Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μέρα που «έφυγε» ο «Τσάρλι Τσάπλιν του ποδοσφαίρου»

Τριάντα επτά χρόνια πέρασαν από τότε που «έφυγε» Ο «Τσάρλι Τσάπλιν του ποδοσφαίρου».

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου 1983, ο Ναουέλ Φραντσίσκο ντος Σάντος, ο γνωστός σε όλους Μανέ Γκαρίντσα, πέθανε εννέα μήνες πριν κλείσει πενήντα χρόνια ζωής.
Δεξί εξτρέμ με τεράστιες τεχνικές ικανότητες, ο κορυφαίος ντριμπλέρ -καλλιτέχνης στην ποδοσφαιρική ιστορία.

Δεν είχε τη σωματική διάπλαση του αθλητή, μάλλον το αντίθετο: γεννήθηκε με παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη, είχε ανισορροπία λεκάνης, ελαφρύ στραβισμό, το αριστερό πόδι έξι εκατοστά μικρότερο από το δεξί.

Ωστόσο, ήξερε πώς να είναι φαινόμενο στο ποδόσφαιρο, αποκτώντας το παρατσούκλι «του Τσάρλι Τσάπλιν της μπάλας» , όταν ο συμπαίκτης του Τζάλμα Σάντος είχε δηλώσει, «υπήρξε η απάντηση του ποδοσφαίρου στον Τσάρλι Τσάπλιν», ενώ επίσης και του «Αγγέλου με τα στραβά πόδια». Ένα προσωνύμιο που πήρε αφού γεννήθηκε με μυοσκελετικά προβλήματα στα κάτω άκρα, με το δεξί του πόδι να στρίβει προς τα μέσα και το αριστερό προς τα έξω.

Σύμφωνα με τον Ουρουγουανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Εντουάρντο Γκαλεάνο, «στην ιστορία του ποδοσφαίρου κανείς δεν έκανε περισσότερο κόσμο ευτυχισμένο από τον Γκαρίντσα».
Φόρεσε τη φανέλα της Μπαοταφόγκο για δεκατρείς σεζόν, μέχρι το 1966, πριν συνεχίσει με Κορίνθιανς, Ατλέτικο Τζούνιορ και Φλαμένγκο.

granitsa1

Μετάβαση στο περιεχόμενο