Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυβέρνηση ακύρωσε τις σχολικές εκδρομές χωρίς πρόβλεψη για επιστροφή των χρημάτων

Αναστάτωση στα σχολεία και στην τσέπη των γονιών έχει προκαλέσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό έως τις 13 Μάρτη, χωρίς να προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων που έχουν προπληρώσει οι οικογένειες για τις εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 28 Φλεβάρη, προβλέπει: «Την προσωρινή αναστολή όλων των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών εκτός Ελλάδος από την 28.02.2020 και έως και την 13.03.2020, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση των επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξωτερικό και για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Συνήθως στα συμβόλαια που συνάπτονται μεταξύ των σχολείων και των τουριστικών πρακτορείων για τις εκδρομές, υπάρχουν προβλέψεις για το ποιον βαρύνει το κόστος σε περίπτωση αναβολής της εκδρομής, εάν η αναβολή γίνεται με υπαιτιότητα του τουριστικού γραφείου ή του σχολείου-«πελάτη». Σπανιότατα υπάρχει πρόβλεψη για αναβολή λόγω μιας έκτακτης κατάστασης, όπως αυτή που έχει προκύψει με τον κορονοϊό στην Ευρώπη, όπου είναι και οι περισσότεροι προορισμοί των σχολείων όταν πρόκειται για εκδρομές εξωτερικού. Οι αεροπορικές εταιρείες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κάνουν διευκολύνσεις στις ακυρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ και τα συμβόλαια που υπογράφουν τα πρακτορεία με τα ξενοδοχεία του εξωτερικού, για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές, είναι συνήθως έτσι φτιαγμένα ώστε να εξασφαλίζουν τους μεγαλοξενοδόχους σε περιπτώσεις ακυρώσεων. Αναδεικνύονται έτσι για ακόμα μια φορά τα αδιέξοδα και τα βάρη που φέρνει το σύστημα των εκδρομών στους γονείς, όσο αυτές δεν γίνονται με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Σε σχολεία, που είχαν προγραμματίσει εκδρομές στο εξωτερικό μέσα σε αυτό το διάστημα, δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση που βαραίνει κυρίως τις πλάτες των γονιών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το 5ο Γυμνάσιο Νίκαιας, όπου είχε προγραμματιστεί σχολική εκδρομή για τις Βρυξέλλες, οι γονείς είχαν πληρώσει ολόκληρο το ποσό των 400 ευρώ για κάθε παιδί και δεν μπορούν να πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που κατέβαλαν. Στην «ίδια μοίρα» βρίσκονται και οι γονείς στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, που είχε προγραμματίσει εκδρομή για Γερμανία και Βέλγιο, κόστους 580 ευρώ και ακυρώθηκε, χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ πίσω. Αντίστοιχα, στο Γυμνάσιο Διαβατών, σε μια από τις εργατογειτονιές της Θεσσαλονίκης, έχει προγραμματιστεί εκδρομή (οδικώς) για Βελιγράδι, Βουδαπέστη και Βιέννη στα τέλη Μάρτη και οι γονείς έχουν πληρώσει ήδη στο μεγαλύτερο ποσοστό τους το κόστος, που είναι 280 ευρώ για το κάθε παιδί. Όμως με βάση το συμφωνητικό που έχουν υπογράψει με το τουριστικό πρακτορείο σε περίπτωση αναβολής ή ακύρωσης λόγω ανωτέρας βίας όπως τώρα, θα πάρουν πίσω μόνο την προκαταβολή που είναι όλα κι όλα 30 ευρώ.

Είναι προφανές ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα και να μεριμνήσει με εγκύκλιο για την πλήρη αποζημίωση από το κράτος για τις προκαταβολές των εκδρομών οι οποίες ακυρώνονται. Αυτό είναι και το αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που παράλληλα ζητά να εξασφαλίζεται γονική άδεια για τους γονείς στις περιπτώσεις που κλείνουν σχολεία καθώς και να παρθούν στοιχειώδη μέτρα πρόληψης στα σχολεία (καθαριότητα, αντισηπτικά κ.λπ.).

Μετάβαση στο περιεχόμενο