Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Καισαριανή τιμάει το ΟΧΙ του λαού μας στο φασισμό και στο σύστημα που τον γέννησε

28η Οκτώβρη 2020:
Για μια ακόμη χρονιά –ειδικά φέτος με τις «ειδικές συνθήκες», λόγω πανδημίας η αστική τάξη με την κυβέρνηση και τα κόμματά της γιορτάζουν την επέτειο πασχίζοντας να περάσουν στις λαϊκές και νεολαιίστικες συνειδήσεις την πολιτική της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας και ενότητας», η οποία τάχα κατακτήθηκε τότε και χρειάζεται σήμερα για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, η πανδημία, η όξυνση των αντιθέσεων με την Τουρκική αστική τάξη, ενώ όλα αυτά τα διαχειρίζονται σε όφελος της αστικής τάξης ενάντια στο λαό μας και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

®© Καισαριανή – Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Η Καισαριανή –και για να εξηγούμαστε, όχι η δημοτική αρχή Βοσκόπουλου, που δε βρήκε χώρο ούτε στο προσωπικό του ΜΚΔ, ούτε στο επίσημο site να αρθρώσει λέξη, αλλά αυτοί που πάντα βρίσκονται στο μετερίζι, όπως κάθε χρόνο.
Στις επάλξεις, σεμνά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς εντυπωσιασμούς κενούς περιεχόμενου, σαν (πχ.) τις σημαίες εκατοντάδων …χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην πλαγιά του Υμηττού και αλλού, με ιστούς που “έσκιζαν” τον ουρανό.

ΔΣΕ συγκέντρωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Κύριος διοργανωτής το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με στοχευμένη εκδήλωση στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και κατάθεση στεφανιών στο Σκοπευτήριο, με συμμετοχή νεολαίας και άλλων μαζικών οργανώσεων της πόλης –μεταξύ αυτών της ΟΓΕ.

ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ 28 Οκτ 2020 Καισαριανή Σκοπευτήριο

  • Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Γιώργος Κατημερτζής, ο Κώστας Γαβριλάκης, γραμματέας του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Καισαριανής κά

Κατημερτζής ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ 28 Οκτ 2020 ΚαισαριανήΓαβριλάκης ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ 28 Οκτ 2020 ΚαισαριανήΠΕΑΕΑ ΔΣΕ 28 Οκτ 2020 Καισαριανή 1

ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Καισαριανής logo

ΤΙΜΟΥΜΕ την ΕΠΕΤΕΙΟ της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τιμούμε τον ξεσηκωμό του λαού μας –σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, για την απόκρουση του ιταλικού φασισμού και στη συνέχεια τον τιτάνιο αγώνα του κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής (Ιταλίας, Βουλγαρίας Γερμανίας), της κατοχής της πατρίδας μας κυρίως από τους Γερμανούς ναζί που αποτελούσαν την βασική κατοχική δύναμη.

Όμως, ούτε τότε υπήρξε «εθνική ομοψυχία», όπως δεν μπορεί να υπάρξει και σήμερα.

Ο αγώνας της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, με την πρωτοπόρα δράση, την αυτοθυσία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών έγραψε το μεγαλειώδες έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης, που συνέτριψε το φασισμό, τους ναζί κατακτητές.

ΕΑΜ χωνιά

Το ΚΚΕ σάλπισε τον ξεσηκωμό, αμέσως με το πρώτο από τα τρία γράμματα του ΓΓ Ν.Ζαχαριάδη, από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας όπου ήταν φυλακισμένος, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές, από το φασιστικό καθεστώς της Μεταξικής δικτατορίας. «… κάθε σπίτι, κάθε βράχος, καλύβα με καλύβα να γίνει μετερίζι του αγώνα…» ήταν το κάλεσμα για γενικό ξεσηκωμό και αγώνα για την απόκρουση του Ιταλού φασίστα επιδρομέα, για μια Ελλάδα με κυρίαρχο το λαό της, με κοινωνική προκοπή.

