Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η «κατάρρευση» της Σοβιετικής Ένωσης και η επιλεκτική μνήμη του Βλ. Πούτιν

Την πεποίθηση ότι την κύρια ευθύνη για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ την είχε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Δούμα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς, όπως είπε, αυτό ήταν το κόμμα που βρίσκονταν στην εξουσία και κανένας άλλος.

Την αφορμή για την επισήμανση αυτή την έδωσε στον Πούτιν ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κατά την διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης της υποψηφιότητας του Ντμίτρι Μενβέντεφ στο αξίωμα του πρωθυπουργού από την Κρατική Δούμα. Ο Ζιουγκάνοφ, στην ομιλία του, αφού απέρριψε την υποψηφιότητα Μενβέντεφ και τάχθηκε κατά της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων, εξήρε τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης σε διάφορους τομείς, επιρρίπτοντας ευθύνες για τα προβλήματα που προέκυψαν στη μετασοβιετική Ρωσία στις κυβερνήσεις που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η τοποθέτηση του Ζιουγκάνοφ προκάλεσε την αντίδραση του Πούτιν ο οποίος, παρότι συμφώνησε με τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης, απευθυνόμενος στον ηγέτη ων κομμουνιστών, του είπε ότι ξέχασε να πεί ένα πράγμα: ότι «υπό την ευαίσθητη καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει». Ο ρώσος πρόεδρος, αφού επεσήμανε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είναι πλέον ένα «ιστορικό γεγονός» είπε ότι «κανένας άλλος εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο ρόλος του οποίου ήταν κατοχυρωμένος ακόμη και στο Σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης, δεν ήταν μεταξύ αυτών που ηγούντο αυτής της διαδικασίας».

Βέβαια, για άλλη μια φορά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέδειξε… επιλεκτική μνήμη σε ό,τι αφορά γεγονότα και πρόσωπα. Και αυτό διότι- καθόλου τυχαία- παρέλειψε να αναφέρει πως πρωταγωνιστές  της διαδικασίας που οδήγησε στις αντεπαναστατικές ανατροπές των αρχών της δεκαετίας του ’90 ήταν άτομα που υπήρξαν πολιτικοί μέντορες του, όπως ο αλήστου μνήμης Μπόρις Γέλτσιν και ο Ανατόλι Σόμπτσακ, πρώην δήμαρχος της Αγ. Πετρούπολης. 

Οι γενικόλογες αναφορές του Βλ. Πούτιν στο ΚΚΣΕ ως βασικό υπαίτιο για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ αποτελούν τμήμα της προσπάθειας του ρώσου προέδρου αφενός να αποπροσανατολίσει το λαό από τα σοβαρότατα προβλήματα που η καπιταλιστική παλινόρθωση επέφερε στη χώρα και αφετέρου να συγκαλύψει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων (Γκορμπατσόφ, Γέλτσιν, κλπ.) που πρωτοστάτησαν στα αντεπαναστατικά γεγονότα και των οποίων «πολιτικό παιδί» αποτελεί ο ίδιος.

Ο αντικομμουνιστής κύριος Πούτιν