Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η θέση της ΕΔΑ για τη μετανάστευση

Το πρόβλημα της μετανάστευσης νέων ανθρώπων – στο προσκήνιο τα χρόνια της κρίσης – δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζει η χώρα. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο περίοδοι μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων. Από το 1903 έως το 1917, από 1960-1972 και από το 2010 έως σήμερα. Συγκαταλεγόμαστε στις χώρες με πλούσια αποδημητική εμπειρία.

Ευλογία για τον τόπο τη χαρακτήρισαν μα αποδείχτηκε πληγή και συμφορά.

Όμως το σύγχρονο μεταναστευτικό κύμα έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από αυτό των μεταπολεμικών δεκαετιών. Τότε ήταν φτωχά αγροτικά και εργατικά στρώματα που αναζητούσαν εργασία για ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα πρόκειται για πτυχιούχους/επιστήμονες /ερευνητές, στην πλειοψηφία τους μικροαστικής καταγωγής και προοπτικής, ο οποίοι φεύγουν χωρίς επιδίωξη επιστροφής

Η αιτία μπορεί να διαφέρει, το αποτέλεσμα το ίδιο. Ενώ στα πρώτα χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αιτία ήταν το χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, σήμερα η «φυγή» στο εξωτερικό νέων ανθρώπων που αναζητούν εργασία αποτελεί πλευρά της καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων που προκαλεί η διαχείριση της κρίσης από τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ.

Η μετανάστευση δε λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα ναρκοθετεί οποιαδήποτε προσπάθεια για ανοικοδόμηση/ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας, προς μία άλλη κατεύθυνση. Επιπλέον ο μετανάστης είναι συνήθως παρίας στη χώρα που πηγαίνει. Στα σκλαβοπάζαρα της Γερμανίας και της Αυστραλίας στο προηγούμενο κύμα, στην εφιαλτική πραγματικότητα της ημιαπασχόλησης, της δουλειάς χωρίς ασφάλιση (mini-jobs), της εκ περιτροπής εργασίας, της ελαστικοποίηση της εργασίας, των εξαντλητικών ωραρίων, με «συμβόλαια μηδενικών ωρών εργασίας» (zero hour contracts) κλπ., οι σημερινοί νέοι.

Η μετανάστευση όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά είναι ομολογία του της αδυναμίας του καπιταλισμού να λύσει τα προβλήματα της χώρας.

Επίσης ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ή την απαγόρευσή της σαν όπλο απέναντι στην εργατική τάξη.

Αυτό που ως γενική θέση ισχύει και σήμερα διατυπώνει η ΕΔΑ στις θέσεις της για τη μετανάστευση (1960-1972):

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

  • Η Παρατηρούμενη ιδία τα τελευταία χρόνια μαζική εξαγωγή της ελληνικής εργατικής δύναμης, εκφράζει το χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και την ανικανότητα των μεταπελευθερωτικών κυβερνήσεων να δώσουν λύση εθνική στο πρόβλημα αυτό.
  • Η εξαγωγή του πλειονάζοντος εργατικού δυναμικού, είναι η πιο αντιλαϊκή, η πιο αντεθνική διέξοδος στο πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Αποτελεί πραγματική εθνική αιμορραγία. Και είναι αναπόσπαστα συνεδεδεμένη με την ακολουθούμενη πολιτική υποτέλειας στα ξένα συμφέροντα.
  • Η απώλεια της Ελλάδας σε παραγωγική δυναμικότητα απ’ τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρα δραχμές κάθε χρόνο, που καρπούνται τα ξένα μονοπώλια στις χώρες όπου οι Έλληνες μετανάστες προσφέρουν την παραγωγική δραστηριότητά τους. Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς αν οι Έλληνες μετανάστες απασχολούνταν παραγωγικά στην Ελλάδα θα συνέβαλαν στην κατά 35% τουλάχιστον αύξηση του εθνικού εισοδήματος.
  • Η συνέχιση του κύματος φυγής στο εξωτερικό του πιο ζωτικού εργατικού δυναμικού της χώρας (ηλικίας 18-35 χρόνων, εκτός από τις καταστρεπτικές συνέπειες για την εθνική οικονομία της χώρας, δημιουργεί σοβαρές εθνικές επιπτώσεις, τόσο απ’ τον απειλητικά διαγραφόμενο κίνδυνο αφελληνισμού της μεγάλης πλειοψηφίας των μεταναστών, όσο κι απ’ την αρνητική αντιστοιχία των γεννήσεων προς τους μεταναστεύοντες κατ’ ετός.

Στο δεύτερο μέρος το κείμενο της ΕΔΑ προτείνει μέτρα για το σταμάτημα της μετανάστευσης και την επιστροφή των μεταναστών και στο τρίτο μέρος μέτρα για τα προβλήματα των μεταναστών.

Πηγή: ΑΣΚΙ

 

 

Με τον ατομικό δρόμο της μετανάστευσης ή τον συλλογικό δρόμο του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες;