Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα δεν είναι μόνη της! Με την αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει! — ¡Hasta la Victoria Siempre!

Τον μεθο­δι­κά προ­σχε­δια­σμέ­νο χαρα­κτή­ρα των δήθεν «λαϊ­κών δια­μαρ­τυ­ριών» που οργα­νώ­θη­καν στην Κού­βα την περα­σμέ­νη Κυρια­κή από αντε­πα­να­στα­τι­κές ομά­δες, καθώς και την άμε­ση εμπλο­κή των ΗΠΑ, ανέ­δει­ξε ο Κου­βα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Bruno Rodríguez Parrilla Μπρού­νο Ροντρί­γκες Παρί­για σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε την Τρίτη.

«Η Ουά­σιγ­κτον προσ­διό­ρι­σε την παν­δη­μία ως ευκαι­ρία για να ενι­σχύ­σει τον οικο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό», υπο­γράμ­μι­σε, «σε μια σκό­πι­μη και απάν­θρω­πη προ­σπά­θεια να προ­κα­λέ­σει ασφυ­ξία στη χώρα (…) Αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται από το γεγο­νός ότι από τα 243 κατα­να­γκα­στι­κά μέτρα που επέ­βα­λε η κυβέρ­νη­ση Τραμπ (…) τα 50 εφαρ­μό­στη­καν κατά τη διάρ­κεια της υγειο­νο­μι­κής κατά­στα­σης έκτα­κτης ανά­γκης».

🆘 Από τα μέσα Ιού­νη και με κεφά­λαια των ΗΠΑ η ενορ­χή­στρω­ση της προβοκάτσιας

Σε αυτό το έδα­φος, τόνι­σε ο Παρί­για, η προ­ε­τοι­μα­σία για τα όσα συνέ­βη­σαν στις 11 Ιού­λη «ξεκί­νη­σε στα μέσα Ιού­νη, με χρή­μα­τα από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ» και μια επι­χεί­ρη­ση μεγά­λης κλί­μα­κας στα δια­δι­κτυα­κά μέσα.

Όπως κατήγ­γει­λε, στο επί­κε­ντρο της επι­χεί­ρη­σης στο δια­δί­κτυο εμφα­νί­ζε­ται η επι­χεί­ρη­ση «Proactivo Miami Foundation», στην οποία χορή­γη­σε κεφά­λαια η αμε­ρι­κα­νι­κή Πολι­τεία της Φλό­ρι­ντα, καθώς και στε­λέ­χη του δικτύ­ου «ADN Cuba», που χρη­μα­το­δο­τεί­ται αδρά από τη γνω­στή και μη εξαι­ρε­τέα αμε­ρι­κα­νι­κή υπη­ρε­σία USAID United States Agency for International Development (σσ. Διε­θνής Οργά­νω­ση ΗΠΑ …για την ανά­πτυ­ξη με ιδρυ­τή, 3‑Νοε-1961 τον Κένεντι).

Ξεκι­νώ­ντας από τις 15 Ιού­νη, επι­στρά­τευ­σαν αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­να ρομπότ και «τρολ» που δημο­σί­ευ­σαν εκα­τομ­μύ­ρια μηνύ­μα­τα σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα, λαν­σά­ρο­ντας κυρί­ως μέσω του Twitter την καμπά­νια περί «ανθρω­πι­στι­κής επέμ­βα­σης» στην Κού­βα (τη γνω­στή «καμου­φλα­ρι­σμέ­νη» ορο­λο­γία για τη δικαιο­λό­γη­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών στρα­τιω­τι­κών επεμ­βά­σε­ων), επι­κα­λού­με­νοι την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας και τις ελλεί­ψεις σε αγαθά.
Στις 5 Ιού­λη, ανέ­φε­ρε ο Κου­βα­νός ΥπΕξ, προ­στέ­θη­κε το σύν­θη­μα του «ανθρω­πι­στι­κού δια­δρό­μου», ενώ στις 9 Ιού­λη, δύο μέρες πριν την ανοι­χτή εκδή­λω­ση του προ­βο­κα­τό­ρι­κου σχε­δί­ου, ενερ­γο­ποί­η­σαν σε Twitter και facebook τις ετι­κέ­τες (hashtags) #SOS Matanzas (η επαρ­χία που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο από τον κορο­νο­ϊό) και #SOS Cuba.
Την ίδια την ημέ­ρα των γεγο­νό­των, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ευρέ­ως παρα­ποι­η­μέ­νες εικό­νες από συγκε­ντρώ­σεις σε άλλες χώρες και άλλες περιό­δους (Αίγυ­πτο, Αργε­ντι­νή κ.ά.), για να τις παρου­σιά­σουν ως μαζι­κές κυβερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις στην Κούβα.

