Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η εισαγγελέας θέλει τους ναζί εκτός φυλακής – Η πρότασή της

Για ποιους κατηγορούμενους θα προτείνει να μη φυλακιστούν μέχρι τη δευτεροβάθμια απόφαση;

Παρόντες από τους καηγορούμενους οι:

Αν. Μιχάλαρος, Ι. Αγγος (συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Χρ. Χατζηδάκης (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος. Ν. Παπαβασιλείου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Η εισαγγελέας πρότεινε:

Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, εκτιμά ότι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν κρίνονται ύποπτοι φυγής και πως δεν προκύπτει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων, λόγοι για τους οποίους απορρίπτονται τα αιτήματα χορήγησης ανασταλτικής δύναμης της έφεσης.

Αναστολή ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες (πλην του Ρουπακιά) προτείνει η εισαγγελέας

Μάλιστα, ακόμα και για τον Ρουπακιά, δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, ισχυρίστηκε ότι δεν πρότεινε αναστολή διότι δεν το επιτρέπει ο νόμος!

Μετά την εισαγγελική πρόταση οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν μισάωρη διακοπή για να προετοιμάσουν τις τοποθετήσεις τους.

Θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των εγκληματιών ναζί και όταν ολοκληρώσουν το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να αποφασίσει για τις αναστολές. Η απόφαση ίσως να ανακοινωθεί την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι καταδικασθέντες οδηγηθούν τελικά στη φυλακή λόγω απόρριψης του αιτήματός τους περί χορήγησης ανασταλτικής δύναμης στην έφεσή τους, δικαιούνται να ζητήσουν σε δεύτερη φάση από το Πενταμελές Εφετείο, την αναστολή της εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Υιοθετεί την υπερασπιστική γραμμή Μιχαλολιάκου η εισαγγελέας

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης των καταδικασθέντων σε περίπτωση φυλάκισής τους, σε συνέχεια των ποινών που επιβλήθηκαν, η εισαγγελέας υιοθέτησε το επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου για την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής που έκλεισε την Παρασκευή.

“Δεν είναι πιθανό να τελέσουν νέες πράξεις. Ουδείς κίνδυνος τέτοιος υπάρχει αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία, έκλεισε η εφημερίδα και ο πολιτικός λόγος της”, είπε χαρακτηριστικά.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως έδρας με το οποίο ζήτησε την αποδοχή των αιτημάτων αναστολών

Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, οι καταδικασθέντες για κακουργήματα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους. Η κ. Οικονόμου πρότεινε να αποδεχθεί το δικαστήριο τις αιτήσεις για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι:

1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.

2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.

3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Μάλιστα, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.

4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.

5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα. Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.

6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο. Το δικαστήριο αυτήν την ώρα είναι σε διακοπή και κατόπιν η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

mpelogiannis