Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι «υποκινεί σύγκρουση»

Η Κίνα κάλεσε σήμερα το NATO να σταματήσει να «υποκινεί σύγκρουση» μεταξύ συμμαχιών, μετά τις άνευ προηγουμένου επικρίσεις της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, που πρόσαψε στο Πεκίνο πως παρέχει κρίσιμης σημασίας βοήθεια στη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία από το 2022.

Οι ηγέτες των 32 κρατών μελών του NATO, που συμμετείχαν χθες στη σύνοδο του στην Ουάσιγκτον, εξέφρασαν στο τελικό ανακοινωθέν τους την «βαθιά ανησυχία» τους για την ενίσχυση της σχέσης της Ρωσίας και της Κίνας, καταδικάζοντας την «υποστήριξη» του Πεκίνου στη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

«Η εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και οι προσπάθειές τους, οι οποίες εντείνονται, να αποσταθεροποιήσουν και να αναδιαμορφώσουν τη βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας», τονίζεται στο κείμενο.

Η Κίνα «διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας», προστίθεται. Οι ηγέτες του NATO αξιώνουν το Πεκίνο, «ως κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (…) να σταματήσει να παρέχει υλική και πολιτική υποστήριξη στη ρωσική πολεμική προσπάθεια».

Η κινεζική διπλωματία εξέφρασε την «σθεναρή απόρριψή της» για το κείμενο αυτό, που κατ’ αυτήν είναι γεμάτο «ψυχροπολεμική νοοτροπία», «πολεμοχαρή ρητορική» και «ψέματα και συκοφαντίες».

«Το NATO θα όφειλε να σταματήσει να υπερβάλλει για την λεγόμενη κινεζική απειλή, να σταματήσει να υποκινεί σύγκρουση και αντιπαλότητα, και να κάνει περισσότερα για να συνεισφέρει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στον κόσμο», συνέχισε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι η Κίνα ο δημιουργός της κρίσης στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

Η Κίνα καλεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, έχει δεσμευθεί να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία και καλεί να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών – η διατύπωση αυτή υπονοεί και την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν καταδίκασε ποτέ την εισβολή των στρατευμάτων της Μόσχας.

«Ουδέποτε προμηθεύσαμε με θανατηφόρα όπλα ούτε τη μια ούτε την άλλη πλευρά της σύρραξης και ασκούμε αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές προϊόντων διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών drones», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η ουκρανική κρίση παρατείνεται για πάρα πολύ καιρό. Ποιος ρίχνει λάδι στη φωτιά; Ποιος δυναμώνει τη φωτιά; Και ποιος επιδιώκει εγωιστικά κέρδη; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη για όλο τον κόσμο», υπογραμμίζεται στο κείμενο, που εμμέσως πλην σαφώς επικρίνει τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ, τον βασικό προμηθευτή όπλων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σήμερα στη σύνοδο του NATO αναμένεται να συμμετάσχουν κράτη-εταίροι του στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία), κάτι που το Πεκίνο εκλαμβάνει ως προσπάθεια της δυτικής συμμαχίας να επεκτείνει την επιρροή της στην Ασία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ικανοποίηση χθες για το γεγονός ότι το ανακοινωθέν της συνόδου της Ουάσιγκτον είναι το αυστηρότερο έναντι της Κίνας που «υιοθετήθηκε ποτέ».