Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η εσωτερική προσφυγιά έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο της στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μόνο το 2018 πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς μέσα στην ίδια τους την χώρα 28 εκατομμύρια άνθρωποι. Φυσικές καταστροφές και η αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισής τους είναι ο σημαντικότερος λόγος. Τα στοιχεία περιέχονται στην έκθεση του Συμβουλίου προσφύγων με έδρα την Νορβηγία. (IDMC)

Αριθμός ρεκόρ 41,3 εκατομμύρια σημειώνεται και στους πρόσφυγες μέσα στα όρια της ίδιας χώρας λόγω βίας και διαφορών. Είναι 1 εκατομμύριο περισσότεροι από το 2017.
Η έκθεση σημειώνει πως τρεις είναι οι σημαντικότερες αιτίες, πολιτική αστάθεια, μόνιμη φτώχεια και ανισότητες. Η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον είναι ένας ακόμη παράγοντας.

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί σε ακριβείς αριθμούς η εσωτερική μετανάστευση όπως και η γρήγορη επιστροφή όταν έχει περάσει ο  κίνδυνος των φυσικών καταστροφών ή των συγκρούσεων. Εκτιμάται ότι 17,2 εκατομμύρια μετακινήθηκαν εξαιτίας πλημμυρών, τροπικών κυκλώνων ή ξηρασίας και μόνο 1,6 εκατομμύρια επέστρεψαν μετά τις καταστροφές.

Το ίδιο δύσκολο είναι να υπολογιστεί η επιστροφή μετά από πολεμικές συγκρούσεις. Σαν παράδειγμα οι ισοπεδωμένες απο τον πόλεμο πόλεις στην Συρία όπως το Χαλέπι ή η Ράγγα, δεν είναι γνωστό πότε μπορούν να οικοδομηθούν ξανά ώστε να επιστρέψει ο πληθυσμός.
Ακραίες κλιματικές συνθήκες έχουν αναγκάσει σε μαζικές μετακινήσεις ανθρώπους στις Φιλιππίνες, Κίνα και Ινδία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν μετά τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.

Η κατάσταση των ανθρώπων της εσωτερικής μετανάστευσης είναι εξίσου σοβαρή. Πολλές φορές δεν τυγχάνουν της ίδιας προσοχής επειδή δεν περνούν ξένα σύνορα. Στην χειρότερη μοίρα είναι οι άνθρωποι όπου συνυπάρχουν φυσικές καταστροφές και πολεμικές συγκρούσεις. Παράδειγμα το Αφγανιστάν, η Υεμένη και η Νιγηρία.

Δέκα χώρες συγκεντρώνουν το σύνολο των 41,3 εκατομμυρίων εσωτερικών προσφύγων. Συγκεκριμένα 30,9 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί στην Συρία, Κολομβία, Κονγκό, Σομαλία, Αφγανιστάν, Υεμένη, Νιγηρία, Αιθιοπία, Σουδάν και Ιράκ.

Η συγκέντρωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε μερικές πόλεις όπως πχ Ντάχα στο Μπαγκλαντές και στις υπόλοιπες χώρες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας και επιβίωσης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Γίνεται ολοφάνερη η εικόνα της καταστροφής σε όλο τον πλανήτη. Ακόμη και στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών ο ένοχος εξακολουθεί να είναι ο ιμπεριαλισμός που καταστρέφει το περιβάλλον και προκαλεί τεράστιες καταστροφές. Δεν κατασκευάζει αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα ούτε έργα προστασίας των υποδομών. Δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει σοβαρά αν δεν ξεσηκωθεί και δεν πάρει στα χέρια της την ίδια της την ύπαρξη.