Επι­χει­ρώ­ντας εξάλ­λου να εμφα­νί­σουν όλη αυτή την ενορ­χη­στρω­μέ­νη καμπά­νια κατά της Κού­βας ως προ­ερ­χό­με­νη μέσα από αυτήν, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τεχνι­κές αλλα­γής της γεω­γρα­φι­κής τοπο­θε­σί­ας των λογα­ρια­σμών που συμ­με­τεί­χαν, εμφα­νί­ζο­ντας το 60% από αυτούς να βρί­σκο­νται -δήθεν εντός του νησιού.

ℹ️  Ο Παρί­για τόνι­σε επί­σης πως παρό­τι όλα αυτά επι­ση­μάν­θη­καν στο Twitter, η αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία δεν ενερ­γο­ποί­η­σε τους κανο­νι­σμούς της — τους οποί­ους κατά τ’ άλλα ενερ­γο­ποιεί με ανυ­πό­στα­τες κατη­γο­ρί­ες για να κλεί­σει λογα­ρια­σμούς Κου­βα­νών — και δεν έκλει­σε τέτοιους ψεύ­τι­κους και ρομπο­τι­κούς λογα­ρια­σμούς.

Απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρ­νη­ση και τον Πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, ο Κου­βα­νός ΥΠΕΞ κάλε­σε μετα­ξύ άλλων «αν έχουν μια ειλι­κρι­νή ανη­συ­χία για την Κού­βα» να καταρ­γή­σουν τα μέτρα του οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού, μετα­ξύ αυτών τα μέτρα που σχε­τί­ζο­νται με την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, «όπως αυτά που εμπο­δί­ζουν την προ­μή­θεια αναπνευστήρων»…

Στο μετα­ξύ, ενώ οι προ­βο­κα­τό­ρι­κες δρά­σεις της περα­σμέ­νης Κυρια­κής απα­ντή­θη­καν με την άμε­ση λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση υπέρ της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης σε όλες τις επαρ­χί­ες του νησιού την ίδια μέρα, μεμο­νω­μέ­νο σκη­νι­κό ταρα­χών κατά της κυβέρ­νη­σης στή­θη­κε και το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας 12/7, στον δήμο Arroyo Naranjo της Αβά­νας, στη συνοι­κία Guinera.
Οπως επι­ση­μαί­νει η εφη­με­ρί­δα «Granma», ορι­σμέ­νες οργα­νω­μέ­νες ομά­δες επι­χεί­ρη­σαν να κινη­θούν απει­λη­τι­κά κατά του αστυ­νο­μι­κού τμή­μα­τος της περιο­χής. Αντι­με­τω­πί­ζο­ντας την αντί­δρα­ση δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας και κατοί­κων της περιο­χής, προ­χώ­ρη­σαν σε βαν­δα­λι­σμούς σπι­τιών, έβα­λαν φωτιές, προ­κά­λε­σαν ζημιές στο δίκτυο ηλε­κτρι­σμού, ενώ πραγ­μα­το­ποί­η­σαν επι­θέ­σεις με πέτρες και μαχαί­ρια. Στην αντι­πα­ρά­θε­ση υπήρ­ξαν τραυ­μα­τι­σμοί αστυ­νο­μι­κών και πολι­τών, συλ­λή­ψεις, ενώ σκο­τώ­θη­κε ένας 36χρονος που συμ­με­τεί­χε στις ταρα­χές. Με ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών εκφρά­ζει τη λύπη του για τον θάνα­το του 36χρονου, ο οποί­ος ήταν κάτοι­κος του δήμου, με ιστο­ρι­κό κατα­δι­κών για κλο­πές και άλλα αδικήματα.

