τα 22 παλικάρια του μπλόκου (21 Έλληνες και ο Ιταλός αντιφασίστας Antonio Pelegrino), που εκτελέστηκαν το Μάρτη του ’44 από τους χιτλερικούς ναζί και τους ντόπιους – αποβράσματα συνεργάτες τους.

Η δημοτική αρχή, η δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου, δε σεβάστηκαν το χώρο. Η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής – εν αγνοία τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της αρμόδιας Επιτροπής – είναι απαράδεκτη, προσβλητική για τα 22 παλικάρια της Καλογρέζας και όλα τα θύματα του φασισμού.

Πράξη ασυγχώρητη η οποία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αν συνδυαστεί με την κάλυψη που έχει δώσει ουκ ολίγες φορές σε αντικομμουνιστικές – φασιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Ποιους «χαϊδεύει» η δήμαρχος;

Η θυσία των 22 παλικαριών, τα γεγονότα που προηγήθηκαν, η στάση των κομμουνιστών ενεδρεύουν στη μνήμη μας. Θα είναι πάντα πηγή έμπνευση και διδαχής.  Το μνημείο της Καλογρέζας είναι φάρος έμπνευσης και κανείς δήμαρχος, καμιά δημοτική αρχή, δεν έχει δικαίωμα να το προσβάλλει, να το αλλοιώσει.

Για ένα να είναι σίγουρη η κ. Θωμαΐδου, όσο και να προσπαθήσει, όσο και αν ονειρεύεται …φούξια και πορτοκαλί (όπως το τερατούργημά της στα Πέτρινα) την ιστορία της πόλης, δε θα της περάσει. Με τούτα και με κείνα που πράττει, στο τέλος οι δημότες θα την «ξεριζώσουν» από το Δήμο.

ΥΓ: Παρότι ετέθησαν δημόσια στη Δημοτική αρχή συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την ενέργειά της απέφυγε να απαντήσει. Βλέπετε, προτιμά τα «υψηλού συμβολισμού» «διαγγέλματα».

________________________________________________________

Δημότης Νέας Ιωνίας είναι ο Ηρακλής Κακαβάνης