Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η ημέρα που ο Βασιλιάς έγινε Μύθος!

Ήταν 22:15, της  19ης Νοεμβρίου του 1969, όταν στο 74ο λεπτό της συνάντησης Σάντος-Βάσκο ντα Γκάμα, ο Πελέ με πέναλτι νικούσε τον Ανράντα και έγραφε ιστορία στο Maracana…ο Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, σκόραρε για 1000η φορά και μάλιστα στο χώρο που λατρεύτηκε όσο κανένας, μπροστά σε 150.000 πιστούς που βρέθηκαν στο Μαρακανά και παρακολούθησαν από κοντά ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα της ζωής του στα γήπεδα. Εκείνη η ημέρα καθιερώθηκε έκτοτε ως «η ημέρα του Πελέ», ήταν η ημέρα που ο Βασιλιάς έγινε Μύθος!

Η Σάντος αντιμετώπιζε την Βάσκο ντα Γκάμα και το σκορ ήταν στο 1-1. Στο 32ο λεπτό, η Σάντος κέρδισε πέναλτι. Ο Πελέ πήρε την μπάλα μετά και από… λαϊκή απαίτηση και την έστησε στο σωστό σημείο. Κοίταξε απέναντί του τον Αργεντίνο τερματοφύλακα Εντγκάρντο «Γάτα» Αντράντα και σκόραρε το γκολ υπ’ αριθμόν 1000, κάτι που δεν είχε πετύχει κανένας άλλος.

«Καθώς πλησίαζα στο 1000ο γκολ, όλοι είχαν αναγάγει αυτό το ρεκόρ σε κορυφαίο ζήτημα. Στο ματς με την Βάσκο ντα Γκάμα, για πρώτη φορά έτρεμα. Δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά τόσο μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μου», είχε δηλώσει ο Πελέ. Αφότου σκόραρε, κατευθύνθηκε προς την εστία για να φιλήσει την μεγάλη ερωμένη του, την μπάλα. Δεκάδες φωτογράφοι έσπευσαν να απαθανατίσουν την στιγμή αναγκάζοντάς την να ζήσει αιώνια, ενώ εκατοντάδες φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να τον αποθεώσουν.