Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Ηριάννα θέλει τη ζωή της πίσω – Διαφωνεί κάθετα με ό,τι έγινε χτες στην Αθήνα, λέει ο πατέρας της

«Θέλω τη ζωή μου πίσω» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ηριάνα δια μέσου του πατέρα της ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι τόσο η Ηριάννα όσο και η οικογένεια διαφωνούν κάθετα με ό,τι έγινε χτες στην Αθήνα.

«Θέλω να σας πω το εξής, ότι η Ηριάννα είναι εκπαιδευτικός, ένας εκπαιδευτικός διαμορφώνει ψυχές, δεν καταστρέφει ζωές. Αυτό το έχουν οι εκπαιδευτικοί, πλάθουν ανθρώπους (…) Σήμερα το πρωί που μίλησα μαζί της έμαυθε τι έγινε χθες, διαφωνεί κι εκείνη και η οικογένεια κάθετα με αυτά που έγιναν στην Αθήνα. Κάθετα! Δεν έχει καμία δουλειά η υπόθεσή της με αυτά τα οποία έγιναν. Λυπάμαι πάρα πολύ που κάποι άνθρωποι στο όνομα της Ηριάννας βρίσκονται σε δυσκολότερη οικονομική κατάσταση (…) Θέλουμε μια δίκαιη δίκη. Θέλουμε να φανεί η αλήθεια. Στην έκθεση, σήμερα είχαν εμφανιστεί 257 γενετιστές απ’ όλο τον κόσμο (…) να βροντοφωνάξουν ότι είναι λάθος η απόφαση» είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας της Ηριάνας

Υπενθυμίζουμε ότι η Ηριάννα καταδκάστηκε με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο το γενετικό υλικό, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. «Μια απόφαση που κρύβει επί της ουσίας την ποινικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ ατόμων. Σημειωτέον, ο σύντροφός της κατηγορήθηκε για εμπλοκή με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΠΦ) και αθωώθηκε αμετάκλητα. Υπενθυμίζεται ότι η Ηριάννα Β. Λ. το 2011 – φοιτήτρια τότε Φιλοσοφικής – είχε προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ σε σπίτι υπόπτου (του συντρόφου της) για συμμετοχή στην ΣΠΦ. Δύο χρόνια αργότερα (2013), συνελήφθη και κατηγορήθηκε ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή, με βάση ένα μερικό δείγμα DNA σε γεμιστήρα ενός όπλου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2011, στην Πολυτεχνειούπολη, όταν ένας αγνώστων στοιχείων βοηθός τεχνίτη (από τότε δεν εμφανίστηκε) είδε από την ταράτσα κάποιον άνδρα να βγαίνει από ένα βαν και να κρύβει ένα κουτί. Πιστεύοντας πως είναι λίρες, πηγαίνει και ξεθάβει το κουτί, στο οποίο όμως ανακαλύπτει όπλα, τα οποία πιάνει με τα χέρια του (και «μολύνει» και με το DNA του). Έπειτα, καλεί την Αστυνομία και αναλαμβάνει η Αντιτρομοκρατική. Ο άνθρωπος αυτός δεν κλήθηκε σε κανένα δικαστήριο και η διεύθυνσή του δεν φαίνεται να αντιστοιχούσε ποτέ σε κανένα τέτοιο υπαρκτό πρόσωπο. Πάνω σε αυτήν την …ευφάνταστη πραγματικά ιστορία, ξεκινά η δίωξη της Ηριάννας Β. Λ., φοιτήτριας Φιλοσοφικής τότε, της οποίας το DNA υποτίθεται, βρέθηκε πάνω στον γεμιστήρα ενός όπλου.

Τον Ιούνη του 2017, με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο ένα δείγμα DNA της κατηγορίας μάλιστα του μείγματος και αφού ταλαιπωρήθηκε επί 4 χρόνια με αναβολές, καταδικάστηκε για συμμετοχή στη ΣΠΦ σε ποινή κάθειρξης 13 χρόνια (δήμευση περιουσίας, αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων) χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, χωρίς αναστολή. Μοναδικό στοιχείο το DNA, του οποίου η ταυτοποίηση των προσωπικών στοιχείων που προσφέρει δεν είναι πλήρης. Σημειωτέον, όταν οι γονείς της προσέλαβαν ειδικό γενετιστή καθηγητή, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει ταυτοποίηση του DNA της κοπέλας με το επίμαχο μερικό δείγμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα.

Πρέπει να τονιστεί ότι είναι αρκετές οι υποθέσεις που είδαν τη δημοσιότητα και αφορούν φίλους και συγγενείς ατόμων που τυλίχτηκαν «σε μια κόλλα χαρτί» με ανύπαρκτα στοιχεία και με αυθαίρετες κατασκευές για εμπλοκή τους στη ΣΠΦ και αθωώθηκαν. Ενδεικτική και η δήλωση που είδε τη δημοσιότητα, της μητέρας της Ηριάννας, “αυτό που συμβαίνει στην Ηριάννα μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε. Σε εμένα, σε εσένα, στους φίλους σας, στους συγγενείς, στους πάντες”» (902.gr).

Τη Δευτέρα 18 Ιούλη στο Πενταμελές Εφετείο εξετάστηκε το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα κατά πλειοψηφία, υιοθετώντας την άποψη του εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος.

Οπως μας εξήγησαν από τη νομική ομάδα πυο χειρίζονται την υπόθεση, το επόμενα βήματα είναι η εκ νέου κατάθεση αίτηση αναστολής, η οποία λόγω των διακοπών του Αυγούστου θα εξεταστεί τον Οκτώβριο (με διαφορετική σύνθεση δικαστηρίου). Ομως το βασικό ζητούμενο είναι η επίσπευση του Εφετείου, το οποίο με τα τωρινά δεδομένα προσδιορίζεται για τον Ιούνιο του 2018.

Ο ίδιος ο συνήγορός της Ηριάννας, Θεόδωρος Μαντάς μας είπε:

«Το τραύμα του κράτους δικαίου δεν επουλώθηκε σήμερα. Το πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με οριακή πλειοψηφία διαφοράς μόλις μίας ψήφου, αρνήθηκε στην Ηριάννα το δικαίωμα να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, στη ζωή της και στην οικογένειά της.

Ευχαριστούμε το σύνολο της κοινωνίας που στάθηκε κοντά στην Ηριάννα, στον αγώνα και στην αγωνία της.

Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με επιμονή προκειμένου η Ηριάννα να επιστρέψει στη ζωή».