Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένουμε να δούμε πότε θα ενημερωθεί το προεδρείο της Βουλής για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας. Καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών είναι η 12η Φεβρουαρίου, ένας μήνας πριν από τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Η διαδικασία θα εξελιχθεί ως εξής: Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Έτσι, λοιπόν, με τη νέα διάταξη ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν για τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες. Ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και στην τρίτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 από τις 300 βουλευτικές ψήφους.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η διαδικασία προχωρά ως εξής: Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά ύστερα από πέντε ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε πέμπτη ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία. Δηλαδή μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος ακόμα και με 75 ψήφους!

Μετάβαση στο περιεχόμενο