Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η μία μετά την άλλη χώρες της ΕΕ αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Στην αναστολή του εμβολιασμού με το φάρμακο της «AstraZeneca», προχωρά η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ». Το Ινστιτούτο, σύμφωνα με την «BILD», εισηγήθηκε να μην προχωρήσει ο εμβολιασμός μέχρι να γίνουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών. Αξίζει να τονιστεί πως νωρίτερα το πρωί, το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας σημείωνε ότι εξακολουθεί να χορηγεί το εμβόλιο της εταιρείας, βάσει των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σημειώνεται πως την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της «AstraZeneca», αποφάσισε επίσης σήμερα τόσο η Γαλλία και η Ιταλία όσο και η Ολλανδία χθες -μετά τις Νορβηγία (σήμερα έγινε γνωστό και νέο περιστατικό θανάτου μετά τον εμβολιασμο), Ισλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Ταϊλάνδη- που βασίζεται σε αναφορές από την Δανία και την Νορβηγία για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου, όπως τη θρόμβωση που έχει παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως αναστέλλεται η χρήση του «για προληπτικούς λόγους» ενώ το ίδιο επιχείρημα έφερε και ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν πως περιμένουν τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Προσωρινή αναστολή των εμβολιαασμών ανακοίνωσε και η Ισπανία.

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαρακτήρισε τα περιστατικά θρομβώσεων «μεμονωμένα» -έχει καταγραφεί ένα και στην Ελλάδα- και έκρινε ότι η διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα μας πρέπει να προχωρήσει κανονικά.  Το πρωί της Τρίτης (στις 9:00) η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο καθώς και όλες οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμακων συνεδριάζει εκτάκτως της Πέμπτη για την εκτίμηση της κατάστασης στην Ευρώπη μετά το μπαράζ των χωρών που αποφάσισαν να «παγώσουν» τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πάντως, στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ, αναφέρει ότι τα ωφέλη υπερτερούν των επικίνδυνων παρενεργειών με την επιτροπή ασφάλειας (PRAC) να επανεξετάζει περαιτέρω τις πληροφορίες την Τρίτη (16/03).

«Πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρόμβους αίματος ετησίως στην ΕΕ για διαφορετικούς λόγους», ξεκαθαρίζει ο ΕΜΑ και τονίζει ότι «ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συνολικά σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό».

Αναφέρει ακόμα -μεταξύ άλλων- ότι «ο EMA συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση την εμπειρία της με περίπου 11 εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις του εμβολίου».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε πως η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει όσες πληροφορίες υπάρχουν για το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας αναφέροντας όμως πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Γι’ αυτό και «είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», είπε στο «Reuters» ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Κρίστιαν Λιντμάιερ. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται ως συνέχεια της αντίστοιχης του ΠΟΥ την Παρασκευή όπου έλεγε πως «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προγραμματίσει για την Τρίτη (16/03) συνεδρίαση ειδικών για το θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαίωσε πως το εμβόλιο της (βρετανικής) εταιρείας «AstraZeneca» είναι ασφαλές.

Τέλος, ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την «AstraZeneca» υπεραμύνθηκε της ασφάλειας του φαρμάκου και μιλώντας στο BBC είπε πως υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα».

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων