Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ζυγαριά… και το “τρένο της ανάπτυξης” Μητσοτάκη

Τα περί «ανάπτυξης για όλους», «δίκαιης ανάπτυξης» κλπ. αποτελούν άξονα πολιτικής (και απάτης) –σε όλους τους τόνους, της κυβέρνησης ΝΔ (δια στόματος πρωθυπουργού), αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων –φυσικά του Συριζα αλλά και του ΠΑΣΟΚΚινΑλ εν μέσω κονταροχτυπημάτων (κάτω από τη μέση) στην κούρσα της διαδοχής.

Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Forbes Media, Steve Forbes, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ancient Wisdom, Modern Compass» (Αρχαία Σοφία, Σύγχρονη Πυξίδα), που προβλήθηκε δεόντως μέσω του επίσημου site της κυβέρνησης αλλά και ΜΜΕ – ΜΚΔ εν είδει beaming out Star Trek (επί το ελληνικότερο …με διακτινισμό) από τη Σαγκάη, όπου έγινε η μάζωξη.

Η πρώτη «αθώα» ερώτηση αφορούσε την ενασχόλησή του με την πολιτική, “ενώ είχε προηγηθεί μια επιτυχημένη καριέρα στον επιχειρηματικό κόσμο” (σσ. θυμίζουμε –άγνωστο για πολλούς, πως από πιτσιρικάς ο Κυριάκος ήταν businessman, αρχικά -από το 1992, στις αγγλικές Chase Investment και McKinsey, σε ελληνικές τράπεζες –Alpha, υπήρξε ιδρυτής και γενικός διευθυντής -CEO) της NBG Venture Capital κλπ).

«Όπως γνωρίζετε –είπε ο Μητσοτάκης, προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, οπότε το πραγματικό ερώτημα θα ήταν μάλλον γιατί ξεκίνησα με το επιχειρείν και όχι με την πολιτική. Ωστόσο, εργάστηκα για περισσότερο από μία 10ετία στον ιδιωτικό τομέα. Πάντα ενδιαφερόμουν για τα κοινά, αλλά πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο για όποιον σκέφτεται σήμερα να σταδιοδρομήσει στη δημόσια ζωή να έχει ένα στέρεο επαγγελματικό υπόβαθρο προτού ακολουθήσει πολιτική καριέρα», σημειώνοντας πως «οι καλοί πολιτικοί πρέπει να είναι και οραματιστές ηγέτες αλλά και πολύ ικανοί στη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων».

Ακολούθησε με την επίσκεψή του στα Γιάννενα μια δήθεν «συζήτηση» με τους νέους όπου παρουσίασε τον γόνο της οικογένειας Σεπετά (επιχειρηματικού ομίλου, που διευθύνει –μεταξύ άλλων, την εταιρία ΒΙΚΟΣ), να δηλώνει ότι «γύρισε στην Ελλάδα από την Ατλάντα των ΗΠΑ, για να προλάβει το τρένο της ανάπτυξης» (ως γνωστό έγινε viral, με πάρτι και πατιρντί στο διαδίκτυο) «γκάφα» που και σαν τέτοια αξιοποιήθηκε δεόντως από το κυβερνητικό κόμμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που γενικά το παίζει «κινέζος».

Στο μεταξύ, τα στοιχεία για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά για τις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το λεγόμενο «brain drain» (διαρροή εγκεφάλων) και ανταγωνίζονται σε –δήθεν, προγράμματα και πολιτικές «επαναπατρισμού του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού».

Βέβαια, κι αυτοί που μετανάστευσαν την περίοδο της προηγούμενης κρίσης, δεν ανακάλυψαν τον εργασιακό παράδεισο και -όσοι έμειναν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία περνάνε δύσκολα και οι συνθήκες δουλειάς καθρεφτίζουν κι εκεί την άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Κατανομή Ανέργων άνδρες γυναίκες Οκτ 2021

Στην καθ’ ημάς καθημερινότητα τα επίσημα στοιχεία λένε πως το τρίτο 4μηνο του 2021, το 34% των νέων γυναικών έως 24 ετών και το 29% των ανδρών, δηλαδή ένας στους τρεις, ήταν άνεργοι (αντίστοιχα και το 2019 -35% και 32%).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόλις το 12,5% των νέων έως 24 ετών εργάστηκαν έστω και μία ώρα τη βδομάδα που ερωτήθηκαν, κατά το 2ο τετράμηνο του 2021, δείχνοντας τα θηριώδη ποσοστά ανεργίας και σ’ αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.

Ενώ ανάμεσα στους χιλιάδες ανέργους οι κάτοχοι πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αντιπροσωπεύουν το 11,5%. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς πείνας που διαμόρφωσαν διαχρονικά με τους νόμους τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ|ΠΑΣΟΚ, δεν είναι να απορεί κανείς ότι ακόμα και στη φάση της ανάπτυξης, χιλιάδες νέοι που εγκατέλειψαν τη χώρα δεν αποφασίζουν να γυρίσουν.

Κατανομή Ανέργων ανά Περιφέρεια Οκτ 2021 μεταβολή Οκτ 2020

ΥΓ. Την τελευταία 20ετία η κινέζικη Αρχαία Σοφία & Σύγχρονη Πυξίδα κυκλοφορεί ευρέως –ειδικά στην Αμερική: αναφέρουμε ενδεικτικά το βιβλίο best seller «Ancient Wisdom for Modern Minds | A Thinking Heart and a Feeling Mind» (2006) του James Carlopio (αφεντικό της Cultural Cyber Security Pty Ltd – Προληπτική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με γνώμονα τις πληροφορίες για την προώθηση της στρατηγικής, την προστασία των επιχειρήσεων και την οικοδόμηση κουλτούρας).

Σκέψεις, προβληματισμοί και εμπειρίες που εκφράστηκαν από αρχαίους σοφούς εμφανίζονται σε αυτό το βιβλίο ως «προπονητικές συνομιλίες», μιας σοφίας που δημιουργεί ένα ζωντανό τοπίο γεμάτο με γνώσεις που μας βοηθούν να αναλογιστούμε και να συζητήσουμε συναισθήματα που συναντάμε στην προσωπική μεταμόρφωση και τη συνεχή αλλαγή στο χώρο εργασίας. Ο Carlopio υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση | coaching που υπάρχει από αμνημονεύτων χρόνων, συμβουλεύει για τις «αναγκαίες προσωπικές μεταβάσεις για να διευκολύνουν την αλλαγή και προσαρμογή στο χώρο εργασίας» (χρησιμοποιώντας διάφορα τερτίπια –μεταξύ αυτών τη θολή Positive psychology «Θετική Ψυχολογία» … όλα τα αστικά σφυριά συντονισμένα σε μια πλύση εγκεφάλου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο