Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η κόκκινη σημαία

(σαν σήμερα…)
Σημαδιακά Χριστούγεννα 1991, η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο υποστέλλονταν από την κορυφή του Κρεμλίνου και το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο – η ταξική πατρίδα κάθε εργάτηλύγιζε κάτω από το βάρος της αντεπανάστασης.

Σάββατο, 28 Δεκέμβρη του 1991.
Το αριθμ. 5231 φύλλο  του Ριζοσπάστη επικά ματοβαμμένο … κείνες τις ώρες, σφίγγεις το χέρι του συντρόφου σου | γίνεται μια σιωπή γεμάτη δέντρα | το τσιγάρο κομμένο στη μέση, γυρίζει από στόμα σε στόμα | όπως ένα φανάρι που ψάχνει το δάσος, βρίσκουμε τη φλέβα | που φτάνει στην καρδιά της άνοιξης, χαμογελάμε
«ΕΛΠΙΔΑ η πάλη των λαών»
Επέσατε θύματα, αδέρφια, εσείς | Σε άνιση Πάλη κι Αγώνα | Ζωή, λευτεριά και τιμή του Λαού |
Γυρεύοντας, βρήκατε μνήμα… θροΐζει το χαρτί της ιστορικής 1ης σελίδας

Ήταν εκείνες τις μέρες που έβγαζε «βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε», πως ο σοσιαλισμός ήταν «το παρατράγουδο στα ωραία (ιμπεριαλιστικά) άσματα» και η πατρίδα που έχτισαν οι ηρωικοί μπολσεβίκοι, η πατρίδα του Λένιν, του Στάλιν, του Σταχάνοφ, του Ζούκωφ, του Γκαγκάριν, του Σοστακόβιτς, η πατρίδα του σοβιετικού λαού μετατρέπονταν σε λάφυρο της νέας, αστικής Ρωσίας που αναδύονταν από το βούρκο της περεστρόικα.

Όπως και οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια Πάβελ Κορτσάγιν που –κάνοντας το πρώτο τεράστιο άλμα του ανθρώπου στους ουρανούς «έδεναν το ατσάλι» μαζί με το τιτάνιο ιστορικό οικοδόμημα που «γέννησε» τον άνθρωπο της νέας κοινωνίας του πρώιμου και ανολοκλήρωτου σοσιαλισμού. Ψηλά την Κόκκινη σημαία Ρίζος Δεκ 91 πρωτοσέλιδο

Το ιστορικό πρωτοσέλιδο

🔻 Η σοβιετική κόκκινη σημαία δεν κυματίζει πλέον στους τρούλους του Κρεμλίνου. Η υποστολή της σφράγισε με δραματικό και ταυτόχρονα συμβολικό τρόπο το τέλος της 74χρονης πορείας του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.
🔻 Για μια στιγμή οι δείχτες των ρολογιών έμειναν ακίνητοι σημαδεύοντας την κρίσιμη στιγμή. Οι καρδιές πολλών εκατομμυρίων ερ­γατών σ’ όλο τον κόσμο σταμάτησαν να χτυ­πούν. αναμετρώντας το μέγεθος των απω­λειών.
▪️ Και ενώ ο Μπ. Γιέλτσιν εγκαθίσταται στο Κρεμλίνο, κάτοχος πλέον και των πυρηνικών κωδίκων, δυναμώνει η παγκόσμια ανησυχία για τις παραπέρα εξελίξεις στην πρώην Σο­βιετική Ένωση, για τις σοβαρές συνέπειες που αυτές θα έχουν στις διεθνείς εξελίξεις, την ασφάλεια και ειρήνη του πλανήτη μας. Πολλές χώρες προχωρούν στην αναγνώριση της Κοινοπολιτείας. Πολλά, όμως, δείχνουν πως η τελευταία δεν έχει ακόμη «γνωρίσει» τον εαυτό της.
▪️ Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται αμείωτος στην Τιφλίδα, ενώ η Μόσχα περνά δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, καθώς ο βαρύς χει­μώνας και οι μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν ήδη τα πρώτα ανθρώπινα θύματα
|                                                                                            (Σελ.8-9)

Καθώς ο λαός
περνούσε
στα κουρέλια
|
Και με τις
καινούργιες στολές
|

Κάτω από τις σημαίες
των φονιάδων
|

Και μέσα απ’ όλες
τις μεταμορφώσεις
, |

που αποτρόπαιο σε κάνουν |
Περιμέναμε εμείς |
που δεν μπορέσανε
|

να μας απογοητέψουν |
Το θρίαμβό του.
     (απόσπασμα)
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Κόκκινη σημαία Ρίζος Δεκ 91ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ !

