Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Κούβα είναι και θα συνεχίσει να είναι ζωντανή σε πείσμα των εχθρών της

Της Karima Oliva Bello

Παρόλο που πολλοί έχουν ήδη προβλέψει την παρακμή της αυτοκρατορίας, οι Ηνωμένες Πολιτείς της Αμερικής συνεχίζουν να είναι ένα από τα πιο ισχυρά έθνη στον κόσμο από οικονομική και στρατιωτική άποψη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξοδέψει εκατομμυρία δολάρια για να επιτεθεί στην Κούβα με κάθε δυνατό τρόπο. Έχουν ασκήσει τρομοκρατία. Έχουν εκπαιδεύσει και καθοδηγήσει όλων των ειδών τους αντιπολιτευόμενους ηγέτες, από τις «κυρίες με τα λευκά» μέχρι πρώην μαρξιστές διανοούμενους, από κουτσομπόληδες youtubers μέχρι μέτριους καλλιτέχνες.

Επιχείρησαν να προκαλέσουν ασφυξία στην χώρα μας, να κόψουν την «σφραγίτιδα φλέβα» των οικονομικών μας ευκαιριών. Έχουν βομβαρδίσει την εθνική και διεθνή κοινή γνώμη σε καθημερινή βάση, με οπλοστάσιο influencers που εργάζονται με σκοπό να δυσφημίσουν τον σοσιαλισμό της Κούβας, να συκοφαντήσουν τους ηγέτες μας, να διαστρεβλώσουν την ιστορία μας, να μεγεθύνουν τα λάθη και τις αντιφάσεις, να καταστρέψουν την συναίνεση, να αποδυναμώσουν την συλλογική συνείδηση και να προκαλέσουν δυσαρέσκεια μέχρις εσχάτων.

Προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την χώρα χρησιμοποιώντας την δυσαρέσκεια των τομέων εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τον αποκλεισμό. Έχουν δημιουργήσει μια στρατιά από ψεύτικους λογαριασμούς, bots, τρολς, κανάλια ψευδών ειδήσεων και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Έχοντας αντιμετωπίσει όλα αυτά, η Κούβα είναι ζωντανή και θα συνεχίσει να είναι ζωντανή. Και αυτό είναι όμορφο. Πως είναι αυτό δυνατόν;

Επειδή δεν έχουμε ξεχάσει την ιστορία μας παρά της σύγχρονες προσπάθειες να σβηστεί η μνήμη του λαού. Γιατί είμαστε οργανωμένοι παρά την διεθνή νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στον συλλογικό αγώνα. Επειδή έχουμε ουσιαστικά δικαιώματα να υπερασπιστούμε παρά την βάναυση ανισότητα και βία που μαστίζουν την περιοχή μας, την τόσο έυθραυστη εξαιτίας τόσων χάρτινων δημοκρατιών.

Επειδή έχουμε σοσιαλισμό, μνήμη, αγάπη, θάρρος, ευφυία, επιστήμη, αποφασιστικότητα, όνειρα, πεποιθήσεις και ουτοπίες.

Εφημερίδα «Granma», 8/12/2021.

che guevara 008

Μετάβαση στο περιεχόμενο