Δεί­τε και το άφθο­νο πλη­ρο­φο­ρια­κό υλι­κό στο Κού­βα: Πρε­μού­ρες με fake-news-φωτο τα «καλά και συμ­φέ­ρο­ντα» των αστι­κών ΜΜΕ

Πλη­θαί­νουν καθη­με­ρι­νά τα μηνύ­μα­τα αλλη­λεγ­γύ­ης και συμπα­ρά­στα­σης στον κου­βα­νι­κό λαό και την κυβέρ­νη­σή του, απέ­να­ντι στο νέο σχέ­διο ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμβασης.Cuba ΚΝΕ ΚΝΕ Η Κούβα δεν είναι μόνη της

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρα­στά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας διορ­γα­νώ­νει η ΚΝΕ, αύριο Παρα­σκευή, στις 8 μ.μ. στην αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία στην Αθή­να και στο αμε­ρι­κά­νι­κο προ­ξε­νείο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, τονί­ζο­ντας ότι «η Κού­βα δεν είναι μόνη της» και καλώ­ντας τους νέους να εκφρά­σουν «την αλλη­λεγ­γύη τους στον κου­βα­νι­κό λαό, που τις τελευ­ταί­ες μέρες παλεύ­ει ενά­ντια σε ένα ακό­μη ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχέ­διο ενα­ντί­ον του».

«Έχου­με τη δύνα­μη να μην αφή­σου­με να περά­σουν στις συνει­δή­σεις των νέων ανθρώ­πων στην Ελλά­δα τα βρώ­μι­κα ψέμα­τα του συστή­μα­τος», ανα­φέ­ρει το Γρα­φείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονί­ζο­ντας ότι «οι ΗΠΑ, μαζί με τη μαφία που δρα στο έδα­φός τους, οργα­νώ­νουν αντι­κομ­μου­νι­στι­κές και αντε­πα­να­στα­τι­κές δια­δη­λώ­σεις, στη­ρί­ζο­ντας τις δυνά­μεις μέσα στην Κού­βα που καλούν σε ανα­τρο­πή της κυβέρ­νη­σης (…) Επι­κα­λού­νται τα δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα οι ίδιες δυνά­μεις που δεν υπάρ­χει δικαί­ω­μα που να μην έχουν τσα­κί­σει, από τη Μινε­ά­πο­λη έως το Ιράκ, οι ίδιοι που έχουν βομ­βαρ­δί­σει και δολο­φο­νή­σει λαούς, που έχουν γεμί­σει με ετοι­μο­πό­λε­μες στρα­τιω­τι­κές βάσεις τους όλο τον πλανήτη».ΚΝΕ KNE logo

«Οι δυσκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζει ο κου­βα­νι­κός λαός στη ζωή του είναι απο­τέ­λε­σμα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού απάν­θρω­που απο­κλει­σμού των ΗΠΑ, που ξεκί­νη­σε αμέ­σως μετά την Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση πριν 60 χρό­νια. Οι δια­δο­χι­κές κυβερ­νή­σεις των ΗΠΑ είναι αυτές που δεν αφή­νουν την Κού­βα να ανασάνει.
Η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν εφαρ­μό­ζει εκτός από το δολο­φο­νι­κό εμπάρ­γκο και τα 242 πρό­σθε­τα μέτρα ενα­ντί­ον της Κού­βας της κυβέρ­νη­σης Τραμπ», σημειώ­νε­ται ανά­με­σα σε άλλα στο κάλε­σμα της ΚΝΕ.

Δεί­τε ακό­μη ανα­κοι­νώ­σεις και δρά­σεις (ενδει­κτι­κά αρκε­τές έχουν ήδη αναρ­τη­θεί ανα­λυ­τι­κά στο «Ατέ­χνως» )

Cuba TrollΓνωστά-άγνωστα τρολ και τρωκτικά

Τα «παι­χνί­δια» και τα ιδε­ο­λο­γή­μα­τα που παί­ζο­νται χρό­νια ενά­ντια στην ανε­ξαρ­τη­σία, την κυριαρ­χία και το σοσια­λι­σμό στο νησί της επα­νά­στα­σης είναι –λίγο-πολύ, γνω­στά σε εχθρούς, φίλους και «φίλους».
Εξέ­χου­σα θέση οι οπορ­του­νι­στές και σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, μετα­ξύ αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ|ΠΣ που σε επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση του τμή­μα­τος διε­θνών σχέ­σε­ων, αφού περ­νά­ει στο ντού­κου το αμφι­λε­γό­με­νο «βαρύ­τα­το τίμη­μα πλη­ρώ­νει η Κού­βα, εδώ και πάνω από μισό αιώ­να, από το αμε­ρι­κα­νι­κό εμπο­ρι­κό εμπάρ­γκο, το οποίο συνε­χί­στη­κε, παρά τη λήξη του ψυχρού πολέ­μου και την σχε­τι­κά πρό­σφα­τη απο­κα­τά­στα­ση των αμε­ρι­κα­νο­κου­βα­νι­κών σχέ­σε­ων (;;), μπαί­νει στο ψητό αναφέροντας:
Οι πρό­σφα­τες δια­μαρ­τυ­ρί­ες κου­βα­νών πολι­τών αντα­να­κλούν υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα και πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν με σεβα­σμό στην ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης και χωρίς την προ­σφυ­γή στη βία.

Partido Comunista de Cuba1ο και κυριό­τε­ρο αφή­γη­μα: στην Κού­βα δεν υπάρ­χει ελευ­θε­ρία αλλά δικτα­το­ρία, αφού –όπως επι­βε­βαιώ­θη­κε και στο πρό­σφα­το στο πρό­σφα­το 8ο συνέ­δριο, δεν χρειά­ζε­ται την ύπαρ­ξη άλλου κόμ­μα­τος (και δεν θα επι­τρα­πεί), εκτός από το ΚΚ Κού­βας (Partido Comunista de Cuba PCC) που –σύμ­φω­να με το πρό­γραμ­μα και το κατα­στα­τι­κό του απο­τε­λεί την «πολι­τι­κή πρω­το­πο­ρία των εργα­ζό­με­νων και όλου του λαού»

Το Κόμ­μα μας γνω­ρί­ζει ότι δεν μπο­ρεί να κάνει λάθη που το απο­δυ­να­μώ­νουν ιδεολογικά.
(…)
Κανείς δεν θα τα κατα­φέ­ρει να ροκα­νί­σει την εξου­σία του ΚΚ Κούβας
Χωρίς Κόμ­μα δεν υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα επα­νά­στα­σης, χωρίς το Κόμ­μα δεν υπάρ­χει η παρα­μι­κρή πιθα­νό­τη­τα χτι­σί­μα­τος σοσιαλισμού!

Υπάρ­χει ένα πολύ ουσια­στι­κό ζήτη­μα, και αυτό έχει να κάνει –και δεν πρέ­πει ποτέ να το ξεχνά­με, με το  πού βρι­σκό­μα­στε …δεν είμα­στε στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, αλλά στην Καραϊ­βι­κή Θάλασ­σα, όχι στα 90 μίλια από την Οδησ­σό, αλλά 90 από το Μαϊ­ά­μι, που συνο­ρεύ­ει με τη δική μας γη, σε κατε­χό­με­νο τμή­μα της επι­κρά­τειάς μας.
Οι πολί­τες μας είναι υπεύ­θυ­νοι για τη χώρα μας και το Κόμ­μα μας είναι υπεύ­θυ­νο για την πολι­τι­κή του, τη γραμ­μή του, την άμυ­νά του.
Και πρέ­πει να πού­με εδώ, μια για πάντα, ότι δεν χρεια­ζό­μα­στε περισ­σό­τε­ρα από ένα κόμ­μα­τα, με τον ίδιο τρό­πο που ο Μαρ­τί δεν τα χρεια­ζό­ταν για να αγω­νι­στεί για την ανε­ξαρ­τη­σία της Κού­βας, όπως ακρι­βώς ο Λένιν με ένα μόνο έκα­νε τη Μεγά­λη Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση.8vo Congreso Partido Comunista de Cuba Fidel Castro

Το λέω αυτό έτσι ώστε να το ξεχά­σουν για πάντα όσοι πιστεύ­ουν ότι θα αρχί­σου­με να αφή­νου­με τα κόμ­μα­τα τσέ­πης να ξεφορ­τω­θούν τις ψευ­δαι­σθή­σεις τους, οργα­νω­μέ­νες από ποιους; τους αντε­πα­να­στά­τες –τσι­ρά­κια των Γιάν­κη­δων και της αστι­κής τάξης;
Όχι! Υπάρ­χει και θα υπάρ­χει μόνο ένα Κόμ­μα εδώ,  το κόμ­μα των προ­λε­τά­ριών μας, των αγρο­τών μας, των μαθη­τών μας, των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού –όλ’ αυτά, στα­θε­ρά και άφθαρ­τα ενω­μέ­να.
(…)
Απο­σπά­σμα­τα από την ομι­λία του Comandante en Jefe Fidel Castro Ruz, 26 Ιου­λί­ου 1988.

Όταν γίνε­σαι ψυχή στην ψυχή του λαού, δεν υπάρ­χουν απο­χαι­ρε­τι­σμοί, ούτε ρήσεις σε παρελ­θό­ντα χρό­νο για­τί η φωτει­νή παρου­σία είναι καθη­με­ρι­νά εδώ –επί­και­ρη και ανοι­χτή στην πρό­κλη­ση και πρό­σκλη­ση των και­ρών «¡Patria o muerte, socialismo o muerte, venceremos!» (Πατρί­δα ή θάνα­τος, Σοσια­λι­σμός ή θάνα­τος, Θα νική­σου­με!)
Είναι η αξία και η τιμή που κερ­δί­ζε­ται για εκεί­νους που ήξε­ραν πώς –ερω­τευ­μέ­νοι με την επα­νά­στα­ση να ανα­σκά­πτουν, να ανα­ζη­τούν και να προσφέρουν.
Ένας άνθρω­πος πάνω από τον χρό­νο που δεν χωρά­ει σε ένα χρο­νι­κό ή σε ένα βιβλίο –που είναι ένα νησί και μια ήπειρος.
Η αλή­θεια και η δικαιο­σύ­νη.
Ένας γίγα­ντας που –εν ζωή, δεν κατα­δέ­χτη­κε ποτέ επαί­νους και τιμές, έγι­νε ιστο­ρία, εθνι­κή κυριαρ­χία, αέρας, θάλασ­σαμέλ­λον. Και παρό­λο που το ημε­ρο­λό­γιο μας θυμί­ζει ότι έχουν ήδη περά­σει πέντε Νοέμ­βρη­δες από τη φυσι­κή του απου­σία, η επα­να­στα­τι­κή κλη­ρο­νο­μιά του ήρωα της Μον­κά­δας, του αντάρ­τη με τη φαιο­πρά­σι­νη στο­λή, του –από χρό­νια λευ­κού-γενειο­φό­ρου γίγα­ντα και οδη­γού όλων συνε­χί­ζει να δια­περ­νά τις φλέ­βες αυτού του έθνους
Της Κού­βας, που απο­τέ­λε­σε τον μεγα­λύ­τε­ρο πατέ­ρα της.
Για­τί όχι μόνο κατορ­θώ­μα­τα και επι­τεύγ­μα­τα που δύσκο­λα συλ­λαμ­βά­νει ο νους του απλού ανθρώ­που,  όπως η περι­φρό­νη­ση του στην τυραν­νία, το κάλε­σμα του για αυτο­ά­μυ­να, η από­βα­ση με το Granma, ο επα­να­στα­τι­κός του αγώ­νας στη Σιέ­ρα Μαέ­στρα ή η στρα­τη­γι­κή του στο Girón και επι­κε­φα­λής της χώρας για περισ­σό­τε­ρους από 50 Γενά­ρη­δες, κέρ­δι­σαν την αγά­πη και το σεβα­σμό δεκά­δων, εκα­το­ντά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων λαού, εντός και εκτός της Κού­βας.Όχι! Δεν ήταν μόνο αυτά τα επι­τεύγ­μα­τα.
Στον «Αμε­ρι­κα­νό Δον Κιχώ­τη» μας, όπως  τον βάπτι­σε ο φίλος του ο Ούγκο Τσά­βες, με αυτήν την πανο­πλία της άθραυ­στης ηθι­κής που οι εχθροί του δεν μπό­ρε­σαν ποτέ να λυγί­σουν, με μια καρ­διά από caguairán που σφυ­ρη­λα­τή­θη­κε για πάνω από 90 κέδρους και πέρα­σε ζωντα­νός την τρι­κυ­μία 90 Αύγου­στων, που ζει στην ευγνω­μο­σύ­νη τους αγρό­τη, στα μετάλ­λια του αθλη­τή, στην αξιο­πρέ­πεια των για­τρών και στο χαμό­γε­λο των παι­διών μας.
(ΣΣ |> caguairán είναι ένα δέντρο της Κού­βας, που παρά­γει ένα συμπα­γές και εξαι­ρε­τι­κής σκλη­ρό­τη­τας ανθε­κτι­κό ξύλο –το λένε και Quiebra Hacha = Τσε­κού­ρι για την αντο­χή του).

Σήμε­ρα ο Comandante en Jefe ανα­παύ­ε­ται στο λιτό μνη­μείο του και οι επί­γο­νοί βρί­σκο­νται μπρο­στά στις νέες επα­να­στα­τι­κές και αντε­πα­να­στα­τι­κές προ­κλή­σεις της επο­χής.
Δε θα ξανα­στα­θού­με σε ζητή­μα­τα που ήδη ανα­φέ­ρα­με αυτές τις μέρες, προ­κει­μέ­νου να στη­ρι­χτεί το ψευ­δε­πί­γρα­φο αφή­γη­μα των υπο­τι­θέ­με­νων «δια­δη­λώ­σε­ων για τη δημο­κρα­τία στην Κού­βα», για­τί –όσοι θέλουν να δουν, τι πραγ­μα­τι­κά συμ­βαί­νει τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες στο νησί της επα­νά­στα­σης είναι προ­φα­νές (τόσο σε ότι αφο­ρά τα γεγο­νό­τα, όσο και –κυρί­ως την ουσία τους)
Το ότι οι «χιλιά­δεςδεκά­δες χιλιά­δες δια­δη­λω­τές» των αστι­κών ΜΜΕ απο­δεί­χθη­καν μερι­κές 10άδες –άντε 100άδες προ­βο­κά­το­ρες που πήραν την απά­ντη­ση που τους έπρε­πε από τον Κου­βα­νι­κό λαό, έχει τη σημα­σία του, αλλά δεν είναι το κύριο.

Ούτε και οι λεπτο­μέ­ρειες που έβγα­λε στον αέρα ο «μάγος» των ΜΚΔ Julian Macias Tovar, για τον αργε­ντι­νό Agus Antonelli –πρά­κτο­ρrα της CIA …think tank Freedom Foundation, «Centre for International Private Enterprise» (με έδρα ΗΠΑ) τα πλο­κά­μια του National Endowment for Democracy-NED), «βιτρί­να» για επι­χει­ρή­σεις της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ, του Αμε­ρι­κά­νι­κου ΥπΕξ και της CIA.
Έτσι κι αλλιώς οι Playas Girón μένουν εσα­εί ένθεν και ένθεν, ορό­ση­μο μάχης για το σοσια­λι­σμό για τους Κου­βα­νούς και «πάντα στο πρό­γραμ­μα» για αμε­ρι­κα­νούς και CIA.1er Congreso PCC que fue como otra Revolución Fidel habló del significado del Congreso para la nación y para la consolidación del Partido62+ Χρό­νια από την επα­νά­στα­ση οι κινη­το­ποι­ή­σεις του λαού της Κού­βας απο­τε­λού­σαν ένα από τα πολ­λά σημεία συνά­ντη­σης των κινη­τή­ριων δυνά­με­ων ‑πολι­τι­κά και κοι­νω­νι­κά, της εφό­δου στους ουρα­νούς με την απλή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια σύσ­σω­μου του νησιού, όπου με την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των εκα­τομ­μυ­ρί­ων συμ­με­τε­χό­ντων ‑ανα­νε­ω­νό­ταν κάθε φορά η βαθειά πίστη στην επα­νά­στα­ση και ο όρκος τιμής «¡Hasta la victoria siempre! – ¡Patria o muerte! – ¡Socialismo o muerte! – ¡Venceremos!»
Το σύν­θη­μα από το 2019 είναι «¡Unidad, Compromiso y Victoria!» …Ενό­τη­τα – Δέσμευ­ση – Νίκη! (σσ. το «Compromiso» έχει και την έννοια του συμ­βι­βα­σμού –όπως λέμε «Compromesso Storico» του Berlinguer)La revolucion soy yo

¿Qué es Revolución?

Την Πρω­το­μα­γιά του 2000, ο Fidel στην κατά­με­στη (με ‑ως συνή­θως, πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο κόσμου) Plaza de la Revolución, χαι­ρε­τί­ζει ευχα­ρι­στώ­ντας (σσ. χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη φρά­ση “Nuestra gratitud” -«με ευγνω­μο­σύ­νη») «τους εργά­τες, τους σπου­δα­στές και όλο το λαό που πλημ­μυ­ρί­ζει αυτή την πλα­τεία» και καθο­ρί­ζο­ντας την ιστο­ρι­κή στιγ­μή ως «ημέ­ρες έντο­νου και υπερ­βα­τι­κού αγώ­να» βάζει μπρο­στά στο λαό της Κού­βας το ερώ­τη­μα «Τι είναι Επα­νά­στα­ση;» λέγο­ντας:

«Επα­νά­στα­ση είναι να έχεις την αίσθη­ση της ιστο­ρι­κής στιγ­μής, για να αλλά­ξεις τα πάντα, όλα όσα πρέ­πει, είναι η ισό­τη­τα και η πλή­ρης ελευ­θε­ρία με την οποία πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζου­με τον άνθρω­πο (και τους εαυ­τούς μας και τους άλλους), είναι η χει­ρα­φέ­τη­σή μας ώστε με όλες μας τις δυνά­μεις να αμφι­σβη­τού­με παντού τους ισχυ­ρούς κυρί­αρ­χους, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νοι με κάθε κόστος και πλη­ρώ­νο­ντας το τίμη­μα και τέτοιες είναι η σεμνό­τη­τα, η ανι­διο­τέ­λεια και η ανυ­στε­ρο­βου­λία ο αλτρου­τι­σμός και η αλλη­λεγ­γύη ο ηρω­ι­σμός… να μην προ­σποιεί­σαι παρα­βιά­ζο­ντας ηθι­κές αρχές, είναι βαθειά πεποί­θη­ση ότι δεν υπάρ­χει δύνα­μη στον κόσμο ικα­νή να συντρί­ψει τη δύνα­μη της αλή­θειας και των ιδεών.
Επα­νά­στα­ση είναι η ενό­τη­τα, είναι η ανε­ξαρ­τη­σία, είναι να αγω­νί­ζε­σαι για το όνει­ρό μας στην κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη στην Κού­βα και στον κόσμο όλο, είναι η βάση του πατριω­τι­σμού μας, του σοσια­λι­σμού μας και του διε­θνι­σμού μας
».

Mensaje de saludo del Partido Comunista de Cuba en el XXI Congreso del KKE Χαιρετιστήριο μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕΤο ΚΚΕ εκφρά­ζει όλα αυτά τα χρό­νια την αλλη­λεγ­γύη του στον αγω­νι­στή κου­βα­νι­κό λαό και στην Επα­νά­στα­σή του, ενά­ντια στις προ­κλή­σεις του ιμπε­ρια­λι­σμού, και ταυ­τό­χρο­να, στο πλαί­σιο του προ­λε­τα­ρια­κού διε­θνι­σμού, ανα­πτύσ­σει δημιουρ­γι­κό διά­λο­γο με το ΚΚ Κού­βας για τις κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κές αλλα­γές που προ­ω­θού­νται τα τελευ­ταία χρό­νια, εκφρά­ζει τον προ­βλη­μα­τι­σμό του για την εφαρ­μο­γή μέτρων που ενι­σχύ­ουν τις σχέ­σεις της αγο­ράς και αντι­κει­με­νι­κά ανοί­γουν το δρό­μο για το αδυ­νά­τι­σμα της σοσια­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας.
Ο προ­βλη­μα­τι­σμός αυτός παίρ­νει υπό­ψη του την αρνη­τι­κό­τα­τη εμπει­ρία ανά­λο­γων μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων που είχαν εφαρ­μο­στεί τις δεκα­ε­τί­ες του 1960 και του 1970 στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσια­λι­στι­κές χώρες, μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων οι οποί­ες συνέ­βα­λαν στις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές, όπως και την ισχυ­ρο­ποί­η­ση των καπι­τα­λι­στι­κών σχέ­σε­ων παρα­γω­γής στην Κίνα, που δημιουρ­γεί τερά­στιες κοι­νω­νι­κές ανισότητες.
🔺 Μήνυ­μα προς το ΚΚ Κού­βας για τα 61 χρό­νια της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης

W FidelCabalgando con Fidel

Λένε ότι στην Πλα­τεία της Επα­νά­στα­σης αυτές τις μέρες
είδαν να καλπάζουν
τον Καμί­λο και τον Μαρτί
και μπρο­στά από το καραβάνι,
αργά, χωρίς καβαλάρη
ένα άλο­γο για σένα.

Επι­στρέ­φουν οι ανοι­χτές πληγές
των ανδρών και των γυναι­κών, που
δεν θέλουν να σε αφή­σουν να φύγεις.
Σήμε­ρα η καρ­διά μας ξεριζώθηκε
κι ο λαός σου αν και τον πονάει
δεν θέλει να σε αποχαιρετήσει.

Άνδρα
όλοι όσοι σε ευγνω­μο­νούν σε συντροφεύουν
πόσο θα μας λεί­ψουν τα κατορ­θώ­μα­τά σου!
Ούτε ο ίδιος ο θάνα­τος δεν το πιστεύ­ει ότι σε κυρί­ευ­σε. Άνδρα
μάθα­με να σε θεω­ρού­με αιώνιο,
ακρι­βώς όπως τον Ολό­φι και τον Χριστό
δεν έμει­νε ούτε ένα μέρος χωρίς
ένα κερί αναμ­μέ­νο για σένα.

Σήμε­ρα δεν θέλω να σε λέω Κομαντάντε,
ούτε γενειο­φό­ρο αντάρ­τη, ούτε γίγαντα
όλα όσα δηλα­δή, ξέρω για σένα.
Σήμε­ρα θέλω να σου φωνά­ξω, πατέ­ρα μου,
μην αφή­νεις το χέρι μου,
ακό­μα δεν ξέρω να βαδί­ζω καλά χωρίς εσέ­να.

Το νησί της επα­νά­στα­σης θα ξεπε­ρά­σει και αυτή την «κακο­το­πιά», έτσι κι αλλιώς ο λαός δεν ξεχνά το θρυ­λι­κό «aqui no se rinde nadie» (carajo) -εδώ κανείς δεν παρα­δί­νε­ται, κανείς δεν κάνει βήμα πίσω ‚γαμώ­το! – του Camilo Cienfuegos (σσ. κατ’ άλλους του Juan Almeida Bosque) , τη φρά­ση που σφρά­γι­σε και επι­κύ­ρω­σε το ιδα­νι­κό και το να πετυ­χαί­νεις το αδύνατο.

Εκεί­νο που μετρά­ει περισ­σό­τε­ρο, το μόνο που μετρά­ει στην ουσία είναι το μετά, το αύριο το μεθαύ­ριο, η δύσβα­τη πορεία για τον σοσια­λι­σμό κομ­μου­νι­σμό: που αν δεν βασί­ζε­ται στην κοσμο­θε­ω­ρία μας, του μαρ­ξι­σμού — λενι­νι­σμού, στην επα­να­στα­τι­κή θεω­ρία χωρίς την οποία δεν υπάρ­χει επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα, οδη­γεί «μαθη­μα­τι­κά» στην απά­λει­ψη και εξα­φά­νι­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, τότε … «βρά­σε λάχανα».

Παρα­βί­α­ση των αρχών της σοσια­λι­στι­κής — κομ­μου­νι­στι­κής οικο­δό­μη­σης και χρη­σι­μο­ποί­η­ση καπι­τα­λι­στι­κών εργα­λεί­ων πλη­ρώ­νο­νται ακρι­βά, όπως έδει­ξε η καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και τις άλλες χώρες της σοσια­λι­στι­κής οικοδόμησης.
Και τότε οι συνέ­πειες θα είναι πολύ οδυ­νη­ρές, η ενσω­μά­τω­ση στο σύστη­μα θα τρέ­ξει με ταχύ­τα­τους ρυθ­μούς, και οι ιστο­ρι­κές ευθύ­νες είναι μεγάλες.

Και σ’ αυτό εξαι­ρέ­σεις δεν υπάρ­χουν. Ούτε για τη σοσια­λι­στι­κή Κούβα…

Πηγή-περισσότερα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο