Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Λιβύη στο μάτι του κυκλώνα

💥  Ερντογάν: Στέλνουμε ήδη στρατό στη Λιβύη

Η Τουρ­κία ήδη στέλ­νει στα­δια­κά στρα­τό στη Λιβύη, ανα­κοί­νω­σε από­ψε ο πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στο ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι CNN Turk.

«Τα σχέ­δια των Ελλή­νων και των Ελλη­νο­κυ­πρί­ων να μας φυλα­κί­σουν στη Μεσό­γειο απέ­τυ­χαν», είπε ο Ερντο­γάν, σύμ­φω­να με το τουρ­κι­κό πρα­κτο­ρείο «Anadolu». «Ορι­σμέ­νοι δεν αντέ­χουν τη ναυ­τι­κή συμ­φω­νία Τουρ­κί­ας-Λιβύ­ης», πρόσθεσε.

Σύμ­φω­να με τον Ερντο­γάν, τουρ­κι­κές στρα­τιω­τι­κές μονά­δες έχουν αρχί­σει να μετα­κι­νού­νται στη Λιβύη για να στη­ρί­ξουν την κυβέρ­νη­ση εθνι­κής ενό­τη­τας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυ­ρα στέλ­νει επί­σης στην Τρί­πο­λη υψη­λό­βαθ­μους στρα­τιω­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο «Reuters». «Οι στρα­τιώ­τες μας ανα­χω­ρούν στα­δια­κά για τη Λιβύη. Θα συντο­νί­σουν (τη δρά­ση τους με την GNA) εκεί. Ο στό­χος μας είναι να στη­ρί­ξου­με τη νόμι­μη κυβέρ­νη­ση», είπε.

Η κατα­δί­κη (της απο­στο­λής Τούρ­κων στρα­τιω­τών στη Λιβύη) εκ μέρους της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας «δεν μας ενο­χλεί, δεν μας νοιά­ζει, αντι­θέ­τως εμείς τους κατα­δι­κά­ζου­με» (τους Σαου­δά­ρα­βες), συνέ­χι­σε ο Τούρ­κος πρόεδρος.

kk turkey logo

Ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη ζήτησε η Ρωσία

Να συγκλη­θεί το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για τη Λιβύη ζήτη­σε η Ρωσία.  Επι­σή­μως, το αίτη­μα της Μόσχας αφο­ρά τη διε­ξα­γω­γή της διε­θνούς συνό­δου για τη χώρα αυτή που ελπί­ζει να οργα­νώ­σει η Γερ­μα­νία στο Βερο­λί­νο πριν από τα τέλη Γενά­ρη. Η συνε­δρί­α­ση θα διε­ξα­χθεί τη Δευ­τέ­ρα 6 Γενά­ρη, κεκλει­σμέ­νων των θυρών.

Σύμ­φω­να με διπλω­μα­τι­κές πηγές, στην αυρια­νή συνε­δρί­α­ση θα γίνει επί­σης ανα­φο­ρά στα μνη­μό­νια κατα­νό­η­σης της Τουρ­κί­ας με την δοτή κυβέρ­νη­ση της Τρί­πο­λης που αφο­ρούν στην απο­στο­λή τουρ­κι­κών στρα­τευ­μά­των στη Λιβύη και τον καθο­ρι­σμό των θαλάσ­σιων ζωνών στην ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Θα συζη­τη­θεί επί­σης η κλι­μά­κω­ση της σύγκρου­σης μετα­ξύ των δυνά­με­ων της δοτής κυβέρ­νη­σης και του στρα­τη­γού Χαλί­φα Χάφταρ, ο οποί­ος προ­σπα­θεί να κατα­λά­βει την Τρί­πο­λη από τον περα­σμέ­νο Απρίλιο.

💥  Έντονες αντιδράσεις από την απόφαση για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων

Αντι­δρά­σεις έχει προ­κα­λέ­σει η από­φα­ση της Τουρ­κι­κής Εθνο­συ­νέ­λευ­σης να απο­στεί­λει στρα­τεύ­μα­τα για τη στή­ρι­ξη της «Κυβέρ­νη­σης Εθνι­κής Ενό­τη­τας» (ΚΕΕ) της Λιβύης και του δοτού πρω­θυ­πουρ­γού Φαγέζ Αλ Σάρατζ, από­φα­ση που η Άγκυ­ρα ανα­δει­κνύ­ει ως «απά­ντη­ση» στην υπο­γρα­φή για την κατα­σκευή του αγω­γού «East Med».

Ο ένας εκ των αντι­προ­έ­δρων του λιβυ­κού κοι­νο­βου­λί­ου κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα ως «εσχά­τη προ­δο­σία» κάθε πιθα­νή τουρ­κι­κή στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη Λιβύη, κατό­πιν αιτή­μα­τος της Κυβέρ­νη­σης Εθνι­κής Ενό­τη­τας (GNA) που έχει έδρα την Τρί­πο­λη. «Ο αλ Σάρατζ και εκεί­νοι που είναι μαζί του ζήτη­σαν ξένη επέμ­βα­ση στη Λιβύη, ένα αίτη­μα που χαρα­κτη­ρί­ζου­με εσχά­τη προ­δο­σία», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Εμχα­γιέντ Χού­μα, δεύ­τε­ρος αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής που εδρεύ­ει στην Ανα­το­λι­κή Λιβύη. Μια «επεί­γου­σα συνε­δρί­α­ση» του κοι­νο­βου­λί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το Σάβ­βα­το στη Βεγ­γά­ζη «για να εξε­τά­σει τις επι­πτώ­σεις της κατά­φω­ρης παρέμ­βα­σης της Τουρ­κί­ας» στις υπο­θέ­σεις της Λιβύ­ης, πρόσθεσε.

«Η απε­ρί­σκε­πτη κίνη­ση του (Τούρ­κου προ­έ­δρου Ταγίπ) Ερντο­γάν, στην οποία έσυ­ρε το κοι­νο­βού­λιο της χώρας του, θα έχει σοβα­ρές επι­πτώ­σεις στην περιο­χή», σημεί­ω­σε και κάλε­σε τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα και τα Ηνω­μέ­να Έθνη «να ανα­λά­βουν τις ευθύ­νες τους».

Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της ΚΕΕ Φάτι Μπα­σά­γα ανέ­φε­ρε ότι «η ΚΕΕ έχει το πλή­ρες δικαί­ω­μα να υπε­ρα­σπι­στεί τη νομι­μό­τη­τά της και να προ­στα­τεύ­σει τους πολί­τες της που βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με μια επι­θε­τι­κό­τη­τα μιας ορδής πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών που υπο­στη­ρί­ζο­νται από ξένα μέρη», ανα­φε­ρό­με­νος στις δυνά­μεις που πρό­σκει­ται στον Χάφταρ. Με ανάρ­τη­σή του στο Facebook, ανέ­φε­ρε ότι οι δύο συμ­φω­νί­ες με την Τουρ­κία έγι­ναν «νομι­κά και δημό­σια», κατη­γο­ρώ­ντας «τις αντί­πα­λες δυνά­μεις για στρα­το­λό­γη­ση μισθο­φό­ρων (…)».

Την «επι­κίν­δυ­νη κλι­μά­κω­ση από την τουρ­κι­κή πλευ­ρά» στο θέμα της Λιβύ­ης, όπως τη χαρα­κτη­ρί­ζει με νέα του ανα­κοί­νω­ση το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Αιγύ­πτου, συζή­τη­σε σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε χθες το βρά­δυ ο επι­κε­φα­λής της αιγυ­πτια­κής διπλω­μα­τί­ας Σάμεχ Σού­κρι με τον Έλλη­να υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Νίκο Δέν­δια, όπως ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το αιγυ­πτια­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών. Παράλ­λη­λα, ο Αιγύ­πτιος ΥΠΕΞ είχε τηλε­φω­νι­κές επα­φές για το ίδιο θέμα, τόσο με τον Κύπριο ομό­λο­γό του Νίκο Χρι­στο­δου­λί­δη, όσο και τους υπουρ­γούς Εξω­τε­ρι­κών της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας και των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των.

Όπως ανα­φέ­ρει ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Αιγύ­πτου, Άχμεντ Χάφεζ, «οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών συμ­φώ­νη­σαν σχε­τι­κά με τις επι­κίν­δυ­νες συνέ­πειες των τελευ­ταί­ων εξε­λί­ξε­ων με την από­φα­ση της Τουρ­κί­ας να απο­στεί­λει στρα­τεύ­μα­τα στη Λιβύη, συνέ­πειες που έχουν επί­πτω­ση στην αρα­βι­κή εθνι­κή ασφά­λεια, την περι­φε­ρεια­κή ασφά­λεια και την ασφά­λεια της Μεσο­γεί­ου, αλλά και τη στα­θε­ρό­τη­τα ολό­κλη­ρης της περιο­χής».

Παράλ­λη­λα, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Αιγύ­πτου είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία και με τον σύμ­βου­λο Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας των ΗΠΑ Robert C. O’Brien, στον οποίο ο Σάμεχ Σού­κρι περιέ­γρα­ψε τις αιγυ­πτια­κές θέσεις σχε­τι­κά με τις ραγδαί­ες εξε­λί­ξεις στο θέμα της Λιβύ­ης, εκφρά­ζο­ντας την έντο­νη κατα­δί­κη της Αιγύ­πτου στην έγκρι­ση από το τουρ­κι­κό κοι­νο­βού­λιο μιας πρό­τα­σης που υπέ­βα­λε ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος ζητώ­ντας εντο­λή να στεί­λει τουρ­κι­κές δυνά­μεις στη Λιβύη. «Ένα τέτοιο βήμα απο­τε­λεί επι­κίν­δυ­νη κλι­μά­κω­ση που απει­λεί την ειρή­νη και την ασφά­λεια και περι­πλέ­κει περαι­τέ­ρω την κατά­στα­ση στη Λιβύη», τόνι­σε ο Αιγύ­πτιος υπουρ­γός των Εξω­τε­ρι­κών στον Αμε­ρι­κα­νό αξιω­μα­τού­χο, επι­ση­μαί­νο­ντας και οι δύο από κοι­νού «την ανά­γκη να συνε­χί­σουν τις δια­βου­λεύ­σεις και τον συντο­νι­σμό μετα­ξύ της Αιγύ­πτου και των ΗΠΑ κατά την προ­σε­χή περί­ο­δο σε όλα τα θέμα­τα κοι­νού ενδια­φέ­ρο­ντος, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της κατα­πο­λέ­μη­σης και της εξά­λει­ψης της τρο­μο­κρα­τί­ας», ανα­φέ­ρει το αιγυ­πτια­κό ΥΠΕΞ.

Την «έντο­νη ανη­συ­χία» της για την από­φα­ση του τουρ­κι­κού κοι­νο­βου­λί­ου να εγκρί­νει την απο­στο­λή τουρ­κι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στη Λιβύη εξέ­φρα­σε σήμε­ρα η ΕΕ με δήλω­ση του Πέτερ Στά­νο, επι­κε­φα­λής εκπρο­σώ­που της επί θεμά­των εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής και ασφάλειας.

«Η ΕΕ επα­να­λαμ­βά­νει τη στα­θε­ρή πεποί­θη­σή της ότι δεν υπάρ­χει στρα­τιω­τι­κή λύση στη λιβυ­κή κρί­ση. Ενέρ­γειες που υπο­στη­ρί­ζουν εμπο­λέ­μους στη σύγκρου­ση απλώς θα απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σουν περαι­τέ­ρω τη χώρα και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή», ανα­φέ­ρει ο Στά­νο. «Είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη για όλους τους διε­θνείς εταί­ρους να σεβα­στούν πλή­ρως το εμπάρ­γκο όπλων που έχει επι­βά­λει ο ΟΗΕ και να υπο­στη­ρί­ξουν τις προ­σπά­θειες του ειδι­κού αντι­προ­σώ­που των Ηνω­μέ­νων Εθνών Γκα­σάν Σαλα­μέ και τη δια­δι­κα­σία του Βερο­λί­νου ως τη μόνη οδό προς μια ειρη­νι­κή, στα­θε­ρή και ασφα­λή Λιβύη. Η ΕΕ θα παρα­μεί­νει ενερ­γά δεσμευ­μέ­νη υπέρ κάθε μέτρου απο­κλι­μά­κω­σης καθώς και βημά­των που οδη­γούν σε μια απο­τε­λε­σμα­τι­κή κατά­παυ­ση του πυρός και την επα­νά­λη­ψη των πολι­τι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων», σημειώ­νει.

Την ανη­συ­χία των ΗΠΑ για τις ενέρ­γειες της Τουρ­κί­ας στα χωρι­κά ύδα­τα της Κύπρου, αλλά και για την πρό­σφα­τη συμ­φω­νία με τη Λιβύη, εξέ­φρα­σε εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση Έλλη­να αντα­πο­κρι­τή στην Ουά­σιγ­κτον. «Ευελ­πι­στού­με να υπάρ­ξει εκμε­τάλ­λευ­ση των υπε­ρά­κτιων (φυσι­κών) πόρων της Κύπρου προς όφε­λος των Κυπρί­ων. Υπο­στη­ρί­ζου­με δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νους, εμπο­ρι­κά βιώ­σι­μους τρό­πους, προ­κει­μέ­νου να μετα­φερ­θούν οι υπε­ρά­κτιοι πόροι της Κύπρου στις αγο­ρές», απά­ντη­σε ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­ντμεντ σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τη δια­κί­νη­ση του φυσι­κού αερί­ου στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, συμπλη­ρώ­νο­ντας για τις κινή­σεις της Τουρ­κί­ας: «Συνε­χί­ζου­με να ανη­συ­χού­με για τις προ­κλή­σεις της Τουρ­κί­ας στην περιο­χή, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων, συγκε­κρι­μέ­να, των παρά­νο­μων γεω­τρή­σε­ων εντός των χωρι­κών υδά­των της Κύπρου και της πρό­σφα­της συμ­φω­νί­ας θαλάσ­σιας οριο­θέ­τη­σης μετα­ξύ της Τουρ­κί­ας και της Λιβύ­ης».

💥  Σφοδρές μάχες Χαφτάρ – Σαράτζ με νεκρούς – Πανταχού παρούσα η Τουρκία

Σε νέα φάση φάση μπαί­νει ο πόλε­μος στη Λιβύη τα τελευ­ταία 24ωρα, με τις δυνά­μεις του λεγό­με­νου «Εθνι­κού Στρα­τού (LNA)» υπό τον στρα­τη­γό Χαλι­φά Χαφτάρ και της  «Κυβέρ­νη­σης Εθνι­κής Ενό­τη­τας (GNA)» του Φαγιέζ αλ-Σαράτζ (ανα­γνω­ρι­σμέ­νης από τη “διε­θνή κοι­νό­τη­τα”) να πραγ­μα­το­ποιούν σφο­δρές συγκρούσεις.

Θρυαλ­λί­δα των εξε­λί­ξε­ων απο­τέ­λε­σε το «πρά­σι­νο φως» του τουρ­κι­κού κοι­νο­βου­λί­ου για απο­στο­λή στρα­τευ­μά­των στη Λιβύη , με τον τούρ­κο πρό­ε­δρο να επι­σπεύ­δει τη δια­δι­κα­σία λόγω της προ­έ­λα­σης του Χαφτάρ στην Τρίπολη.

Με διάγ­γελ­μα, ο στρα­τάρ­χης Χαφτάρ, ανα­κοί­νω­σε γενι­κή κινη­το­ποί­η­ση για αντί­στα­ση στις ξένες δυνά­μεις στη Λιβύη «τζι­χάντ και γενι­κή επι­στρά­τευ­ση — οι άνδρες και οι γυναί­κες, αξιω­μα­τι­κοί και πολί­τες, θα προ­μη­θευ­τούν όπλα» είπε ο επι­κε­φα­λής του LNA.

Al Jazeera English @AJEnglish Dozens killed in attack on military academy in Libya’s Tripoli https://aje.io/wed5e

Al Jazeera English @AJEnglish Dozens killed in attack on military academy in Libya’s Tripoli

LibyaReview @LibyaReview #BREAKING LNA airstrike targets Maetiga airport in Libyan capital Tripoli. #Libya 12:14 π.μ. – 5 Ιαν 2020

 

✔️   Τόνι­σε δε, ότι οι δυνά­μεις του «θα αντι­με­τω­πί­σουν και θα απο­κρού­σουν» οποια­δή­πο­τε ξένα στρα­τεύ­μα­τα στα­λούν στη χώρα. Μέσα σε λιγό­τε­ρο από 24 ώρες, οι δυνά­μεις του πραγ­μα­το­ποί­η­σαν δύο επι­θέ­σεις, η μια αιμα­τη­ρή, καθώς είχε ως απο­τέ­λε­σμα να βρουν τρα­γι­κό θάνα­το 30 φοι­τη­τές και να τραυ­μα­τι­στούν άλλοι τόσοι σε στρα­τιω­τι­κή σχο­λή στη νότια Τρίπολη.

💥  Τα δύο στρα­τό­πε­δα τρο­φο­δο­τού­νται συνε­χώς τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες με βαρύ οπλι­σμό, αερο­πο­ρι­κά μέσα αλλά και τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα, έχο­ντας ως βασι­κούς συμ­μά­χους, ο μεν Χαφτάρ την Αίγυ­πτο και τη Ρωσία, ο δε Σαράτζ την Τουρ­κία και το Κατάρ.

✔️  «Παρού­σα» η Τουρ­κία: Θέλο­ντας να δηλώ­σει «παρών» καθώς και την έμπρα­κτη στή­ρι­ξη στην κυβέρ­νη­ση Σαράτζ, η Τουρ­κία έσπευ­σε να κατα­δι­κά­σει έντο­να την επί­θε­ση των δυνά­με­ων του Χαφτάρ.

 

(με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕAl Jazeera & 902.gr)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο