Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Κούβα μεταξύ των κρατών που ηγούνται παγκοσμίως του εμβολιασμού κατά του COVID-19

Κούβα μεταξύ των κρατών που ηγούνται παγκοσμίως του εμβολιασμού κατά του COVID 19 3
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Minsap (σσ. Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας), μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, ήταν διαθέσιμες 20.298.170 δόσεις κουβανικών εμβολίων που είχαν εγκριθεί από την εθνική ρυθμιστική αρχή.
Ο Σεπτέμβριος ήταν αποφασιστικός μήνας του γενικού μαζικού εμβολιασμού κατά του Covid-19 στο νησί, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της περιόδου να έχει χορηγηθεί η πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση στους περισσότερους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά την επιταχυνόμενη πρόοδο της ανοσοποίησης, η Δρ Ileana Morales Suárez, διευθύντρια της Ciencia e Innovación (Επιστήμης & Καινοτομίας) του Minsap, κατά την εμφάνισή της στην τακτική συνάντηση, τόνισε ότι, μέχρι 26- Σεπ, πάνω από το 80% του κουβανικού πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση από τα εθνικά εμβόλια.
Αυτά τα ποσοστά τοποθετούν την Κούβα μεταξύ των επικεφαλής κρατών του εμβολιασμού σ’ όλον τον κόσμο, υπογράμμισε η ειδικός του Minsap, που τόνισε επίσης ότι το νησί είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική όσον αφορά τα ποσοστά ανοσοποίησης και σηματοδοτεί το παγκόσμιο προβάδισμα στην ταχύτητα του εμβολιασμού με περισσότερες από 200.000 ημερήσιες δόσεις να χορηγούνται κατά μέσο όρο.

Πώς καταφέραμε, εν μέσω ενός πολύπλοκου πλαισίου, να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα; Η Δρ Ileana είπε ότι κάθε επίτευγμα ήταν δυνατό χάρη σε μια συντονισμένη, συλλογική και οργανωμένη στρατηγική εμβολιασμού, η οποία είχε ως βασικά χαρακτηριστικά την πλήρη κάλυψη –χωρίς εξαιρέσεις, σε όλο το νησί, με εμβόλια δικής μας παραγωγής, με κεντρική οργάνωση κατά στάδια και σημείο αναφοράς τον καθολικό, κλιμακωτό και εντεινόμενο εμβολιασμό.

«Αυτό στάθηκε δυνατό -ως χάραξη στρατηγικής, πρώτα απ’ όλα, λόγω της ύπαρξης και των δυνατοτήτων ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας και μιας δικής μας βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας, με βάση το κουβανικό οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο για την ανάπτυξη εμβολίων», δήλωσε η ειδική του Minsap.
Η Morales Suárez επεσήμανε επίσης ότι η κλιμάκωση ήταν απαραίτητη και καθοριστική για την πρόοδο που σημειώθηκε. Λαμβάνοντας υπόψη τις κανονιστικές διατάξεις και τις συνήθειες του λαού, στην Κούβα τα στάδια των δοκιμών, οι μελέτες παρέμβασης, η παρέμβαση στην υγεία και, τέλος, ο μαζικός εμβολιασμός κλιμακώθηκαν, αφού «η παρέμβαση ήταν σε μαζική κλίμακα, τα υποψήφια εμβόλια κάλυψαν προδιαγραφές και απαιτήσεις και η ρυθμιστική αρχή χορήγησε εξουσιοδότηση χρήσης έκτακτης ανάγκης».

Τόνισε ότι η ταχύτητα και η οργάνωση των διαδικασιών, κυρίως από την έναρξη της υγειονομικής παρέμβασης τον Μάιο, έδωσε την απαιτούμενη μεθοδευμένη κλιμάκωση ώστε μέχρι τις 26-Σεπ να μιλάμε για ~9.000.000 εμβολιασμούς, με το 80,9% να έχουν λάβει μία δόση, ενώ ~5.000.000 (44,9%) έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα και έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις συνολικά.
Ειδικά η περιοχή της Αβάνας πρόκειται να ανοσοποιήσει, τις επόμενες ημέρες, όλους τους εμβολιασμένους …στην πρωτεύουσα περισσότεροι από το 90% του συνολικού πληθυσμού έχουν κάνει την πρώτη δόση και πάνω από το 70% την τρίτη.

Κούβα μεταξύ των κρατών που ηγούνται παγκοσμίως του εμβολιασμού κατά του COVID 19 2

Η χρήση στα παιδιά

Η CECMED (Autoridad Reguladora de Medicamentos, Equipos y Dispositivos Médicos de la República de Cuba -Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων, Εξοπλισμού & Ιατρικών Συσκευών της Κούβας), επιφορτισμένη με την προώθηση και την προστασία της δημόσιας υγείας, μέσω ενός δημόσιου και καθολικού συστήματος ικανού να εγγυάται έγκαιρη πρόσβαση αποκλειστικά σε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και σωστή πληροφόρηση για ορθολογική χρήση, εγκρίνει πλέον την έναρξη κλινικών δοκιμών σε παιδιά υπό ανάρρωση

Η μεταπτυχιακή Olga Lidia Jacobo Casanueva, διευθύντρια του της CECMED, ανακοίνωσε, με ομιλία της στην τηλεόραση, την εξουσιοδότηση από το ίδρυμα να ξεκινήσει την κλινική δοκιμή με το εμβόλιο Soberana Plus, του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay (IFV), σε παιδιά.
«Είναι καλά νέα για την κουβανέζικη οικογένεια, καθώς τα κορίτσια και τα αγόρια εμβολιάζονται με τον καθιερωμένο τρόπο, αλλά και εκείνοι οι ανήλικοι που έχουν ήδη υποφέρει από τη νόσο θα έχουν επίσης την ευκαιρία να λάβουν την αναμνηστική τους δόση», δήλωσε η ειδικός.
Από την άποψη αυτή, εξήγησε ότι ~530 παιδιά από τις επαρχίες της Αβάνας και του Σιενφουέγκος αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτό το τεστ.

«Θέλουμε να μεταδώσουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις οικογένειες. Αυτά τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν το σχολείο, επειδή έχοντας υποστεί την ασθένεια τους αφήνει κάποια προστασία που τους βοηθά, αν και ολόκληρη η βιοτεχνολογική βιομηχανία εργάζεται για να κάνει μελέτες σε σχέση με τις αναμνηστικές δόσεις, ένα σημαντικό στοιχείο ενόψει νέων παραλλαγών του ιού», διευκρίνισε.
Η Casanueva εξήγησε ότι στην έγκριση του ετερόλογου σχήματος δύο δόσεων Soberana 02 + μία δόση Soberana Plus, στα παιδιά, ήταν πολύ αυστηρές οι προδιαγραφές και απαιτήσεις από επιστημονική και κανονιστική άποψη, όμως η Κούβα έχει μεγάλη συσσωρευόμενη εμπειρία σε σχέση με τους εμβολιασμούς στην παιδική ηλικία.
Όσον αφορά την αυστηρότητα της διαδικασίας, η διευθύντρια της Cecmed εξέφρασε ότι όλα βασίζονται στα επιστημονικά στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί στη ρυθμιστική αρχή, τα οποία έχουν ελεγχθεί διεξοδικά, τόσο στις πιστοποιημένες μονάδες όσο και στις τοποθεσίες όπου αναπτύχθηκαν. τα δοκίμια.

Η Olga Lidia Jacobo είπε για το εμβόλιο Soberana Plus ότι «είναι πολύ ευεργετικό για τα άτομα που αναρρώνουν, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι, όταν έχουν περάσει τη νόσο, τα αντισώματα δεν είναι τόσο αυξημέναί, ενώ λαμβάνοντας μια δόση Soberana Plus, πάνω από 80% των ατόμων ανέπτυξαν σημαντική βελτίωση προστασίας».
Σχετικά με τις υπόλοιπες κλινικές δοκιμές που διεξάγονται και τα νέα αιτήματα έγκρισης, η ειδική στο θέμα διευκρίνισε τι αναμένονται τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης σε παιδικό πληθυσμό με το εμβόλιο Abdala στο Camagüey, το οποίο βρίσκεται ήδη σε στάδιο επεξεργασίας των δειγμάτων, των οποίων τα αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά και θα επιτρέψουν στην Κούβα να έχει δύο εμβόλια για τον παιδικό της πληθυσμό.

Η ανταπόκριση του Soberana 02 στα παιδιά είναι “θεαματική”

Ο Δρ Vicente Vérez Bencomo, διευθυντής του IFV, δήλωσε, αναφερόμενος στη χρήση των κυρίαρχων εμβολίων στον παιδιατρικό πληθυσμό, ότι «σχεδιάσαμε ένα εμβόλιο για παιδιά βασισμένο σε μια γνωστή και ασφαλή πλατφόρμα που έδειξε ότι λειτούργησε πολύ καλά, που προσπαθήσαμε να το επεκτείνουμε σε ενήλικες, αλλά για παιδιά είναι έτσι κι αλλιώς εγγυημένο».
Όσον αφορά τη διαδικασία στις μικρές ηλικίες, ο Vérez Bencomo επεσήμανε ότι, με τη δεύτερη δόση Soberana 02, υπάρχει ανταπόκριση σε όλα τα παιδιά από τριών έως 11 ετών και σε περισσότερο από το 90% των εφήβων, όταν στους ενήλικες είναι αποτελεσματικό στο 75%, ενώ με το Τρίτη (δόση) η ενισχύεται με «εντυπωσιακό τρόπο», αφού στην περίπτωση παιδιών από 3 έως 11 ετών, το 90% φτάνει το 80% της ανοσοποίησης.

«Η διαδικασία του παιδικού εμβολιασμού μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας όταν βλέπουμε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ανοσοποιημένα με ελάχιστα έως καθόλου ανεπιθύμητα συμβάντα, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της πανεθνικής κάλυψης για να ξεμπερδεύουμε με τον ιό», τόνισε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των εκπαιδευτικών κέντρων, σε σχέση με τον εμβολιασμό, σχολίασε ότι θα είναι μια συναινετική, περίπλοκη διαδικασία, συντονισμένη μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Παιδείας με συνεχείς ελέγχους και προσαρμογές, τονίζοντας ότι σε καμία χώρα που έχει ανοίξει τα σχολεία της, τα παιδιά δεν εμβολιάζονται υποχρεωτικά.

Ομοίως, ο Vérez Bencomo επεσήμανε ότι «είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε –γίνεται ήδη, μια σημαντική προσπάθεια ώστε όλα τα επιστημονικά αποτελέσματα που επιτύχαμε εδώ να αποτιμηθούν σε διεθνή κλίμακα».

Γιατί να εμβολιαστεί ο αναρρωνύων;

Σε περίπτωση τροποποίησης μετάλλαξης του ιού, ακόμη και αυτό που ήδη ασθένησε εκτίθεται σε μια πιθανή επανεμφάνιση, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε με Ιταλούς ειδικούς. Ως εκ τούτου, ο Vérez Bencomo εξήγησε ότι, μόλις χορηγηθεί το Soberana Plus, αυξάνεται η ικανότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής Delta, όπου από τους αναρρώσαντες ανταποκρίνονται καλύτερα ή χειρότερα ανάλογα με τον αν την πέρασαν περισσότερο ή λιγότερο ήπια (ή ασυμπτωματικά).
Στο Soberana 01, έχει αναπτυχθεί ως μια πιθανή εναλλακτική ενίσχυση το Plus, που ταιριάζει καλύτερα σε όσους έχουν χαμηλότερη ανοσία.

Ο Eulogio Pimentel Vázquez, αντιπρόεδρος της BioCubaFarma, δήλωσε ότι, κατά μέσο όρο, για την παραγωγή μιας δόσης εμβολίου, χρειάζονται 10.000 διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες, λόγω της εξειδίκευσής τους, προέρχονται συνήθως από περίπου 300 κατασκευαστές που βρίσκονται κατά μέσο όρο σε 30 χώρες.
Τόνισε ότι η βιομηχανική διαχείριση είναι πολύ περίπλοκη, ακόμη και για πιο ανεπτυγμένα κράτη, και χαρακτηρίζεται επίσης από την «κατάσταση πολιορκία» σε όλες τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί.

«Αλλά εδώ στην Κούβαέχουν γνώση οι φύλακες” η χορήγηση των δόσεων εμβολιασμού και ό,τι άλλο χρειαστεί θα το πετύχουμε καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που έχει να κάνει με τον κεντρικό σχεδιασμό σε σχέση με το δικαίωμα στη Δημόσια Υγεία», κατέληξε.

Σε ότι μας αφορά –όπως είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στην Αθήνα,
Όλοι μας εδώ στην Ελλάδα είμαστε Κουβανοί !
Η Κούβα έχει την αμέριστη αλληλεγγύη μας !
¡Hasta la victoria siempre !

Πηγή – Περισσότερα