Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Ισμήνη έκανε δικό της το μέλλον του κόσμου

Η Ισμήνη Σπυριδωνίδη, έδωσε το πατρικό της σπίτι τη Φλώρινα στο κόμμα της, το ΚΚΕ, όπως πάρα πολλοί αγωνιστές και παιδιά αγωνιστών της Αντίστασης και μαχητών του ΚΚΕ, όπως όλοι οι άνθρωπο του λαού που έδωσαν τον οβολό τους από το στέρημα κάνοντας δικό τους το μέλλον του κόσμου.

Η Ισμήνη Σπυριδωνίδη είναι κόρη των συντρόφων Γιώργου Σπυριδωνίδη και της Θεοπίστης, τον οποίο πατέρα της δεν τον γνώρισε γιατί σκοτώθηκε στα βουνά της Κομοτηνής και δεν βρέθηκε ποτέ το σώμα του.

Μάνα και κόρη πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς με την συντεταγμένη αποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και βρέθηκαν στην Ρουμανία. Εκεί η μητέρα της Θεοπίστης γνωρίστηκε με τον σύντροφο Λάζαρο Σπυρόπουλο όπου και ο ίδιος είχε ακολουθήσει τον δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί απέκτησαν άλλη μία κόρη την Ελένη.

Η Ισμήνη μεγάλωσε με την μητέρα της, μιας και ο σύντροφος Λάζαρος με απόφαση του Κόμματος, στάλθηκε στην Ελλάδα για δημιουργία παράνομων οργανώσεων. Συνελήφθη αμέσως και μετά από 18 χρόνια φυλακής ξανάσμιξε με την οικογένειά του στην Ρουμανία. Ο Λάζαρος πρωτοείδε το παιδί του στα 18 της χρόνια.

Η Ισμήνη μας αφηγήθηκε «η μάνα μου ήταν 21 χρονών όταν γεννήθηκε η αδερφή μου και ο μπαμπάς Λάζαρος ήταν φυλακή. Έτσι η αδερφή μου πήρε το επίθετο του δικού μου πατέρα, γιατί δεν πρόλαβαν να παντρευτούν. Όταν ήρθε ο μπαμπάς Λάζαρος μετά από 18 χρόνια και είπαν να αλλάξουν το επίθετο της αδερφής μου που λεγόταν Σπυριδωνίδου ο μπαμπάς Λάζαρος είπε: “Και αυτός ήταν κομμουνιστής, ας μείνει το όνομά του”».

Έτσι η Ισμήνη ανατράφηκε κοντά στους συντρόφους Θεοπίστη και Λάζαρο Σπυρόπουλο, στελέχη του Κόμματος, οι οποίοι μείναν πιστοί μέχρι το τέλος της ζωής τους στο Κόμμα και στα ιδανικά του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, της νέας κοινωνίας την οποία παλεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Η ίδια, πιστή στην ιδεολογία μας, γνωρίζοντας τις ανάγκες του Κόμματος, δώρισε το μοναδικό σπίτι που απέκτησε ως μετανάστρια στο Βερολίνο. Και πλέον εκεί είναι τα γραφεία του Κόματος.

Τα γραφεία ανακαινίστηκαν με την ανιδιοτελή προσφορά των συντρόφων και φίλων του Κόμματος καθ’ όλη την διάρκεια της διαμόρφωσης του χώρου, ώστε η λειτουργίας τους να είναι ανάλογη των απαιτήσεων.

Κατ΄ατην τελετή εγκαινίων των γραφείων η Ισμήνη Σπυριδωνίδου, βαθιά συγκινημένη, αναφέρθηκε στην ιστορία των γονιών της, και στην απόφασή της, να δώσει στο κόμμα το οίκημα που διέθετε στη Φλώρινα. Όπως είπε: «Είχα δώσει πιο μπροστά ακόμα ένα κομμάτι βιος στο Κόμμα, από τον πατέρα μου. Είχα τύψεις που αυτό το οίκημα στη Φλώρινα δεν το είχα δώσει από πιο νωρίς. Τώρα που το έδωσα είμαι γεμάτη χαρά».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσφερε στην Ισμήνη Σπυριδωνίδου μία αναμνηστική πλακέτα και το λεύκωμα του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης. Από την πλευρά της, η Ισμήνη Σπυριδωνίδου του προσέφερε ένα μπρελόκ του πατέρα της κι ένα ζευγάρι χειροποίητες μάλλινες κάλτσες, απαραίτητο εφόδιο των αγωνιστών στις δύσκολες συνθήκες του πολέμου στα βουνά, όπως απέδειξε η πείρα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.