Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η κυβέρνηση διακόπτει τα σχολικά γεύματα για 185.000 μαθητές!

Στο μεγάλο ζήτημα της διακοπής του προγράμματος σχολικών γευμάτων αναφέρεται με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». Όπως ενημερώνει, οι 1.227 σχολικές μονάδες (185.000 μαθητές), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενημερώθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά στις 26/2 πως από τη Δευτέρα 1 Μάρτη σταματά η διανομή των γευμάτων στους μαθητές.

Η διακοπή της χορήγησης των σχολικών γευμάτων αιτιολογείται από την καθυστέρηση της έγκρισης της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να κινηθούν έγκαιρα  οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

«Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη» σημειώνει η ΑΣΕ και προσθέτει πως «σε μια περίοδο που η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει, με την πανδημία που εξελίσσεται να επιταχύνει τη φτώχεια και την ανέχεια, με χιλιάδες νοικοκυριά να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν λόγω ανεργίας, με εργαζόμενους σε αναστολή της εργασίας τους που να ζουν με ψευτοεπιδόματα, η κυβέρνηση προβάλλοντας το σκληρό ταξικό της πρόσωπο για άλλη μια φορά απέδειξε ποιες είναι οι προτεραιότητές της, δείχνει πού καθυστερεί και πού όχι. Από τη μια, μπουκώνει τόσο καιρό με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες με “fast track” διαδικασίες και από την άλλη αδιαφορεί για τα παιδιά του λαού, βλέποντας την οποιαδήποτε παροχή ανακούφισης ως κόστος.

Μετά τα τάμπλετ που ακόμα περιμένουμε (δεν ήρθαν ποτέ!!!) και το 25% των μαθητών να μην έχει καμία πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, “κόβοντας” ένα πρόγραμμα που το εκπαιδευτικό κίνημα είχε καταφέρει με αγώνες να αποσπάσει».

Η ΑΣΕ σχολιάζει επίσης πως «αυτό που “μάρανε” το υπουργείο Παιδείας είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η μόνη έγνοια για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είναι να περάσουν μέσα στην αναμπουμπούλα της πανδημίας κάθε λογής αντιεκπαιδευτικό μέτρο και την ίδια στιγμή, με κυνισμό, αδιαφορούν για την υγεία και τη σίτιση των μαθητών».

Καταλήγοντας η ΑΣΕ τονίζει πως «για την υγεία και την αξιοπρέπεια των μαθητών μας δεν κάνουμε εκπτώσεις» και ζητά «εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα».

Να πάρει μέτρα το υπουργείο Παιδείας να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού το μέτρο των σχολικών γευμάτων.

ΠΑΜΕ: Να μη μείνει νηστικός ούτε ένας μαθητής

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Σήμερα το υπουργείο Παιδείας έκοψε το φαγητό σε 185.000 παιδάκια. Το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων σε πάνω από 1.200 σχολεία διακόπηκε με την αστεία δικαιολογία ότι καθυστερεί η έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι όταν η κυβέρνηση θέλει να ταΐσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ικανότατη και ταχύτατη, αλλά όταν πρόκειται -έστω ως ημίμετρο- για παροχή ανακούφισης ακόμη και φτωχών μικρών παιδιών έχουμε ρυθμούς χελώνας, επιλεκτική γραφειοκρατία και ανικανότητα.

Εκτός αν η κυρία Κεραμέως έτρεχε τόσο καιρό για να βάλει την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια και δεν της έμεινε χρόνος για να ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων, παρά τις πολλές αδυναμίες και προβλήματα που έχει, έδινε ένα πιάτο φαΐ σε μικρά παιδιά, παιδιά φτωχών οικογενειών που το έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Παιδείας να λύσει ΑΜΕΣΑ το θέμα και να μην μείνει νηστικός ούτε ένας μαθητής.

Το πρόγραμμα να διευρυνθεί ώστε να καλύπτεται το σύνολο των μαθητών».