Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η κατάσταση στην Αϊτή 10 χρόνια μετά τον σεισμό

Την τελευταία δεκαετία, η Αϊτή υπήρξε θύμα πολιτικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, με μεγαλύτερη το σεισμό των 7.3 που έπληξε τη χώρα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων και την καταστροφή μεγάλου μέρους της, με το 35% του πληθυσμού της να χρειάζεται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή του.

Κατά τη γνωστή ισπανική ΜηΚυΟ Alianza por la Solidaridad-ActionAid, που βρίσκεται εκεί από το 2006, η βαθιά κρίση στη χώρα έχει την προέλευσή της τόσο στην πολιτική κατάσταση (οι κυβερνήσεις που κατηγορούνται για διαφθορά διαδέχονται η μια την άλλη) όσο και στις φυσικές καταστροφές.

ℹ️  Στις 12-Ιαν-2010, ο μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,3 της κλίμακας Richter συγκλόνισε τη χώρα, με επίκεντρο μόλις δίπλα στην πρωτεύουσα στο Πορτ-ο-Πρενς και βάθος μόλις 10 χλμ., που άφησε πίσω του εκτός από 300.000 νεκρούς χιλιάδες τραυματίες και 1.5 εκατομμύριο άστεγους. (ΣΣ |> ο πληθυσμός της χώρας είναι ~11.000.000)
Αυτό θα ήταν μόνο η αρχή της τραγωδίας. Έκτοτε, ταλαιπωρήθηκε από τυφώνες και τροπικές καταιγίδες μεγάλης έντασης.
ℹ️  Έτσι, το 2012 επλήγη από τους τυφώνες Sandy και Isaac, αμέσως μετά από τον Matthew (2016), με χιλιάδες θανάτους και δεκάδες χιλιάδες νέους άστεγους, από αυτούς που ζούσαν σε επισφαλή στρατόπεδα που οργανώθηκαν μετά τον σεισμό. Και ακολούθησε ο Irma το 2017. Όλα αυτά έχουν επιδεινωθεί από τις παρατεταμένες ξηρασίες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια: Από το 2015, όταν το 70% των καλλιεργειών καταστράφηκαν σε ορισμένες περιοχές λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων..

Σύμφωνα με το Programa Mundial de Alimentos (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα), «περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα της Καραϊβικής αντιμετωπίζουν σήμερα μια σοβαρή επισιτιστική κρίση που απαιτεί τις μέγιστες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας».
Σ’ ότι αφορά την πολιτική κατάσταση αυτή το τελευταίο έτος, επιδεινώθηκε δραματικά.
Η κρίση έχει επιδεινωθεί και οι ευρείς κοινωνικοί τομείς, κυρίως στις πόλεις, απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Jovenel Möise, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά. Ενώ αυτό συμβαίνει, το κόστος ζωής στην Αϊτή αυξάνεται συνεχώς.
Τον Ιούλιο του 2018, οι τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του «καλαθιού της νοικοκυράς» (τροφίμων) κατά 8% σε σχέση με το 2017.
Επίσης, η υποτίμηση του ντόπιου νομίσματος, του Gourde, έναντι του δολαρίου, καθώς και η αύξηση του πληθωρισμού καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, η οποία υπερέβη το 21%, είχε επίσης ισχυρό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη.
Αυτή η αδύναμη οικονομία μπήκε σε νέα ύφεση το 2019, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,2%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα

«Η διεθνής υποστήριξη που έλαβε ή υποσχέθηκαν στη χώρα μετά το σεισμό δεν υλοποιήθηκε ποτέ και ουσιαστικά έχει σταματήσει έκτοτε», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Αϊτή, Hassan Issa.

ℹ️   Μετά τον σεισμό του 2010, η Αϊτή έγινε ο μεγαλύτερος αποδέκτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πρόσφατη ιστορία, αλλά τα χρήματα που «ελήφθησαν» τα διαχειρίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε τα περισσότερα θύματα του σεισμού δεν έλαβαν καμία απολύτως στήριξη για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Oficina de Naciones Unidas para Asuntos Humanitarios) ανέφερε πρόσφατα ότι από τα 126,2 εκατομμύρια δολάρια που ζητήθηκαν για έργα στην Αϊτή το 2019, πήραν μόνο 40,5 εκατομμύρια. Αυτό μεταφράζεται σε έλλειμμα πόρων ύψους σχεδόν 68% των απαραίτητων για την ανάκαμψη της χώρας.
Όχι μόνο τα κονδύλια που προορίζονται για την Αϊτή έχουν μειωθείτο 2011 ήταν τέσσερις φορές υψηλότερα από το 2019 – σύμφωνα με τον Issa, αλλά και η βασική ειδησεογραφία των ΜΜΕ έχει εκτραπεί, έτσι η χώρα παραμένει βυθισμένη στην επισφάλεια και τη βία.
«Οι ιατρικές δομέςσυμπεριλαμβανομένων αυτών που διαχειρίζονται οι MSF-ΓΧΣ, δεν καταφέρνουν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες ούτε στο ελάχιστο… ενώ οι ιατρικές ανάγκες αυξάνονται συνεχώς» δήλωσε ο εκεί εκπρόσωπος του οργανισμού.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), εκτιμάται ότι περίπου 34.000 άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους στο σεισμό θα παραμείνουν για πάντα στα εύθραυστα προσωρινά καταφύγια που ανεγέρθηκαν μετά από αυτόν και ο επικεφαλής του IOM στην Αϊτή, Giuseppe Loprete, διευκρίνησε ότι «στους 22 προσωρινούς οικισμούς που παραμένουν η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, με ολόκληρες γειτονιές να είναι χωρίς υποτυπώδεις δρόμους ή πρόσβαση».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε γενικά σε κατοικημένες περιοχές με τέτοια προβλήματα πρόσβασης και έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δυσκολία πρόσβασης στο νερό, υπερπληθυσμό, απουσία κλινικών και αστυνόμευσης.
Παράλληλα, οι βίαιες συμμορίες που ελέγχουν αυτές τις ευάλωτες περιοχές έχουν πολλαπλασιαστεί. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2019, η έλλειψη καυσίμων και η ανασφάλεια περιόρισαν την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να βοηθήσουν χιλιάδες Αϊτινούς παράλληλα οι δημόσιες υπηρεσίες μείωσαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους.

Η δύσκολη κατάσταση μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, που επιδεινώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, δεν δείχνει αναστρέψιμη.
Οι δυσκολίες πρόσβασης σε προσωρινές -έστω, υπηρεσίες, σε σχολεία, σε νοσοκομεία και η αυξανόμενη ανασφάλεια, μεταξύ πολλών άλλων αιτιών, οδηγούν σε εκτιμώμενο ένα πέμπτο του πληθυσμού της Αϊτής (1,5-2.000.000) να εγκαταλείπουν τη χώρα.

telesur logo

Πηγή: telesurtv.net