Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Ε.Ε αυτοαποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά (Με αφορμή το ψήφισμα των ΥΠΕΞ για τη Συρία)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε τη Δευτέρα 16/4  στο Λουξεμβούργο –με τη συμμετοχή και τη συμφωνία και της Ελλάδας- εξέφρασε την κατανόησή του για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας εναντίον της Συρίας.
Ας δούμε σχετικά αποσπάσματα της ανακοίνωσης:
– “Το Συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού”.

-Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ “καταδικάζει έντονα τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Ντούμα” . Επισημαίνεται επίσης ότι “το Συμβούλιο της ΕΕ κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τον λαό του”.

-Επίσης, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των λεγόμενων “περιοχών αποκλιμάκωσης” και παροτρύνει τους εγγυητές της Αστάνα, τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, να διασφαλίσουν την παύση των εχθροπραξιών και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία, καθώς και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να αρθούν οι πολιορκίες.

-Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι κάθε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012 που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας.

– “Η μόνιμη ειρήνη στη Συρία είναι ο τελικός στόχος της ΕΕ”, επισημαίνουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Τέλος, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι “όλοι οι παράγοντες στη Συρία πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της Da’esh, η οποία δεν έχει ακόμη τελειώσει”. Επισημαίνεται επίσης ότι: “Η αποτροπή της αναζωπύρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένει προτεραιότητα. Για να συμβάλλει στη διαρκή ήττα του Da’esh, η ΕΕ θα συμμετάσχει σε προσπάθειες σταθεροποίησης στις περιοχές που απελευθερώνονται από το Da’esh από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στη βορειοανατολική Συρία”.

Ορισμένα απλά και χρήσιμα συμπεράσματα:

1. Η Ε.Ε συντάσσεται με την ιμπεριαλιστική επίθεση, αλλά και το γενικότερο σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή όσο και αν τον βαφτίζει «ειρήνευση». Τη δικαιολογεί απόλυτα χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά κατασκευασμένα επιχειρήματα. Ο χαρακτήρας της Ε.Ε ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού από τη γέννηση του, ως μόνιμου παράγοντα όχι ειρήνης αλλά πολέμου, όχι προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά καταστρατήγησής τους, όχι ως παράγοντα δημοκρατίας και σταθερότητας αλλά το ακριβώς αντίθετο, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά.

2. Η Ε.Ε παρά τις αντιθέσεις των χωρών μελών της, αλλά και ως σύνολο με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα- αντιθέσεις πάντα μεταξύ ληστών για τη μοιρασιά- δεν χάνει ποτέ το πρωτεύον που είναι η στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου συνολικά (εδώ π.χ ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής κ.α). Επίσης στην πράξη διαψεύδονται και «θεωρίες» περί «ανεξαρτησίας της Ε.Ε από τις ΗΠΑ».

3. Τα όσα ακούγονται περί «ειρήνης» δεν είναι απλά ευχές αλλά παραμύθια. Το ίδιο και το «Διεθνές Δίκαιο» που χρόνια τώρα έχει γίνει «κουρελόχαρτο». Επιβεβαιώνουν ότι η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, εναλλάσσεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με στόχο να διασφαλίζονται με το καλύτερο τρόπο στη δεδομένη στιγμή τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ενώ και «η πάλη ενάντια στην τρομοκρατία» είναι κάλπικη γιατί η πολιτική της είναι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης των λαών…

4. Η Ελληνική κυβέρνηση , ούτε καν αστερίσκους βάζει, στην ακολουθούμενη πολιτική. Την στηρίζει και προπαγανδιστικά για «εσωτερική κατανάλωση» διαχέει ότι κατόπιν δικής της παρέμβασης, στα Συμπεράσματα περιλήφθηκε και σημείο – ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα – ότι «η ΕΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση» και ότι «απώτερος στόχος της ΕΕ είναι»… «η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία». Είναι συνένοχη και όχι απλά «υποτακτική των μεγάλων δυνάμεων».

5. Και ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι μπορεί ν’ αλλάξει το DNA της Ε.Ε «εκ των έσω» . Ότι με άλλους συσχετισμούς στο εσωτερικό της θα γίνει «Ευρώπης της ειρήνης και της δημοκρατίας». Η αποδέσμευση από αυτήν (και τις άλλες ιμπεριαλιστικές «συμμαχίες») είναι μονόδρομος συνδυασμένος με την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τόπο μας, με το λαό στο οικονομικό και πολιτικό τιμόνι.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.