Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η κερδοφορία της εργοδοσίας υπαίτια για την τρομοκρατία σε βάρος του μαθητευόμενου μάγειρα

Το περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας σε βάρος μαθητευόμενου μάγειρα στην Κέρκυρα καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Σημειώνει ότι «το μεσαιωνικό μαρτύριο που υπέστη ο συνάδελφος, ούτε μεμονωμένη περίπτωση είναι ούτε οφείλεται στην “κακιά την ώρα”!

  • Αντίστοιχες καταστάσεις βιώνουν ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στα κάτεργα που ονομάζονται “εργασιακοί χώροι” και ιδιαίτερα οι νέοι!
  • Δεν έχει περάσει καιρός από τις καταγγελίες του Σωματείου μας για τις συνθήκες εργασίας σε εργολάβους στην καθαριότητα και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στα σούπερ μάρκετ, σε μεγάλες αλυσίδες, ντόπιες και ξένες!
  • Δεν είναι λίγα τα εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν συντελεστεί και στο νησί μας, απόρροια αυτών των συνθηκών (θάνατος εργαζομένου στο αεροδρόμιο, απώλεια ματιού εργαζόμενου σε σούπερ μάρκετ, λιποθυμίες, απειλές ολόκληρων οικογενειών, εγκύων γυναικών, εντατικοποίηση, απληρωσιά, εκδικητικές απολύσεις κ.ά.)

Η στόχευση της μεγαλοεργοδοσίας ξεκάθαρη… Να τους κάνει να σκύψουν το κεφάλι, να μην διεκδικούν, να φοβούνται και να ανασάνουν ακόμα, να μην εμπιστεύονται ούτε τον ίσκιο τους, για να μην διασαλευτεί η κερδοφορία των μεγάλων αφεντικών. Είναι χαρακτηριστική και εντελώς κυνική η δημόσια δήλωση της εργοδοσίας του εν λόγω εστιατορίου, ότι δηλαδή “ένας άνθρωπος που δεν είναι ευχαριστημένος σε μία επιχείρηση σηκώνεται και φεύγει…” Έτσι απλά και ξεδιάντροπα… Για να συνεχίζουν εκείνοι να πλουτίζουν ανενόχλητοι σε βάρος μας! Είναι αυτό που λένε “και σε όποιον αρέσει”!

  • Εξάλλου, “αέρα στα πανιά” των μεγαλοεπιχειρηματιών έχουν δώσει όλα τα μέτρα που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα που “πίνουν νερό” στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ.ά.)
  • Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας που προεκλογικά υπόσχονταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Αυτή είναι η εφαρμογή στην πράξη της δίκαιης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και της βιώσιμης ανάπτυξης της ΝΔ. Αυτή είναι με δύο λόγια η ανάπτυξη” –αυγάτισματης κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών που πατάει κυριολεκτικά επί πτωμάτων, που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας!

Καλούμε τους μαθητευόμενους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μην φοβηθούν όποια απειλή, όποια τρομοκρατία. Κανείς δεν είναι μόνος! Παράλληλα, προειδοποιούμε την εργοδοσία να μην τολμήσει να πειράξει ούτε τρίχα από τα μαλλιά των άλλων ασκούμενων και μαθητευόμενων γιατί θα μας βρει μπροστά της. Εδώ υπάρχουν ταξικά σωματεία, εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ και αυτές οι μεθοδεύσεις και πρακτικές δεν θα μείνουν αναπάντητες! Μας αφορούν όλους! Παράλληλα, απαιτούμε να μην χάσει ο ασκούμενος την χρονιά του και να συνεχίσει κανονικά. Καλούμε τέλους όλους τους εργαζόμενους να καταγγείλουν στο Σωματείο μας, ό,τι συμβαίνει στους εργασιακούς τους χώρους. Να συσπειρωθούν και να παλέψουν με ταξικό προσανατολισμό μέσα από τις γραμμές των ταξικών Σωματείων, για να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για να ανακτήσουμε τις απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, να σταματήσει οριστικά κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

🔴  Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες

🔴  Περνάμε στην αντεπίθεση 

Την απαράδεκτη επίθεση της εργοδοσίας που δέχτηκε σπουδαστής κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης σε γνωστό εστιατόριο της Κέρκυρας καταγγέλλει και η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό, Τουρισμό και στα Ξενοδοχεία. Παράλληλα καλεί κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενο στο κλάδο να καταδικάσει αυτό το γεγονός με κάθε τρόπο και πρωτοβουλία.