Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η ιστορική πραγματικότητα και η συνειδητή παραχάραξη

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

manisfetoΗ ΦΩΤΟ-αφίσσα αυτή κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προφανή στόχο όχι μόνο να σπείρει συγχύσεις αλλά κυρίως να συκοφαντήσει τη στάση του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του Εληνοιταλικού πολέμου, στάση που δύσκολα κανείς μπορεί να αμφισβητήσει…

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

  1. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της «κοπτοραπτικής» ενός ευρύτερου κειμένου. Πολύ απλά αντί για ολόκληρη της ανακοίνωση-και το ανάλογο σκεπτικό της-επιλέγονται κομμάτια της προκειμένου να υποστηριχτεί το επιχείρημα περί «προδοτικού- αντιπατριωτικού» ΚΚΕ.
  2. Πράγματι τα όσα αναφέρονται βρίσκονται στα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ (5ος τόμος) και είναι από την ανακοίνωση της λεγόμενης «Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής» 7 Δεκέμβρη 1944 όταν ο ελληνικός στρατός έχει πια περάσει τα σύνορα της Αλβανίας. Να θυμίσουμε απλά ότι η «Παλιά Κ.Ε» είχε συγκροτηθεί από ομάδα στελεχών του ΚΚΕ που όπως γράφει ο 5ο τόμος (από όπου πήραν επιλεκτικά αποσπάσματα) «…πήρε λαθεμένη θέση στο ζήτημα του πολέμου και δεν ακολουθήθηκε όμως από τη βασική μάζα των μελών του ΚΚΕ». Να θυμίσουμε ακόμη ότι αυτή, χαρακτήρισε το πρώτο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη ως πλαστό.
  3. Να θυμίσουμε επίσης το 2ο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη στις 26/11/1940 που τόνιζε: «Ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τα σχέδια του φασισμού. Με ο αίμα του ο λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Εξω απ’ αυτά η Ελλάδα δεν έχει καμμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία…Ειρήνη και ουδετερότητα με αυτούς τους όρους1.Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 Οκτώβρη 1940  δίχως καμιά εδαφική-οικονομική-πολιτική ζημιά σε βάρος της Ελλάδας. Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας να φύγουν όλες από τα χώματα και τα νερά της Ελλάδας…»
  4. «Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (23 Ιούνη 2018) αποφάσισε την κομματική αποκατάσταση της «Παλιάς ΚΕ», εκτιμώντας ότι αποτέλεσε όργανο συνέχεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ έκρινε ως ορθή τη θέση της «Παλαιάς Κ.Ε» για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ιταλοελληνικού πολέμου,θέση που είχε άλλωστε η Κ.Δ, τουλάχιστον όσο υπήρχε ενημέρωση της Κ.Ε από αυτήν. Επίσης, βλέποντας κριτικά πλευρές της τακτικής της «Παλιάς Κ.Ε» κυρίως όσον αφορά το αν έπαιρνε υπόψη της τις διαθέσεις μέσα στο στρατό, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έκρινε ορθή τη θέση της «Παλιάς Κ.Ε» για συμμετοχή στον πόλεμο, σε συνδυασμό με την πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης Μεταξά « (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1939-1949 Β1 τόμος σελ. 65)

Να συμφωνήσουμε λοιπόν με τους «ανώνυμους» συντάκτες. «Γιατί το κρύβουμε (και όχι μόνο όλα αυτά) από τα σχολικά βιβλία άραγε;»