Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα παρέχει δωρεάν προληπτικό χάπι κατά του AIDS-HIV

Η Κού­βα ξεκί­νη­σε την δωρε­άν χορή­γη­ση τoυ φάρ­μα­κου PrEP (PrEP) για την πρό­λη­ψη της λοί­μω­ξης HIV, σε υγιείς ανθρώ­πους, ένα πρό­γραμ­μα που δοκι­μά­ζε­ται αυτή τη στιγ­μή, είδη­ση που δημο­σιεύ­ε­ται στην Granma στις 3–4.

Τα χάπια που μειώ­νουν κατά 90% την πιθα­νό­τη­τα από­κτη­σης του ιού, χορη­γή­θη­καν από τις 6 Μαρ­τί­ου σε 28 άτο­μα “με επι­κίν­δυ­νη συμπε­ρι­φο­ρά και επο­μέ­νως με περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να προ­σβλη­θούν από τη νόσο”, δήλω­σε ο Niura Perez υπεύ­θυ­νος του προγράμματος.

Οι δοκι­μές γίνο­νται σε συνερ­γα­σία με την Πανα­με­ρι­κα­νι­κή Οργά­νω­ση Υγεί­ας (PAHO) και απο­φα­σί­στη­κε να ξεκι­νή­σει το πρό­γραμ­μα από τον Δήμο Cardenas στην επαρ­χία Matanzas (δυτι­κά), μια περιο­χή με “ταχεία αύξη­ση του πλη­θυ­σμού”, όπου ζουν 234 άνθρω­ποι με HIV και κάθε χρό­νο κατα­γρά­φο­νται περί­που 30 νέες περιπτώσεις.

Αυτή η θερα­πεία είναι σχε­τι­κά νέα στην Αμε­ρι­κή, όπου μέχρι το 2018, σύμ­φω­να με την PAHO, μόνο οι Μπα­χά­μες, τα Μπαρ­μπά­ντος, η Βρα­ζι­λία, ο Κανα­δάς και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες το διέ­θε­ταν στα πλαί­σια προ­γραμ­μά­των της δημό­σιας Υγείας.

“Το PrEP συμπλη­ρώ­νει τις προ­σπά­θειες ετών για την πρό­λη­ψη της λοί­μω­ξης στην Κού­βα”, δήλω­σε ο Περέζ, ο οποί­ος επέ­μει­νε ότι παρά τη επι­τυ­χία της προ­λη­πτι­κής δια­δι­κα­σί­ας, συνι­στά­ται η συνε­πής χρή­ση προ­φυ­λα­κτι­κών ως “ασφα­λέ­στε­ρη μέθο­δος” για την απο­φυ­γή της εξά­πλω­σης σεξουα­λι­κά μετα­δι­δό­με­νων ασθενειών.

«Θεω­ρού­με (το PrEP) συν­δυα­σμέ­νη θερα­πεία με τον τελι­κό στό­χο της μετα­βο­λής των συμπε­ρι­φο­ρών κιν­δύ­νου”, δήλω­σε ο ειδικός.
Το PrEP περι­λαμ­βά­νει καθη­με­ρι­νή χορή­γη­ση αντι­ρε­τροϊ­κών φαρ­μά­κων αρνη­τι­κών για τον ιό HIV σε ανθρώ­πους υψη­λού κιν­δύ­νου εμφά­νι­σης του ιού.

Μέχρι στιγ­μής, η προ­λη­πτι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή θερα­πεία που συνι­στά­ται στην Κού­βα είναι το Truvada, ένας συν­δυα­σμός φαρμάκων.
Το 1985, τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά την ανα­κά­λυ­ψή του ιού, εντο­πί­στη­κε στην Κού­βα η πρώ­τη περί­πτω­ση HIV / AIDS σε έναν Κου­βα­νό που ήταν για δύο χρό­νια στη Μοζαμ­βί­κη της Αφρικής.
Από τότε έχουν δια­γνω­σθεί περισ­σό­τε­ροι από 28.000 άνθρω­ποι με τον ιό.

Στην αρχή της επι­δη­μί­ας στο νησί, οι άρρω­στοι κρα­τή­θη­καν σε εγκα­τα­στά­σεις μακριά από τις πόλεις όπου τους προ­σφέρ­θη­κε θερα­πεία και απο­μό­νω­ση για την πρό­λη­ψη της εξά­πλω­σης της νόσου.

Σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, στην Κού­βα ζουν περί­που 23.283 άτο­μα με HIV, με ποσο­στό θνη­σι­μό­τη­τας 17%.
Το 83% αυτών των μολυ­σμέ­νων Κου­βα­νών που είναι επι­λέ­ξι­μοι για αντι­ρε­τροϊ­κή θερα­πεία λαμ­βά­νουν δωρε­άν τα φάρ­μα­κά τους, σύμ­φω­να με τις επί­ση­μες πηγές.

Στο νησί προ­σφέ­ρε­ται στους ασθε­νείς ένας συν­δυα­σμός πέντε φαρ­μά­κων ARV που παρά­γο­νται στην εγχώ­ρια αγο­ρά σε συν­δυα­σμό με άλλα εισα­γό­με­να, πιστο­ποι­η­μέ­να από την Παγκό­σμια Οργά­νω­ση Υγείας.

Οι επι­στή­μο­νες δοκί­μα­σαν στην Κού­βα ήδη από το 2017 το εμβό­λιο TERAVAC-HIV, το οποίο ανα­πτύ­χθη­κε στο Κέντρο Γενε­τι­κής Μηχα­νι­κής και Βιο­τε­χνο­λο­γί­ας στην Αβά­να και σχε­διά­στη­κε για να μειώ­σει το ιικό φορ­τίο σε ασθε­νείς με HIV και να βελ­τιώ­σει την ποιό­τη­τα ζωής των ασθενών.

Το σύστη­μα Υγεί­ας της Κού­βας που παρου­σιά­ζει επι­τυ­χί­ες σε όλους τους τομείς, βρί­σκο­ντας και δοκι­μά­ζο­ντας διαρ­κώς και­νούρ­γιες θερα­πεί­ες και φάρ­μα­κα για τους ανθρώ­πους της, κατέ­χει μια από τις πρώ­τες θέσεις στον κόσμο.

Τα φάρ­μα­κα και οι θερα­πεί­ες είναι φυσι­κά δωρε­άν στην Κού­βα και στο­χεύ­ουν και στην θερα­πεία αλλά πρω­τί­στως στην πρό­λη­ψη των επι­κίν­δυ­νων και θανα­τη­φό­ρων ασθενειών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο