Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυβέρνηση επιτάσσει χώρους για κλειστά κέντρα στα νησιά μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Φορτσάρει τις μηχανές η κυβέρνηση της ΝΔ για την υλοποίηση της πολιτικής καταστολής στο προσφυγικό. Ετσι προχωρά στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επιτάσσονται ακίνητα και εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συνεχίζοντας τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, οι συνθήκες εγκλωβισμού θα είναι ακόμη χειρότερες σε σχέση με τις σημερινές, αφού θα πρόκειται για κέντρα που θα μοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε πως η ΠΝΠ «εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Οι χώροι που θα επιταχτούν από το υπουργείο είναι οι εξής:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος/Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων, όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων».

Στις δομές αυτές «θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής».

Με βάση την κυβερνητική ανακοίνωση, «όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια». Επίσης, «κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης δήλωσε («ΣΚΑΪ») ότι η κατασκευή αυτών των κλειστών κέντρων στα πέντε νησιά θα ξεκινήσει το Μάρτη, με στόχο να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι.