Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Κούβα πρώτη χώρα στον κόσμο σε διεθνιστική αλληλεγγύη

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Σε έναν άδικο κόσμο που μαστίζεται από πάρα πολλά προβλήματα, η Κούβα που δίνει τη μάχη για τις δικές της ανάγκες σε ένα καθεστώς εξοντωτικού αποκλεισμού, με επιμονή και αποφασιστικότητα βοηθά άλλες φτωχές χώρες σε όλο τον κόσμο, σπεύδει να προσφέρει τη βοήθειά της εκεί που οι δυστυχείς την έχουν ανάγκη. Στα θύματα των τυφώνων και των σεισμών, στους αναλφάβητους, στους άμαχους θύματα των πολέμων. Έχει την τόλμη να αμφισβητεί τους «ισχυρούς» του κόσμου και το δικαίωμα να υπερηφανεύεται για την Κουβανική Αλληλεγγύη που είναι παράδειγμα για όλους τους άλλους τους λαούς.

Το 6,6% (!) του προϋπολογισμού της Κούβας πηγαίνει σε διεθνιστική βοήθεια των άλλων λαών.

Η Κούβα, μόνη της, αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της φαρμακευτικής βοήθειας στον κόσμο.

Η Κούβα διαθέτει περισσότερους γιατρούς σε αποστολές αλληλεγγύης από ότι το σύνολο των “πλούσιων” χωρών.

Η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο και όχι κάποια άλλη πλούσια του Δυτικού κόσμου στην βοήθεια αναπτυξιακών έργων σε χώρες του τρίτου κόσμου. Εχει διαθέσει σε 108 χώρες μεταξύ 1999 και 2015 γύρω στα 71,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κούβα διαθέτει το 6,6% του συνολικού προϋπολογισμού της για αναπτυξιακούς στόχους στις χώρες του τρίτου κόσμου ενώ η ΕΕ το 0,4% και οι ΗΠΑ μόνο το 0,17%, πολύ μακριά από τον στόχο του 0,7% που ζητάει ο ΟΗΕ.

31% από όλη την ιατρική βοήθεια του ΟΗΕ προέρχεται από την Κούβα. 5 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί από τους Κουβανούς μέσα σε 15 χρόνια.

Οι αριθμοί είναι τουλάχιστον εντυπωσιακοί.

Μεταξύ 1999 και 2015 1,4 δισεκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις, 10 εκατομμύρια εγχειρήσεις, 2,7 εκατομμύρια τοκετούς, 2,8 οφθαλμολογικές εγχειρήσεις.

5,8 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν εκ των οποίων 3 εκατομμύρια στην Λ. Αμερική, 2,8 εκατομμύρια στην Αφρική και 60.000 σε άλλες χώρες. 74.000 φοιτητές του εξωτερικού μεταξύ των άλλων και Αμερικάνοι από τις ΗΠΑ σπούδασαν δωρεάν στην Κούβα. Σε μόνιμη βάση 50.000 υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται σε αποστολές αλληλεγγύης.

Συμπεριλαμβανομένου και του 2016 έμαθαν ανάγνωση και γραφή από Κουβανούς δασκάλους 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε 30 ισπανόφωνες χώρες.


Αυτά τα στοιχεία και πολλά ακόμη περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Χένρι Μοράλες διδάκτορα οικονομίας από την Γουατεμάλα που υπολόγισε την βοήθεια σε χρήματα. Ο τίτλος του βιβλίου είναι “ Η αρωγή της Κούβας στην ανάπτυξη του κόσμου. Πως οικοδομείται η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών” Τα στοιχεία αυτά αν γινόταν ευρύτερα γνωστά στον κόσμο και δεν τα αποσιωπούσε παγκόσμιος Τύπος και τα ΜΜΕ θα άλλαζαν την ψευδή εικόνα που σήμερα επικρατεί για την Κούβα λόγω της πολύπλευρης επίθεσης και μαύρης προπαγάνδας που δέχεται από τον ιμπεριαλισμό.

Οι Κουβανοί δεν μετράνε την βοήθεια με χρήματα παρόλο το εμπάργκο και τους αποκλεισμούς. Πηγαίνουν εκεί που υπάρχει ανάγκη χωρίς καμιά ιδιοτέλεια όπως τους έμαθε η ιδεολογία του σοσιαλισμού.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία