Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η καραντίνα μείωσε το ποσοστό διάδοσης του ιού κατά 81%, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η καραντίνα και η “κλειστή” κοινωνία είχε τεράστιο αντίκτυπο στην μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη. 

Τα μέτρα που επέβαλαν αυστηρούς ελέγχους στις κινήσεις των ανθρώπων, απέτρεψαν περίπου 3,1 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη έως τις αρχές Μαΐου, με την αποφυγή τουλάχιστον 470.000 θανάτων μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνουν οι ερευνητές του Imperial College London σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Οι υπολογισμοί του μοντέλου που δημιούργησαν οι ερευνητές αφορούν όλη την Ευρώπη και αποδεικνύουν με αριθμούς ότι τα καθολικά περιοριστικά μέτρα μείωσαν τον μέσο αριθμό ανθρώπων που μολύνθηκαν με 81% και μείωσαν τον αριθμό αναπαραγωγής, R, της επιδημίας κάτω από το 1 σε όλες τις χώρες που ερευνήθηκαν.

Όταν το R είναι μικρότερο από 1, η επιδημία μειώνεται επειδή κατά μέσο όρο, κάθε μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη λοίμωξη σε λιγότερο από ένα ακόμη.

Καθώς όλες οι χώρες της Ευρώπης (όπως και η χώρα μας) χαλαρώνουν τα μέτρα οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά το R: εάν αυξηθεί και παραμείνει πάνω από το 1, η επιδημία θα αυξηθεί εκθετικά.

Η ομάδα Imperial συγκέντρωσε στοιχεία για τους θανάτους του Covid-19 από 11 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, από την αρχή της πανδημίας για να υπολογίσει την έκταση της μετάδοσης και να εξηγήσει το χρονικό διάστημα μεταξύ μολύνσεων και θανάτων. 

Έχει υπολογίσει πως τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου μείωσαν τον αναπαραγωγικό αριθμό R της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από 3,8 σε 0,63.

Το μοντέλο δείχνει ότι μέχρι τις 4 Μαΐου είχαν μολυνθεί μεταξύ 12 εκατομμυρίων και 15 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, αλλά ορισμένες χώρες χτυπήθηκαν πολύ πιο σκληρά από άλλες. 

Σύμφωνα με το μοντέλο, το Βέλγιο είχε τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό κρουσμάτων ανά 1.000.000 ανθρώπων με 8% του πληθυσμού να έχει μολυνθεί, σε σύγκριση με μόνο 0,46% των Νορβηγών και 0,85% των Γερμανών.

 Περίπου 5,1% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου μολύνθηκε, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

«Το μοντέλο μας εκτιμά ότι είμαστε πολύ μακριά από την ανοσία της αγέλης», δήλωσε ο Axel Gandy, καθηγητής στατιστικών στο Imperial και ένας από τους υπεύθυνους της μελέτης. 

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν ικανός αριθμός ατόμων είναι ανοσοποιημένα στον ιό. 

Στην περίπτωση του Covid-19, οι επιστήμονες- μελετητές πιστεύουν ότι πάνω από το 70% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία στον ιό για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.

“Η έρευνα υποδεικνύει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην χαλαρώνουμε πάρα πολύ τα μέτρα γιατί τότε δεν υπάρχει κανένας έλεγχος”, δηλώνει ο καθηγητής Gandy. 

«Πρέπει να βαδίσουμε πολύ προσεκτικά και να χαλαρώνουν τα μέτρα με αργό ρυθμό , έτσι ώστε μπορούμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις αν δεν λειτουργήσει η χαλάρωση».

Η στρατηγική αντιμετώπισης του Covid-19 διαφέρει από χώρα σε χώρα όμως οι εμπειρίες από το Βιετνάμ, την Κίνα, την Κούβα καταδεικνύουν πως πέρα από τα περιοριστικά μέτρα, και τα μαζικά τεστ ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η κατάσταση του συστήματος Υγείας. 

Η πανδημία απέδειξε περίτρανα την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το σύστημα Υγείας στην Ευρώπη και σε όλη την Αμερικανική ήπειρο. 

Τα στοιχεία της έρευνας υπογραμίζουν τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ελλάδας τώρα που επισπεύδει την χαλάρωση των μέτρων χωρίς να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, επιτρέποντας την στην ουσία ανεξέλεγκτη άφιξη κατοίκων του εξωτερικού από χώρες όπως πχ το Βέλγιο και η Σουηδία χάριν της τουριστικής βιομηχανίας. 

Σύμφωνα δε με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η τήρηση των μέτρων προστασίας στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια είναι πλημμελής, ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ καθυστερεί και πολλές φορές δεν γίνεται καν έλεγχος και τεστ.