Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύει τα “μεγάλα μέσα”: ηχητικό κανόνι για καταστολή διαδηλώσεων

Με σταθερούς ρυθμούς προχωρά η αναβάθμιση των κατασταλτικών μέσων και μηχανισμών από την κυβέρνηση, παράλληλα με την κλιμάκωση της αντεργατικής – αντιλαϊκής επέλασης. Φωτογραφίες από τον Εβρο επιβεβαιώνουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιεί ήδη το νέο «όπλο» ελέγχου πλήθους και καταστολής διαδηλώσεων, LRAD (Long Range Acoustic Device), επιβεβαιώνοντας ότι η αναβάθμιση των κατασταλτικών μηχανισμών δεν περνά μόνο μέσα από τις προσλήψεις συνοριοφυλάκων, τη γιγάντωση του συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικού φακελώματος, αλλά και από τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
Η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετήθηκε στα νεοαποκτηθέντα τεθωρακισμένα οχήματα «MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) Typhoon GSS-300» που προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ. (ΕΚΑΜ – Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) και αναπτύχθηκαν στον Έβρο.
Σύμφωνα με τους «ειδικούς», βασικός ρόλος «ο ψυχολογικός παράγοντας αυτών που βλέπουν το αυτοκίνητο από έξω και αυτών που είναι μέσα σε αυτό» -οι πρώτοι δεν βλέπουν τους επιβαίνοντες αλλά ένα σιδερένιο, τρομακτικό όχημα που κινείται εναντίον τους ή τους εμποδίζει τον δρόμο και «οι επιβαίνοντες νοιώθουν προστατευμένοι χάρη στις μεγάλες ενισχυμένες μεταλλικές επιφάνειες και μπορούν να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους ανεπηρέαστοι από τις συνθήκες»

Το LRAD είναι μία συσκευή που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «μη θανατηφόρων όπλων» και λειτουργεί με την εκπομπή ήχων σε πολύ υψηλότερη ένταση (145 db μέχρι 151 db) σε σχέση με τις γνωστές μας μεγαφωνικές συσκευές.
Τονίζεται ότι 100-120 db προκαλούν απώλεια ακοής. Τo LRAD μπορεί να εστιάσει σε έναν συγκεκριμένο στόχο για να εκπέμψει, με στόχο την αποτροπή μιας διαδήλωσης ή της απώθησής της.
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προμηθευτεί από πέρυσι δύο τέτοια συστήματα, ένα εκ των οποίων είναι στον Εβρο, ενώ σημειώνεται ότι η χρήση του συστήματος, καθώς και άλλων «μη θανατηφόρων όπλων», όπως οι πλαστικές σφαίρες και οι χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, αποτελεί μέρος του δόγματος της αντιμετώπισης διαδηλώσεων στην ΕΕ και σε άλλα αστικά κράτη.

LRADΤο «κανόνι ήχου» όπως ονομάζεται αναπτύχθηκε από την LRAD Corporation και σύμφωνα με τον κατασκευαστή αλλά και κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς (αστυνομία – ειδικές δυνάμεις) «τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί κυρίως για επικοινωνίες μεγάλης εμβέλειας», ωστόσο, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και «ως λιγότερο θανατηφόρο όπλο για τον έλεγχο του πλήθους» λόγω της έντασης συχνότητας (ντεσιμπέλ) που εκπέμπει.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, τα συστήματα ζυγίζουν από 6,8 έως 145,1 (!!) κιλά και εκπέμπουν ήχο 30-60° στα 2,5 kHz –με δυνατότητα «μαζικής κοινοποίησης» στις 360° και χρησιμοποιούνται από «υπηρεσίες επιβολής του νόμου, κυβερνητικές και αμυντικές υπηρεσίες».
Τέτοια ηχητικά συστήματα μετάδοσης ακουστικών ειδοποιήσεων και προειδοποιήσεων σε απόσταση έχουν μπει σε εφαρμογή από εταιρείες ναυτιλιακής και εμπορικής ασφάλειας επίσης για την αποτροπή της άγριας πανίδας στις πίστες αεροδρομίων, αιολικές και ηλιακές εκμεταλλεύσεις, εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, πλατφόρμες φυσικού αερίου και πετρελαίου, εξορυκτικές και γεωργικές επιχειρήσεις ευαίσθητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ.

Η LRAD Corporation παλαιότερα ονομαζόταν American Technology Corporation.
Εκτός από τη λειτουργία “φωνής” (voice” feature) η οποία λειτουργεί ως μεγάφωνο, διαθέτει μια λειτουργία “ειδοποίησης” (“alert” feature) η οποία εκπέμπει εναλλασσόμενους ήχους «πανικού» που –επιβεβαιωμένα προκαλούν πόνο και βλάβη στην ακοή και θεωρείται ως «ηχητικό όπλο». Λόγω κινδύνων και έλλειψης μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο των ηχητικών όπλων στην υγεία, η ACLU (American Civil Liberties Union -Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες) ζητάει να ανασταλεί η χρήση τους σε διαδηλωτές.LRAD police

Το LRAD ήταν παρόν το 2004 στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία του Πίτσμπουργκ κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στη Σύνοδο Κορυφής της G20 τον Σεπτέμβριο του 2009, στο Όκλαντ κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης του στρατοπέδου από τους καταληψίες και στη Νέα Υόρκη ενάντια  στους διαδηλωτές της Occupy Wall Street και πάρκου Zuccotti το 2011, μετά κατά τη διάρκεια μεγάλης αντιΝΑΤΟικής πορείας στη λεωφόρο Michigan & Cermack στο Σικάγο το 2012 και πολλές φορές στη συνέχεια μέχρι σήμερα.
Το έχουν προμηθευτεί –εκτός από την Ελλάδα, η Αγγλία, η Αλγερία, η Αυστραλία (όλη η αστυνομία της) το Αζερμπαϊτζάν, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γεωργία, η Ονδούρα, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία (αστυνομία του Δελχί) το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, η Ισπανία (με αναφορά χρήσης κυρίως από την Καταλανική αστυνομία), η Ταϊλάνδη, η Τουρκία κά.

Πηγή

Τεχνικές πληροφορίες εδώ