Καισαριανή Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Το Μεταξικό καθεστώς επεδίωκε να μετατρέψει το ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε «τουφεκιά στον αέρα για την τιμή των όπλων», γιατί δεν πίστευε στη λαϊκή δύναμη και ορμή που έδιωξε έξω από τα σύνορα τον Ιταλό φασίστα εισβολέα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια όταν η στρατιωτική ηγεσία του καθεστώτος υπέγραψε άρον – άρον την παράδοση της χώρας στους Γερμανούς ναζί, ενώ ακόμα εξελισσόταν το μέτωπο στην Ήπειρο.

ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ

(…)
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι αγωνιστές της Αντίστασης, οι φίλοι και απόγονοι, οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες συνεχίζουμε στις σημερινές συνθήκες την πάλη, έχοντας παρακαταθήκη το πραγματικό νόημα του απελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα εργατικό, λαϊκό κίνημα, με το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, στον αγώνα κατά του φασισμού που είναι αγώνας κατά του καπιταλισμού ο οποίος τον γεννά, τον αναπαράγει και τον αξιοποιεί ενάντια στις λαϊκές δυνάμεις που τον αντιπαλεύουν.

(…)
Τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτώβρη δυναμώνουμε την πάλη μας κατά της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είναι αυτοί που δημιουργούν τις επικίνδυνες για τους λαούς συνθήκες και δεν είναι «οι εγγυητές» της ασφάλειας του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ηρώ Κωνσταντοπούλου Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης - Καισαριανή

Ηρώ Κωνσταντοπούλου ®© Καισαριανή Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ 28 Οκτ 2020 Καισαριανή

Οι επιλογές, τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που προάγουν τη στρατηγική της γεωπολιτικής αναβάθμισης της αστικής τάξης και της θωράκισης του καπιταλιστικού κέρδους, ευθύνονται για το δυνάμωμα του ήχου των τυμπά- νων του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή, με μοχλό το ΝΑΤΟ.
Σ’ όλα αυτά συμμετέχει και η Ελλάδα που οι κυβερνήσεις και η αστική τάξη της χώρας την έχουν μετατρέψει σε πολεμικό ορμητήριο με τις στρατιωτικές βάσεις, βάζοντας σε κίνδυνο τον λαό μας.
Επιλογές ενταγμένες στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, για την ενέργεια τις πρώτες ύλες και τους δρόμους μεταφοράς τους στην ευρύτερη περιοχή μας από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Εδώ εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί με την έξαρση της επιθετικό- τητας της Τουρκικής αστικής τάξης.

(…)
Οι ίδιες πολιτικές ευθύνονται για το γεγονός ότι αφήνεται απροστάτευτος ο λαός στην πανδημία, με δεδομένη την κακή κατάσταση στα νοσοκομεία, τους τόπους δουλειάς, τα μεταφορικά μέσα, τα σχολεία.
Το σύστημα με τους κρατικούς θεσμούς και τα κόμματά του φορτώνουν τα βάρη της οικονομικής

Η επική πορεία του αντιστασιακού αγώνα του λαού μας, τη μεγάλη δεκαετία του 1940, δείχνει ότι αυτή την ώρα που τα αστικά επιτελεία κουνάνε το δάχτυλο στο λαό με τα περί «ατομικής ευθύνης & ατομικής λύσης», ο λαϊκός παράγοντας πρέπει πιο αποφασιστικά να οργανώσει τον δίκαιο αγώνα του για τα δικαιώματά του, που απορρέουν αντικειμενικά από τις δυνατότητες της εποχής μας για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Δείχνει επίσης ότι μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όταν οι αστοί –που δεν μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε, τα παζαρεύουν με τη συνεκμετάλλευση.

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
Υπερασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για κοινωνική προκοπή με την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.

PDF Logo


Ανακοίνωση ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Καισαριανής 28-Οκτώβρη-2020