Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Κούβα καταγγέλλει: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέα επέκταση του εμπάργκο ενάντια στον κουβανέζικο λαό

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας στις 16/1  καταγγέλλει την προσπάθεια των ΗΠΑ να επεκτείνουν το εμπάργκο με νέα μέτρα που στρέφονται εναντίον του λαού της Κούβας.

Ο νόμος Χελμς-Μπάρτον από το 1996 είναι ο νόμος που αναφέρει με λεπτομέρεια τις απαγορεύσεις και τα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ ακόμη και εναντίον τρίτων χωρών, επιχειρήσεων και απλών ανθρώπων που θέλουν να συνεργαστούν με την Κούβα  στο όνομα της προστασίας των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Το τμήμα ΙΙΙ του νόμου είναι απάνθρωπο στην σύλληψή του και στρέφεται ενάντια στον κάθε ένα κουβανό πολίτη ξεχωριστά.

Δίνει το δικαίωμα, με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ, σε κάθε αμερικανό πολίτη να μηνύσει κάθε κουβανό και ξένο πολίτη που στην Κούβα έχει σχέση με αμερικανική περιουσία που εθνικοποιήθηκε από την δεκαετία του 60.

Δίνει το δικαίωμα ακόμη και σε αυτούς που δεν ήταν καν αμερικανοί υπήκοοι εκείνη την εποχή, εννοώντας τους Αμερικανοκουβανούς φυγάδες, που δεν έχουν καμία απόδειξη ότι είχαν κάποια  περιουσία που εθνικοποιήθηκε εκείνη την εποχή. Αυτό το τμήμα θέλουν οι ΗΠΑ με δική τους πρόσφατη ανακοίνωσή τους να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο.

20181219_170212

“Για τον λαό μας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργείου, αν ισχύσει αυτός ο νόμος, όλοι οι Κουβανοί μπορούν να μηνυθούν στα αμερικανικά δικαστήρια, ιδιαίτερα της Φλόριντα, για την χρήση των σπιτιών που μένουν, τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά τους, τα ιατρεία που επισκέπτονται, όλους τους χώρους και τις συνοικίες που ζουν αλλά ακόμη και να διαπιστώσουν πως ο στόχος του νόμου είναι η παράνομη αρπαγή του πλούτου της Κούβας, της τεχνικής υποδομής, της αγροτικής γης, των βιομηχανιών, ορυχείων, ενεργειακών πόρων, όλης της επιστημονικής υποδομής, όλου του συστήματος παροχής υπηρεσιών στο λαό μας.”

“Η ιστορία έχει αποδείξει, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι η στρατιωτική, οικονομική και τρομοκρατική επιθετικότητα των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας άρχισε πριν τις εθνικοποιήσεις.

Είναι ακόμη γνωστό ότι όλες οι εθνικοποιήσεις ξένης περιουσίας προέβλεπαν και αποζημιώσεις που ενώ άλλες χώρες τις έχουν αποδεχτεί οι  ΗΠΑ δεν έχει δεχθεί ούτε καν να το συζητήσει”.

“Το υπουργείο Εξωτερικών, καταλήγει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνει πως η Κούβα είναι χώρα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, τονίζει δε, ότι ο νόμος Χελμς- Μπάρτον είναι παράνομος, μη εφαρμόσιμος και χωρίς καμία νομική αξία και επίδραση.

Ως εκ τούτου οποιαδήποτε απαίτηση βάσει αυτού του νόμου που στρέφεται ενάντια σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ανεξαρτήτως υπηκοότητας ή εθνικότητας είναι άκυρη.

Η κυβέρνηση της Κούβας διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει σε αυτή την καινούργια επίθεση”.

Δεν ησυχάζουν παρόλες τις συντριπτικές καταδίκες ενάντια στο εμπάργκο οι Αμερικάνοι. Θέλουν να γονατίσουν την Κούβα και τον σοσιαλισμό.

“Δεν μπορούν να μας συγχωρήσουν,  όπως έλεγε ο Φιντέλ, που χτίσαμε σοσιαλισμό μέσα στα μούτρα τους”.

Εδώ δεν υπάρχουν διλήμματα. Είναι υποχρέωση των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να καταδικάσουν τον απάνθρωπο Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και να υπερασπιστούν την Κουβανέζικη Επανάσταση.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία