Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που ανάρρωσαν από COVID-19

Με το υψηλότερο ποσοστό ασθενών που έγιναν καλά και πήγαν σπίτι τους -σε βόρεια και Λατινική Αμερική, (94,2% μέχρι τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας) και δύο από τα πέντε υποψήφια εμβόλια στο τελευταίο στάδιο κλινικής δοκιμής, η Κούβα ενοποιεί την εθνική της στρατηγική απέναντι στην πανδημία, δήλωσε το Σ|Κ ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Luis Arce.Gracias Cuba por salvar vidas

Πλέκοντας το εγκώμιο του νησιού της επανάστασης περιέγραψε ως αξιοθαύμαστη την πορεία της λέγοντας: «Χαιρετίζουμε τον αδελφό λαό της Κούβας, ο οποίος παρά τον βάναυσο αποκλεισμό, είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει δύο υποψήφια εμβόλια στη φάση ΙΙΙ: Soberana 02 και Abdala»
Ανταπαντώντας ο πρόεδρος Miguel Díaz-Canel Bermúdez, ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση της Βολιβίας στην καταπολέμηση του εμπάργκο, επικυρώνοντας ταυτόχρονα την αδερφοσύνη που ενώνει τα δύο έθνη.

Μια είδηση που αποδεικνύει τα άλματα της Κούβας κατά του κορονοϊού Sars-COV-2, βγήκε στον αέρα από θεσμικά όργανα στην Αβάνας: 150.000 εθελοντές θα κάνουν δοκιμή υπό την αιγίδα του κρατικού κέντρου ελέγχου φαρμάκων & ιατρικών συσκευών (CECMED).

Πληροφορίες μέσω του λογαριασμού Twitter της BioCubafarma και αναλυτικά τα αποτελέσματα που συλλέγονται θα συμπληρώσουν τα κλινικά δεδομένα αποτελεσματικότητας των δοκιμών, καθώς και την αξιολόγηση της μείωσης επιπτώσεων και διασποράς της επιδημίας σε εθνικό επίπεδο.
Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν τις ομάδες κινδύνου των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, τον βιοφαρμακευτικό κλάδο της Αβάνας και άλλων τομέων που ορίζονται από το MINSAP.


Κούβα & Κίνα
αναπτύσσουν το εμβόλιο Pan-Corona,
εναντίον πολλών στελεχών ιών

Στο μεταξύ η Κούβα από κοινού με την Κίνα εργάζονται για τη δημιουργία του εμβολίου «Pan-Corona», που ονομάζεται έτσι λόγω της αποτελεσματικότητας σε διαφορετικά στελέχη του Coronavirus Sars-COV-2 βάζοντας φραγή στον Covid-19, σύμφωνα με συνέντευξη τύπου αυτής της Κυριακής.
Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua διευκρίνισε ότι οι Κινέζοι επιστήμονες και το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας αναπτύσσουν το προϊόν σε μια ανοιχτή εγκατάσταση στην πόλη Yongzhou, της επαρχίας Χουνάν, στημένο ειδικά για κοινές έρευνες των δύο χωρών.
Ο Gerardo Guillén, διευθυντής της βιοϊατρικής έρευνας του CIGB, δήλωσε ότι το έργο προέκυψε κατόπιν αιτήματος από πλευράς Κίνας «σε μια στρατηγική που θα μπορούσε να προστατεύσει από επιδημιολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης νέων στελεχών κορονοϊού που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον».Covid 23 Mar 2021

Και ενώ ο Covid «θερίζει» (124.300.060 περιστατικά, 2.735.343 θάνατοι, 21.293.023 ενεργά, 90.417 διασωληνωμένοι…) το «φτωχό» νησί της επανάστασης, δίνει τη μάχη του χωρίς τυμπανοκρουσίες, σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ ανθρωπιάς και διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Με τις ΗΠΑ –τη μητρόπολη του καπιταλισμού στην κορφή με 555.945 θανάτους και την ΕΕ στην πρώτη αρνητική δεκάδα, η Κούβα έχει μόνο 397 θανάτους (35 ο|οο [ανά |εκατομμύριο πληθυσμού])
Προς σύγκριση, το 1/10 του παγκόσμιου ΜΟ και πενήντα (50) φορές λιγότερους από την Ελλάδαmarti Dos Ríos En brazos de la patria agradecida

Η δύναμη μιας χώρας

Απ’ αυτό το φλασκί
αναδύεται η σιωπή του απλού ανθρώπου
Όπως οι Mambisas αγωνιστές
Δανείζονταν την αφή των νεκρών τους.

caida de marti en dos riosΣε αυτό τον πυρσό
η Baraguá οδηγεί αιώνια
σταγόνες γενναιότητας της αγάπης
Από τα δάκρυα του Dos Ríos

Σε αυτή την κούπα
μια δημοκρατία χωρίς καυχησιές
περηφανεύεται για την ειλικρίνεια
στέλνοντας αισχύνη και χλευασμό στους κιοτήδες.

Σε αυτή τη γουλιά
Η Παναγιά της αλληλεγγύης
ευλογεί τον μικρό Δαβίδ
που αντιμετωπίζει το γίγαντα Γολιάθ.

Σε αυτό το φλασκί
Πραγματώνεται η συνέχεια
(που)
αντί να ορθώνει τείχη
φτιάχνει σχολειά…

Μ’ αυτό τον πυρσό
απόδειξη του άλλου κόσμου
απαντάει αυτή την ελεύθερη γη
με πατρίδα την ανθρωπότητα όλη

Σε αυτό το δοχείο
θα βρεις την αποκάλυψη, την πορεία στο «αδύνατο»
Τα αστέρια που λάμπουν σήμερα
Γι αυτόν τον ήλιο μακράς πνοής

Σε αυτή τη γουλιά
Είναι η πίστη και η δύναμη μιας χώρας,
πιο προστατευμένης, πιο άνοσης
Πιο ευτυχισμένης …
(Israel Rojas)

ΣΣ |>
🔻 Mambisas: Ο όρος αναφέρεται στους αντάρτες που πολέμησαν κατά της Ισπανίας 10ετή πόλεμο (1868-78) και στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Κούβας (1895-98).
Σύμφωνα με το μεγάλο Κουβανό ιστορικό Carlos Márques Sterling, η λέξη «Mambí» είναι της Aφρο-Κουβανικής προέλευσης που χρησιμοποιήθηκε και από του επαναστάτες στον Αγ. Δομίνικο και κατά τον συγγραφέα μυθοπλασίας αμερικανό νομπελίστα Elmore Leonard (όπως αναφέρει στην περιπέτεια «Cuba Libre», η λέξη Mambí προέρχεται από το Eutimio Mambí, λαϊκό ηγέτη που πολέμησε τους Ισπανούς στο Santo Domingo 50 χρόνια νωρίτερα).
Ξεχωριστός ο ρόλος των γυναικών
Cuba Revolución José Martí🔻 Baraguá: Αντιπροσωπεύει την επαναστατική αδιαλλαξία του κουβανέζικου λαού ανθρώπινες αξίες που σήμερα οι κουβανοί γιατροί ακολουθούν στην καθημερινή τους δουλειά, τιμώντας τον Antonio Maceo.
Η πειθαρχία, κατάρτιση και η επιμονή των κουβανικών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, μαζί με τις αρχές της διεθνιστικής αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, του θάρρους και της δέσμευσής τους, είναι η κληρονομιά των πατριωτών που, όπως στην Mangos de Baraguá 1878 (10ετής πόλεμος -1868|1878), αντιμετώπισαν τους αποικιοκράτες.
🔻 Dos Ríos Ιστορική μάχη (batalla de Dos Ríos) όπου σκοτώθηκε ο εθνικός ήρωας της Κούβας José Martí (κοντά στο Palma Soriano). Στη συνέχεια δόθηκε δεύτερη μάχη προκειμένου οι ισπανικές δυνάμεις να κρατήσουν τη σωρό του για να μη γίνει σύμβολο

ΠηγήVIII Congreso PCCuba

Δείτε και site KK Κούβας που σε λίγες μέρες πραγματοποιεί το VIII συνέδριο

 

Μοιραστείτε το: