Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η ισραηλινή αριστερά καταδικάζει το σχέδιο Τραμπ-Νετανιάχου για το παλαιστινιακό ζήτημα

Την πλήρη διαφωνία τους με το σχέδιο των ΗΠΑ για το παλαιστινιακό ζήτημα εκφράζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οργανώσεις και κόμματα της ισραηλινής αριστεράς. Ήδη ο αριστερός συνασπισμός της «Χαντάς» (συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ και φιλειρηνικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο κατά του σχεδίου Τραμπ, το Σάββατο σε κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ.

Από την αρχή που έγινε γνωστή η λεγόμενη «Συμφωνία του Αιώνα», το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ (CPI) σημείωσε: «Η πραγματική Συμφωνία του Αιώνα είναι η προσπάθεια ενός πρωθυπουργού που κατηγορείται για διαφθορά (Νετανιάχου) και ενός υπόδικου προέδρου που κινδυνεύει με καθαίρεση (Τραμπ) να σώσουν τους εαυτούς τους μέσω επικίνδυνων πολιτικών ελιγμών…».

Το ΚΚ Ισραήλ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του πως «η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και το τέλος της κατοχής αποτελεί μια μακροχρόνια διεθνής υποχρέωση και θετικό βήμα για την ειρήνη. Όλες οι χώρες πρέπει τώρα, επίσημα, να αναγνωρίσουν ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απαιτώντας το τέλος της πολιτικής των εποικισμών και μια δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος των παλαιστινίων προσφύγων».

Ο επικεφαλής της «Χαντάς» και βουλευτής στην Κνεσέτ, Άϊμαν Αουντε, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του το σχέδιο Τραμπ-Νετανιάχου ως «στοχευμένη δολοφονία της λύσης για δύο κράτη», ενώ κατηγόρησε τόσο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ όσο και τον αμερικανό πρόεδρο ότι δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη, παρά μόνο να στρέψουν το ενδιαφέρον από τα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό των χωρών τους.

Ο Οφέρ Κασίφ, βουλευτής της «Χαντάς», σημείωσε ότι το σχέδιο Τραμπ δεν αποτελεί «ειρηνευτικό σχέδιο» αλλά «ένα νέο οδηγό για πόλεμο». Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι.

Το σχέδιο των ΗΠΑ καταδίκασαν αραβοισραηλινές οργανώσεις υπέρ της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Peace Now και η B’Tselem.