Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η εκμετάλλευση και καταπίεση των ιθαγενών Mapuche στην Παταγονία από την Benetton

      Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Το κυνήγι του κέρδους του μεγιστάνα των ρούχων Benetton δεν γνωρίζει όρια. Στις 10 Ιανουαρίου του 2017, 200 αστυνομικοί της Αργεντινής επιτέθηκαν στην κοινότητα Pu Lof που αποτελείται από οχτώ οικογένειες, ιθαγενών Mapuche στην Παταγονία και ζούν στα όρια του τεράστιου κτήματος της εταιρείας.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διαπράττουν «πράξεις βίας και καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένων των ξυλοδαρμών, χρήση κλομπ, τράβηγμα μαλλιών των γυναικών και τρομοκράτηση των παιδιών». Αργότερα την ίδια ημέρα η τοπική αστυνομία επιτίθεται στους ιθαγενείς για δήθεν κλοπή ζώων. Την αμέσως επόμενη μέρα, η αστυνομία διεξήγαγε μια δεύτερη επίθεση σε άλλη κοντινή Κοινότητα Mapuche, πυροβολώντας με σφαίρες καουτσούκ, που κατέληξε σε δέκα τραυματισμούς.

Στις 1η Αυγούστου του 2017, η οργάνωση Προγονική Αντίσταση των Mapuche (RAM) και πολλοί ακτιβιστές από όλη την Αργεντινή συμμετέχουν στην διαμαρτυρία κατάληψης της γης τους από την Benetton. Η αστυνομία πραγματοποιεί έφοδο στο Pu Lof και πάλι, και ένα μέλος της Κοινότητας, ο Φερνάντο Huala Jones δηλώνει, «Έκλεισαν τις γυναίκες, μαζί με τα παιδιά, σε ένα χώρο ασφαλείας, τους χτύπησαν και τους και έκαψαν όλα τα πράγματα τους: στρώματα, κουβέρτες, παιχνίδια, έκαψαν τα πάντα» Ο Σαντιάγο Maldonado, διαδηλωτής που υποστήριζε τον αγώνα στο Lof Pu, εξαφανίστηκε την ίδια ημέρα, όταν αυτός και άλλοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

"Που είναι ο Σαντιάγκο Μαλντοβάντο;" αποδείξεις για την ζωή του ζητά ο μικρός διαδηλωτής

“Που είναι ο Σαντιάγκο Μαλντοβάντο;” αποδείξεις για την ζωή του ζητά ο μικρός διαδηλωτής

 Μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή του πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, και στο Μπουένος Άιρες, στην Plaza de Mayo, με πλακάτ με φωτογραφίες του 29χρονου.

Σύμφωνα με την οικογένεια Maldonados, ο 29χρονος συνελήφθη από την αστυνομία στα σύνορα της περιοχής Benetton όταν αυτός και άλλοι αποκλείστηκαν σε ένα δρόμο στην επαρχία της Chubut. Οι αρχές αρνούνται ότι έχουν σχέση με την εξαφάνιση.

Η υπόθεση θυμίζει τις μαύρες μέρες στην Αργεντινή, όπου εκτιμάται ότι 30 000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας από το 1976 έως το 1983.

Πήγαμε 40 χρόνια πίσω στο χρόνο. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε» δήλωναν οι διαδηλωτές.

Προσωπικότητες όπως ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα και ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια έχουν στρατευτεί για την υπόθεση Maldonados. Για την υπόθεση της αρπαγής της γης από τους Mapuche έχει ενδιαφερθεί και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Adolfo Perez Esquive.

Τμήμα της έκτασης που κατέχει παράνομα η Benetton

Τμήμα της έκτασης που κατέχει παράνομα η Benetton

H Benetton κατέχει σήμερα 9.000.000 (!) στρέμματα γης στην Αργεντινή, μια τεράστια περιοχή που καθιστά την εταιρεία τον μεγαλύτερο ιδιωτικό γαιοκτήμονα της χώρας.

Η Benetton χρησιμοποιεί τη γη για κτηνοτροφία, γεωργία, την αναζήτηση και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, και την αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων. 6000 τόνοι μαλλί μεταφέρονται ετησίως στα εργοστάσια της από την περιοχή των Mapuche.

“Βρεθήκαμε αθέλητα σε μια διαφορά που χρονολογείται εδώ και εκατό χρόνια” δηλώνει η εταιρεία που επανειλημμένα έχει δείξει την περιφρόνησή της στα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών μη αφήνοντας ούτε ένα κοινόχρηστο δρόμο για την διέλευση των ντόπιων κατοίκων και απαιτώντας με νομικά μέσα να μην μπαίνουν στην περιοχή της ούτε καν για ψάρεμα.

Αυτή η περιοχή έχει γίνει ένα σύνορο μεταξύ δύο τρόπων ζωής της Κοινότητας Pu Lof , που ζει σε 534 εκτάρια και του επιχειρηματία, Benetton, που δεν ζει εκεί και κατέχει αυτή την τεράστια έκταση των 900.000 εκταρίων. Πολλές φορές υποσχέθηκε η εταιρεία να παραχωρήσει κάποια έκταση στους αυτόχθονες αλλά στην πορεία και μέσα σε μια ατέλειωτη δικαστική διαδικασία τις αναιρεί.

 "Ανάκτηση της χώρας των Mapuche " ζητούν οι αυτόχθονες κάτοικοι

“Ανάκτηση της χώρας των Mapuche ” ζητούν οι αυτόχθονες κάτοικοι

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μιας οικογένειας που είναι υποχρεωμένη να κάνει 90 χιλιόμετρα για την πιο κοντινή πόλη επειδή δεν μπορεί να παρακάμψει τα συρματοπλέγματα της Benetton. Το Αργεντινό κράτος φυσικά υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εταιρείας αφού αυθαίρετα πούλησε την γη τους παρόλο που συνταγματικά ανήκει στους ιθαγενείς. Δεν μπορούσε όμως να αντισταθεί στις επιθυμίες της Benetton, του Σόρος,του Σταλόνε, του Τεντ Τέρνερ, του Τζερι Λούις και άλλων που αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις σε βάρος των ιθαγενών στην πανέμορφη Παταγονία.

Το τίμημα που πλήρωσε η Edizone Holding International, θυγατρική της Benetton, για τα 900.000 εκτάρια ήταν 80 εκατομμύρια δολάρια, ένα  ευτελές ποσοστό σε σχέση με την πραγματική αξία της γης.

Οι ιθαγενείς μένουν στην περιοχή εδώ και 11.000 χρόνια δηλώνουν οι αρχαιολόγοι. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Benetton και η υποστήριξη της κυβέρνησης της Αργεντινής σε αυτά, που φτάνει μέχρι την εξαφάνιση και την πιθανή δολοφονία του διαδηλωτή, τους στερούν την πατρογονική γη τους.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία