Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Δανία εξοπλίζει την Αρκτική για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

 

Τηλεκατευθυνόμενα drones μεγάλων αποστάσεων για 75 εκατομμύρια ευρώ… Ένα στρατιωτικό ραντάρ 39 εκατομμυρίων δολαρίων στις Νήσους Φερόε… 5 εκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει στρατιωτική εκπαίδευση στη Γροιλανδία, για να στρατολογήσει την νεολαία της Γροιλανδίας…

Αυτά αποτελούν μέρος του περιεχομένου της συμφωνίας αρκετών κομμάτων που παρουσίασε η υπουργός Άμυνας Trine Bramsen, στην Βουλή στις 11 Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία περιέχει 150 εκατομμύρια ευρώ ακόμη για περαιτέρω στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αρκτική και το Βόρειο Ατλαντικό.

“Η ασφάλεια στην Αρκτική και το Βόρειο Ατλαντικό αμφισβητείται. Η κλιματική αλλαγή προσφέρει νέες ευκαιρίες μετάβασης και, ως εκ τούτου, αμφισβητεί το δικαίωμα στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή. Έχει δημιουργήσει μια μεγάλη αντιπαλότητα δυνάμεων.

Η άμυνα μας πρέπει να είναι καλύτερη στην παρακολούθηση του τι κινείται στο νερό και στον αέρα στην Αρκτική και τον Βόρειο Ατλαντικό. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”, δήλωσε η υπουργός.

Με νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ραντάρ, η Δανία φροντίζει ώστε οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να παρακολουθούν τις “ξένες δραστηριότητες”.

“Είναι σαφές σε όλους ότι η Ρωσία προετοιμάζεται. Η Αρκτική έχει γίνει ένα νέο πεδίο μάχης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μπορούμε να παρακολουθούμε σε τι χρησιμοποιείται το πεδίο της μάχης”, συνέχισε η υπουργός Άμυνας.

Η ανακαίνιση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων είναι μια υπόσχεση που η πρωθυπουργός Mette Frederiksen έδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ όταν τον συνάντησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Αρκτική ήταν στην ημερήσια διάταξη. Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι ένας από τους στόχους των νέων επενδύσεων είναι η στήριξη της βιομηχανίας όπλων.

Η ανακαίνιση και τα συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας έχουν επίσης γίνει σε “στενή συνεργασία” με τις ΗΠΑ, δήλωσε η Trine Bramsen η οποία είχε “καλές συζητήσεις” με τις ΗΠΑ για το πώς η Δανία θα μπορούσε να δαπανήσει καλύτερα τόσα πολλά χρήματα στην Αρκτική.

Πίσω από τη συμφωνία βρίσκονται η κυβέρνηση και το Venstre, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, το Ριζοσπαστικό Venstre, το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Τα κόμματα συμφωνούν ότι εάν χρειαστούν ακόμα περισσότερα χρήματα, είναι πρόθυμα να το συζητήσουν.

“Για εμάς, ήταν εξαιρετικά σημαντικό η συμφωνία να εκπληρώσει τους στόχους του ΝΑΤΟ στη Δανία. Υπήρξαν επικρίσεις ότι η Δανία δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις μας για το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι επενδύσεις αυτές να ανταποκρίνονται στους στόχους του ΝΑΤΟ», λέει ο εκπρόσωπος άμυνας του Φιλελεύθερου Κόμματος Lars Christian Lilleholt.

Τονίζει ότι η συμφωνία αποτελεί μόνο ένα “πρώτο βήμα”.

-Είναι εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών; Η Υπουργός Άμυνας τέθηκε  μπροστά στο ερώτημα στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η συμφωνία.

arktis

“Δεν μπορείς να το δεις ή άσπρο ή μαύρο. Μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και αξίες με τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, είναι στενός εταίρος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για εντολή των ΗΠΑ, αλλά και οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον για το γεγονός ότι υπάρχουν “κενά” στην παρακολούθηση της Αρκτικής, όπου δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Αισθάνομαι ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες με αυτή την ικανότητα μας», απάντησε η υπουργός Άμυνας.

Οι εν λόγω drones είναι τα λεγόμενα ”αρσενικά” drones. Το «αρσενικό» σημαίνει πτήση σε μέτριο υψόμετρο αλλά μακρά αντοχή. Αυτά είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να πετάξουν ασταμάτητα για έως και 40 ώρες και να καλύψουν μια περιοχή μεταξύ 3.000 και 7.000 χιλιομέτρων σε μια πτήση. Αυτοί οι drones μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους.

Οι πολλές νέες αγορές και η καθιέρωση στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Γροιλανδία συνεπάγονται επίσης λειτουργικά έξοδα 30 εκατομμυρίων ετησίως, σύμφωνα με τη συμφωνία.

Η Δανία ήδη έχει αυξήσει της πολεμικές της δαπάνες σύμφωνα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2018-2023

Ο στρατός έχει ήδη εξοπλιστεί με ένα σκάφος επιθεώρησης καθώς και εννέα μαχητικά ελικόπτερα Seahawk με σόναρ και τορπίλες, τα οποία καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση και την επίθεση υποβρυχίων στη Γροιλανδία και την υπόλοιπη Αρκτική. Επιπλέον, οι δανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ομάδα δράσης που μπορεί να αναπτυχθεί στην Αρκτική.

Η Αρκτική λόγω της κλιματικής αλλαγής και του προβλεπόμενου λιώσιμου των πάγων σταδιακά, γίνεται άλλο ένα πεδίο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, λόγω του τεράστιου πλούτου που κρύβει στο υπέδαφός της σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και των νέων εμπορικών δρόμων που θα ανοιχτούν. Υπολογίζεται, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ότι εκεί βρίσκεται το 30% των ανεκμετάλλευτων ακόμα υδρογονανθράκων του πλανήτη. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια και την ζωή των λαών της περιοχής.

Πηγή Arbejdaren

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;