Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποφάσισε την προετοιμασία και διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος, μέσα στο 2021

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ ανα­κοι­νώ­νει την από­φα­σή της να προ­χω­ρή­σει στην προ­ε­τοι­μα­σία και διε­ξα­γω­γή του 21ου Συνε­δρί­ου του Κόμ­μα­τος, μέσα στο 2021. Με βάση το κατα­στα­τι­κό του Κόμ­μα­τος, το Συνέ­δριο διε­ξά­γε­ται ανά τετρα­ε­τία. Το προη­γού­με­νο 20ο Συνέ­δριο είχε πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από τις 30 Μάρ­τη έως τις 2 Απρί­λη 2017.

Όπως ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση, «η ΚΕ, παίρ­νο­ντας υπό­ψη το κύμα παν­δη­μί­ας και τις δυσκο­λί­ες που αυτό αντι­κει­με­νι­κά δημιουρ­γεί, εξαι­τί­ας της ανε­πάρ­κειας και των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, με ευθύ­νη όλων των μέχρι σήμε­ρα αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων και τη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, επι­φυ­λάσ­σε­ται για τη συγκε­κρι­μέ­νη ανα­κοί­νω­ση της ακρι­βούς ημε­ρο­μη­νί­ας διε­ξα­γω­γής του Συνε­δρί­ου. Αυτή θα ανα­κοι­νω­θεί όταν υπάρ­χουν όλα τα απα­ραί­τη­τα στοι­χεία και τα επι­στη­μο­νι­κά δεδομένα».

Τα θέμα­τα του 21ου Συνε­δρί­ου, με βάση το κατα­στα­τι­κό θα είναι: α) Ο απο­λο­γι­σμός δρά­σης της ΚΕ και όλου του Κόμ­μα­τος από το 20ο προς το 21ο Συνέ­δριο, οι βασι­κές εκτι­μή­σεις για τις διε­θνείς και εγχώ­ριες οικο­νο­μι­κές και πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις της περιό­δου, η κατά­στα­ση του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος και τα καθή­κο­ντα του Κόμ­μα­τος έως το 22ο Συνέ­δριο και β) Η εκλο­γή νέας Κεντρι­κής Επι­τρο­πής και Κεντρι­κής Επι­τρο­πής Οικο­νο­μι­κού Ελέγχου.

Σχε­τι­κά με το πρώ­το θέμα του Συνε­δρί­ου η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή προ­χω­ρά ήδη στην επε­ξερ­γα­σία των θέσε­ων της ΚΕ, που θα δώσει στη δημο­σιό­τη­τα για να ξεκι­νή­σει η συζή­τη­ση στα εκλεγ­μέ­να καθο­δη­γη­τι­κά όργα­να του Κόμ­μα­τος και σε όλες τις Οργα­νώ­σεις του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ. Στη δημο­σιό­τη­τα θα δοθούν προς συζή­τη­ση τα εξής κεί­με­να θέσε­ων της ΚΕ:

Πρώ­το κεί­με­νο: «Ο απο­λο­γι­σμός και τα συμπε­ρά­σμα­τα από τη δρά­ση της ΚΕ και όλου του Κόμ­μα­τος από το 20ο στο 21ο Συνέ­δριο- Το Κόμ­μα ως καθο­δη­γη­τής του επα­να­στα­τι­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος, της Κοι­νω­νι­κής Συμ­μα­χί­ας στην πάλη για το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό».

Δεύ­τε­ρο κεί­με­νο: «Η σημε­ρι­νή διε­θνής πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και το πολι­τι­κό-στρα­τιω­τι­κό πλαί­σιο του σύγ­χρο­νου κόσμου. Η κατά­στα­ση στο Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα και η δρά­ση του ΚΚΕ. Οι εκτι­μή­σεις του ΚΚΕ για τις εξε­λί­ξεις στην εγχώ­ρια οικο­νο­μία και το πολι­τι­κό σύστη­μα της χώρας».

Τρί­το κεί­με­νο: «Η ταξι­κή διάρ­θρω­ση της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας, η κατά­στα­ση της εργα­τι­κής τάξης σήμε­ρα, η πορεία του εργα­τι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος, η προ­ώ­θη­ση της Κοι­νω­νι­κής Συμ­μα­χί­ας και η παρέμ­βα­ση του ΚΚΕ».

Το πρώ­το από τα κεί­με­να των θέσε­ων της ΚΕ θα δημο­σιευ­θεί στο «Ριζο­σπά­στη» του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου 30–31 Γενά­ρη 2021 και θα ακο­λου­θή­σουν τα υπό­λοι­πα τα επό­με­να Σαββατοκύριακα.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο