Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Η Εβραία» – «Ο Χαφιές» στο «Από Μηχανής»

Τα μονόπρακτα «Η Εβραία» και «Ο Χαφιές» του έργου «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπρεχτ ανεβαίνουν σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη, στο θέατρο «Από Μηχανής» (Ακαδήμου 13, τηλ. 210-5232097). Διανομή: Μαρλέν Καμίνσκυ, Θωμάς Καζάσης, Δώρα Τσίγκα.

Οταν ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραφε τα 24 μονόπρακτα του έργου του «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», ήταν αυτοεξόριστος (1935-1939) και δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. Το αίσθημα όμως μιας βαριάς ατμόσφαιρας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων στη Γερμανία ήταν έντονο. Η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό.

«Η Εβραία»:Μια αστή γυναίκα – σύζυγος καθηγητή Ιατρικής – μαζεύει τα πράγματά της, αποφασισμένη ν’ αφήσει τον άντρα της και να μετοικήσει στο Αμστερνταμ, καθώς η ζοφερή νέα πραγματικότητα την ωθεί να αποχωρήσει, προκειμένου να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της εβραϊκής καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους, τόσο η ίδια όσο και οι συνομιλητές της έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

«Ο Χαφιές»:Μια αστική οικογένεια – ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους – παρουσία της υπηρέτριάς τους βιώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι τον τρόμο μιας μεταβατικής περιόδου που διαδέχεται την φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, καθώς δηλητηριάζονται από τη δυσπιστία, με το ενδεχόμενο της προδοσίας να ελλοχεύει ανάμεσά τους, ακόμη και μεταξύ των μελών της ίδιας της οικογένειας.

Διεύθυνση Φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρονίκη Χριστάκη. Μουσική Επιμέλεια: George Gaudy – Ανδρονίκη Χριστάκη. Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση: George Gaudy.