Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η ΕΛΠΙΔΑ είναι εδώ:  Λοταρία!

Γράφει η Ελένη Κακναβάτου //

Πρεμιέρα χτες για την ηλεκτρονική κλήρωση του Υπ. Οικονομικών, για τη λοταρία, με χιλιάδες καταναλωτές να ελπίζουν να είναι αυτοί οι «τυχεροί» για το «δώρο» που χαρίζει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση η οποία όχι μόνο διατηρεί τις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων (δώρα Χριστουγέννων- Πάσχα, επιδομάτων αδείας  και συντάξεων, μισθών κλπ) αλλά πρόκειται άμεσα να προχωρήσει σε νέες (επιδόματα πολύτεκνων, επαναπροσδιορισμός συντάξεων)  με βάση τα μνημόνια που έχει η ίδια υπογράψει.

Ο  λαός την ίδια στιγμή  βαυκαλίζεται με κοινωνικά μερίσματα  ντροπής, επιστροφές χρημάτων που έκλεψαν από συνταξιούχους  με παράνομες κρατήσεις υπέρ  περίθαλψης και άλλα τέτοια. Όλοι μπαίνουν από χτες στο TAXIS να δουν, αν είναι αυτοί οι τυχεροί…   Η ζωή μας λοιπόν   στην κληρωτίδα …. Τζόγος! Τώρα γυρίζει ο τροχός της τύχης!  Μπορεί να σαι εσύ ο «τυχερός».  Η ελπίδα είναι ΕΔΩ, όπως έλεγε, και το προεκλογικό σύνθημα της ΠΦΑ.

Βέβαια, επειδή  4.000.000 ΑΦΜ κληρώθηκαν και οι λαχνοί ήταν ελάχιστοι, οι περισσότεροι είδαν στο λογαριασμό τους στο TAXIS ένα μηδενικό Όπως κι εγώ φυσικά. Και στη συνέχεια είδα στην ίδια ιστοσελίδα το λαχνό … των τελών κυκλοφορίας  για το 2018.  Έτσι,  προσγειώθηκα.

Πάντως κι αυτοί που κέρδισαν, τα ελάχιστα νοικοκυριά δηλαδή, χαμένοι είναι. Έχουν χάσει πάνω από 40% του εισοδήματος τους  εδώ και 10 χρόνια περίπου, αν είναι νοικοκυριά λαϊκά εννοώ, και τώρα χάρηκαν, γιατί θα κλείσουν καμιά τρύπα ή θα πάρουν και κατιτίς παραπάνω για τις γιορτές που έρχονται. Κάτι είναι κι αυτό, θα μου πεις.  Όμως οι  υπόλοιποι; Πόσα νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς θέρμανση, πόσα παιδάκια χωρίς ένα δωράκι, ρούχα ή φαγητό;

Κι οι τράπεζες;  Αυτές κάνουνε πάρτι. Εκατομμύρια κερδίζουν από τη χρήση POS, από προμήθειες λόγω χρήσης πλαστικού χρήματος.  Η κυβέρνηση της ΠΦΑ χτυπάει τη φοροδιαφυγή, βρε παιδιά!  Όποιος χρησιμοποιεί την κάρτα στον  μπακάλη, το φούρνο της γειτονιάς , στο περίπτερο για πληρωμή μικροποσών συμμετέχει στην κλήρωση με πιο πολλούς λαχνούς. Καταλάβατε τώρα; Αλλά έτσι είναι ο καπιταλισμός. Εσύ κερδίζεις λαχνούς- bonus και πρέπει να είσαι ευτυχής για τη συμμετοχή σου στη λοταρία κι οι τράπεζες πλουτίζουν, ενώ κάποιοι καρχαρίες φοροδιαφεύγουν νόμιμα.  Έχεις την αυταπάτη ότι χτυπάς και τη φοροδιαφυγή, δηλαδή.

Αλλά το κύριο είναι άλλο. Θα συνεχίσουμε ακόμα να ελπίζουμε μήπως «γυρίσει και για μας ο τροχός της λοταρίας»; Μήπως δηλαδή  μας πέσει ο επόμενος λαχνός;  Ή μήπως πρέπει κάνουμε κάτι να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια σε αυτούς που μας κήρυξαν τη λιτότητα, που μας πήραν το ψωμί απ’ το τραπέζι;

Άντε, αδέρφια,  πάμε και για απεργίες το Δεκέμβρη.

Ας συναντηθούμε στους δρόμους….  Μπας και τελικά έτσι, γυρίσει και για μας ο τροχός…