Μπορεί να χάθηκε μια μεγάλη μάχη, αλλά θα κερδηθεί ο μεγάλος, πόλεμος. Ο σοσιαλισμός θα νικήσει. Το επιβάλλει η αξίωση όλων των λαών, για ειρήνη και μια δίκαιη τάξη πραγμάτων στον κόσμο. Ο αγώνας των εργαζομένων για καλύτερες μέρες, το αίμα που χύθηκε, δε θα πάει χαμένο.
Η τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού παραμένει, βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των λαών όλου χου κόσμου. Η πάλη του ενάντια στο φασισμό και ο ρόλος του στη νικηφόρα έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η καθοριστική συμβολή του στον εξανθρωπισμό του πλανήτη μας και τη διατήρηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο, για μισό περίπου αιώνα. Οι αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης που απέκτησαν νέα διάσταση και περιεχόμενο.

Οι νέες εξελίξεις προδιαγράφονται αρνητικές. Η μονοκρατορία του αμερικάνικου και του ΕΟΚικού ιμπεριαλισμού, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πρώην ΕΣΣΔ, τα χτυπήματα που δέχεται το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, μόνο ανησυχία προκαλούν σε κάθε πολίτη, όπου κι αν ανήκει ιδεολογικά και κομματικά. Σήμερα δεν χτυπιέται μόνο ο σοσιαλισμός. Χτυπιούνται η παγκόσμια ειρήνη, τα δικαιώματα των εργαζομένων, που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.
Η κατάσταση μπορεί ν’ ανατραπεί μόνο με την πάλη των ίδιων των λαών. Ενάντια στη «νέα τάξη» του Μπους, του Κολ, της ΕΟΚ. Οι κομμουνιστές χρεωνόμαστε με μεγάλες ευθύνες. Να πρωτοστατήσουμε σ’ ένα μεγάλο μαζικό κίνημα που πρέπει να δημιουργηθεί.

Γι’ αυτό, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ.

Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κατέβηκε απ’ το Κρεμλίνο. Εμείς την κρατάμε ψηλά. Εκατομμύρια κομμουνιστές στον πλανήτη την κρατάνε ψηλά. Αύριο θα υψωθεί από ακόμα περισσότερους.

Σύντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ!

Κόκκινη σημαία Ρίζος Δεκ 91 πλαϊνή στήλη

Και η ζωή συνεχίζεται … (με τις μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες)
Πραξικόπημα στα Ναυπηγεία – Αποκεφαλίστηκε η διοίκηση – Αφαιρέθηκε η περιουσία της επιχείρησης.
Τατόι – Μοιραία απογείωση με πολλά ερωτηματικά
Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από την πτώση της ντακότα
(ΣΣ |> Στις 27-Δεκ-1991, αεροσκάφος Douglas C-47B KK171 της Πολεμικής Αεροπορίας καταστράφηκε ολοκληρωτικά σε ατύχημα -ένα από τα 6 μέλη πληρώματος σκοτώθηκε)
Ορ. Κολοζώφ
Συλλογικό σύστημα ασφάλειας για την Ευρώπη

Σύσκεψη με Μητσοτάκη για εισοδηματικά, φορολογία και ΔΕΚΟ &
«Εορταστικές» απολύσεις στη ΜΑΒΕ
(ΣΣ |> Τ’ είχες Γιάννη τα’ είχα πάντα)
Κηδεύεται σήμερα ο Τάκης Αδάμος

Ζαχαριάδης 1ο Νεκροταφείο

και τέλος Σελ. 3
Ν. Ζαχαριάδης
12 το μεσημέρι η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο

Αγριολούλουδα 1

Τότε τα κελιά γίνονται πιο στενά
και πρέπει να σκεφτείς το φως σ’ έναν κάμπο με στάχυα,
και το ψωμί στο τραπέζι των φτωχών
και τις μητέρες να χαμογελάνε στα παράθυρα,
για να βρεις λίγο χώρο να απλώσεις τα πόδια σου.