Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η ΚΕ του PCC (ΚΚ Κούβας) για το Προσχέδιο του νέου Συντάγματος

Επιμέλεια: Ομάδα ¡H.lV.S! //

Συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η συζήτηση στα ανώτατα όργανα του Κουβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος και του κράτους η συζήτηση προκειμένου να κυρωθεί  το νέο σύνταγμα. Στην τελευταία ολομέλεια της ΚΕ αναγνωρίστηκε η μεθοδική και σκληρή δουλειά που έγινε για τη συγκέντρωση των απόψεων του λαού και δίνονται εύσημα και συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση και τη διασφάλιση αυτής της διαδικασίας, ιδιαίτερα τις δυάδες που καθοδήγησαν τις 133.000 συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, στους συντρόφους που ήταν επιφορτισμένοι με τη συλλογή και ανάλυση των προτάσεων / προσεγγίσεων και ιδιαίτερα στην επιτροπή που όρισε η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας για την εκπόνηση του Σχεδίου Συντάγματος.

cuba2

Ο Ραούλ Κάστρο (αναφέρεται σαν «General de Ejército» – αρχηγός του στρατού) εκτίμησε ότι τα στοιχεία με τις απόψεις που συλλέγονται από όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, αποτελούν «πολύτιμο ντοκουμέντο εργασίας που πρέπει να διατηρήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε». και επίσης τόνισε πως «Ήταν εξαιρετική η θέση του πληθυσμού της χώρας μας, που προετοιμάστηκε και συνέβαλε στον εμπλουτισμό της συζήτησης και του ίδιου του σχεδίου». 

Ο Ομέρο Ακόστα Άλβαρες, γραμματέας του Συμβουλίου του Κράτους, παρουσίασε λεπτομερώς τα κύρια θέματα που τέθηκαν στη λαϊκή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε για το σχέδιο Συντάγματος.

Σημείωσε επίσης, ότι σε όλη τη διαδικασία επαναδιατυπώθηκαν οι θετικές γνώμες για το δημοκρατικό χαρακτήρα της διαβούλευσης, καθώς και η ικανοποίηση για τη σημασία που δίνει το κράτος στις απόψεις του πληθυσμού. Επεσήμανε την ενεργητική συμμετοχή του λαού μας, που μετατράπηκε σε έναν πραγματικό συντάκτη του συντάγματος.

Στις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, συμμετείχαν πάνω από 8.900.000 άτομα και έγιναν περισσότερες από 1.700.000 παρεμβάσεις. Όλες οι απόψεις αναλύθηκαν λεπτομερώς και έχουν μεγάλη σημασία για την διαμόρφωση του νέου κειμένου (του σχεδίου Συντάγματος).

Στην ολομέλεια συμμετείχαν ως παρατηρητές τα μέλη των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών.

|> Το «Ατέχνως» έχει σταθεί επανειλημμένα στο τι προβλέπει το σχέδιο για το νέο σύνταγμα τις Κούβας καθώς και για τις κατά την εκτίμησή μας πολιτικές προεκτάσεις

πηγή (http://www.cubadebate.cu 13-Δεκ-2018) «Sesionó Pleno del Comité Central del PCC que analizó el Proyecto de Constitución» και εδώ.

Omada