Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η κρίση ζωντάνεψε την street art της Αθήνας

Στην εξαιρετική άνθηση που σημείωσε η τέχνη του δρόμου στην ελληνική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται ανταπόκριση του ειδησεογραφικού δικτύου n-tv. Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του (n-tv.de), η σοβαρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα πλήττει αισθητά και την Αθήνα. Ωστόσο παρά τη δυσχερή κατάσταση -ή ειδικά εξαιτίας αυτής- η αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή ανακαλύπτει τον εαυτό της εκ νέου. Κατά κύριο λόγο ανθεί η street art».

«”Κάθε πρόσοψη εγκαταλειμμένου κτηρίου είναι για εμάς ένας καμβάς”, λέει ο Cacao Rocks. Αυτός έχει αφήσει τα ίχνη του σε πολλούς τοίχους – είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες γκραφίτι στην Αθήνα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μόνος. Η οικονομική και εν συνεχεία η προσφυγική κρίση έκαναν την ελληνική πρωτεύουσα να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης της διεθνούς street art σκηνής, λέει. Το κέντρο της πόλης με όλα τα άδεια μαγαζιά και τις πολυκατοικίες αλλά και τα χαμηλά ενοίκια προσέλκυσε καλλιτέχνες και τους έδωσε χώρο να πειραματιστούν», γράφει το δημοσίευμα.

Το n-tv σημειώνει ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης τα γκραφίτι έγιναν μέσο έκφρασης «της εξαθλίωσης, της απογοήτευσης και της οργής των Ελλήνων, τις οποίες μετέφεραν μέσω των ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Καλλιτέχνες του δρόμου όπως οι iNO, Lotek, Cacao Rocks και WD, έγιναν έτσι επώνυμοι και αξιοποιούν το γεγονός ότι έχουν γίνει γνωστοί προκειμένου να εικονογραφήσουν την καθημερινότητα της σημερινής Ελλάδας. Στο μεταξύ τα έργα τους έχουν γίνει πιο πολύχρωμα και φουτουριστικά», παρατηρεί το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι η αθηναϊκή street art τραβά πλέον και το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα.

Πηγή: Deutsche Welle