Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Κούβα βασίζεται και στους μετανάστες Κουβανούς, για το καλό όλων

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Η μετανάστευση που μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους δεν είναι αιτία για να κοπούν οι δεσμοί με την πατρίδα, μας διδάσκουν οι Κουβανοί που μετράνε και βασίζονται σε όλους τους Κουβανούς που αγαπάνε την πατρίδα τους και στηρίζουν τον αγώνα της πρώτα από όλα ενάντια στο απάνθρωπο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι Αμερικάνοι και επιμένουν να το διατηρούν παρόλες τις συνεχόμενες καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ από την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της γης από το 1962.

«Μετράμε σε εσάς. Είμαστε Κούβα» ήταν το μήνυμα με το οποίο ο Πρόεδρος Miguel Díaz-Canel Bermúdez συνόψισε την παρέμβαση του σε συνάντηση με 150 Κουβανούς που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, στα πλαίσια της ομιλίας του στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες Κουβανοί σε όλο τον κόσμο έχουν αποφασιστική συμβολή υποστηρίζοντας τους αγώνες του έθνους και των συμφερόντων του.

Το ίδιο μήνυμα μεταφέρει και ό Ernesto Soberón Gusman, διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας για προξενικές και μεταναστευτικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην όγδοη περιφερειακή διάσκεψη των Κουβανών, που ζουν στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι η συμμετοχή των Κουβανών του εξωτερικού στη λαϊκή διαβούλευση για το προτεινόμενο νέο Σύνταγμα της χώρας είναι μια αντανάκλαση των προσπαθειών για την ενίσχυση των δεσμών τους. Μέχρι σήμερα, Κουβανοί που ζουν σε 121 χώρες έχουν συμμετάσχει στον διάλογο σε απευθείας σύνδεση, αναφέρει ο Soberón.

«Το Ιδανικό του έθνους ήταν και παραμένει να επεκταθούν και να ενισχυθούν οι δεσμοί με τους Κουβανούς του εξωτερικού, εκτός βέβαια της εξτρεμιστικής μειοψηφίας που προωθεί την αντιπαράθεση και υποστηρίζει την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα».

kuba

Μια ακόμη ελευθερία που υπάρχει στην Κούβα και άρχισε να απαγορεύεται στην Ελλάδα !!

Σημείωσε ότι μετά την νέα νομοθεσία των τελευταίων χρόνων τα ταξίδια στο εξωτερικό με έγκυρο διαβατήριο από Κουβανούς υπηκόους έχουν αυξηθεί, με συνολικά 2,674,676 ταξίδια. Ομοίως, οι επισκέψεις στο νησί από Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό συνεχίζουν να αυξάνουν. Από τις 14 Ιανουαρίου 2013, μέχρι 14 Ιανουαρίου 2018, καταγράφηκαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια αφίξεις.

Επίσης, συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που επαναπατρίστηκε στην Κούβα, φθάνοντας τους 40,603 από το 2013.

«Εν περιλήψει, αναφέρει ο Soberón, αυτή τη στιγμή οι Κουβανοί ταξιδεύουν περισσότερο στο εξωτερικό, αλλά επιστρέφουν στην Κούβα και δεν μεταναστεύουν μαζικά».

Πολλοί μύθοι καταρρίπτονται για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Κούβα. Τα ταξίδια των Κουβανών στο εξωτερικό αυξάνονται, οι μετανάστες έρχονται στο νησί και επισκέπτονται τους οικείους τους, μερικοί επιστρέφουν μόνιμα. Μια φυσιολογική εικόνα, μιας φυσιολογικής κοινωνίας που θέλει να έχει κοντά τα παιδιά της. Οι εμιγκρέδες Κουβανοί που επισκέπτονται την πατρίδα τους σπάνε το εμπάργκο έμπρακτα και αποδεικνύουν και την ύπαρξη της πραγματικής αγάπης που έχουν για την Κούβα. Ταυτόχρονα η δυνατότητα των Κουβανών, αλλά και η εμπιστοσύνη που τους δείχνει η Κούβα, να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και η αύξηση των ταξιδιών αποδεικνύει στην πράξη το μέγεθος της ψευτιάς και της απάτης που οι ΗΠΑ και τα εξαπτέρυγά τους διαδίδουν στον κόσμο περί «ανελευθερίας» και «παράβασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία